Voor oudersColumns & rubrieken

Kraamwerk: 'Vader barst in tranen uit: 'Kan ik het wel?''

Kraamwerk Ooievaar Lichtblauw HR Beeld: Anna Bay
Beeld: Anna Bay
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

'De verloskundige die de thuisbevalling begeleidt, vertelt me hoe het ervoor staat zodra ik de slaapkamer binnen kom.'Moeder doet het goed. Ze zit nu op 8 cm en ondanks de pijn van de weeën, is ze heel kalm.'

Ik scan snel de ruimte: de kraamvrouw ligt in bed en zucht net een wee weg terwijl haar vriend een washand op haar voorhoofd legt. Het valt me inderdaad meteen op hoe kalm dit stel is. Maar ook zie ik dat vader geen moment van haar zijde wijkt.

En dan, op iets zachtere toon: 'Weet wel dat de vader slechthorend is. Hij heeft een gehoorimplantaat, maar je moet wel duidelijk articuleren.'

Magneet

Als ik me kort aan de aanstaande ouders voorstel, wijst hij vrijwel meteen naar de magneet op zijn hoofd. 'Ik ben doof aan één oor.' Ondanks dat de verloskundige me er al over had ingelicht, vind ik het fijn dat hij er zelf over begint. 'Gaat helemaal goed komen. We gaan dit samen doen', zo stel ik hem gerust.

Spanning

Tegen het einde van de bevalling maakt de kalmte plaats voor spanning. Nu merk ik pas hoe uitdagend zijn doofheid is. De verloskundige en ik moeten hem de hele tijd coachen.

Als de kraamvrouw persdrang krijgt, wil ze graag dat haar vriend haar benen vasthoudt, maar hij hoort haar niet omdat ze in alle hectiek vergeet duidelijk te articuleren. Bij beiden zie ik de frustratie. Zij scheldt op hem, hij verontschuldigt zich: 'Praat dan ook wat harder!'

Lees verder onder de advertentie

Naar ziekenhuis

Na twee keer persen wordt hun gezonde dochter geboren, maar omdat moeder een derdegraads ruptuur heeft opgelopen, moet ze naar het ziekenhuis om gehecht te worden.

Er is best wat stress in huis: de baby moet in de maxicosi, tassen moeten worden gepakt. Moeder werpt zich, ondanks dat ze net is bevallen, op als de regelaar van het stel want hij is door alle rumoer het overzicht helemaal kwijt.

Tranen

De volgende dag meld ik me weer bij dit gezin voor de kraamweek. Als ik 's ochtends met de kraamheer aan de ontbijttafel zit, barst hij in tranen uit. 'Ben ik geschikt als vader? Kan ik dit wel?', vraagt hij mij snikkend.

Ik probeer hem gerust te stellen door te zeggen dat hij dit heus en dat hij en zijn vriendin samen een goed team zijn. Bij de bevalling heb ik namelijk gezien hoe liefdevol de twee met elkaar omgaan. Het komt deels bij hem aan.

Minderwaardigheidscomplex

Later in de week vertelt hij openhartig dat hij vroeger als kind veel is gepest vanwege zijn slechte gehoor. Maar omdat ik al een paar keer heb gezien hoe de interactie is tussen hem en zijn moeder is, heb ik sterk het vermoeden dat zijn minderwaardigheidscomplex ook komt door zijn opvoeding.

Hij kan werkelijks niks goed doen in zijn moeders ogen. De manier waarop hij zijn dochters luier verschoont, de manier waarop hij koffie zet, en zelfs hoe 'slordig' zijn haar zit. Ze heeft overal commentaar op.

Lees ook: Kraamwerk: 'Ja, oma is lief, maar ook héél aanwezig'

Lees verder onder de advertentie

Ingrijpen

Eén keer grijp ik in als ze naar haar zoon sneert dat hij de baby niet goed vasthoudt. 'Je ondersteunt haar hoofd niet! Kijk nou, zo doe je haar pijn!', klaagt ze. 'Nee hoor, uw zoon doet het hartstikke goed. Niks meer aan doen.' Ik zie aan haar dat ze zich geen houding meer weet te geven.

Therapeut

Moeder herstelt goed van de bevalling en geniet van de baby. Met het kind gaat ook alles goed; wat dat betreft is het een chille kraamweek. Wat ik wel lastig vind, is dat ik me soms meer een therapeut voel dan een kraamverzorgende.

Vader geniet steeds meer van zijn nieuwe rol als papa, maar vindt de grote verantwoordelijkheid die hij opeens heeft, nog wat lastig. Zeker in combinatie met zijn slechte gehoor. Bijna dagelijks praat ik hem zo veel mogelijk zelfvertrouwen en moed in.

Lees ook: Guido: 'Had ik maar geweten dat het even kan duren voordat je je rol vindt als vader'

Zelfverzekerd

Of het door mijn bemoedigende woorden komt, weet ik niet. Maar aan het einde van de kraamweek is vader veel zelfverzekerder! Ik vind het mooi om te zien hoe hij zijn vriendin op een dag zelfs uitlegt hoe de fleswarmer werkt en tips geeft bij het aankleden van hun baby.

Het is voor mij een intense kraamweek vanwege de onzekerheid bij vader, maar ik heb alle vertrouwen in hem en zijn vriendin. Zij hebben me geleerd dat alles goedkomt zolang je elkaar hebt. Ook als je een beperking hebt.'

Lees verder onder de advertentie

Liefhebber van onze rubriek Kraamwerk? We publiceren iedere zaterdagochtend een nieuwe aflevering, eerder gepubliceerde Kraamwerken vind je ons dossier. Liever op papier? Dat kan! De bijzonderste afleveringen zijn gebundeld in een boek.