Voor oudersOuderschap

Krijg je een snauw van je kind? Jammer voor jou, maar goed voor zijn ontwikkeling

Getty Images
Getty Images
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Al van jongs af aan krijgen kinderen te maken met afwijzing. Een vriendje geeft een afkeurende blik op hun nieuwe schoenen, of een uitnodiging voor een feest gaat aan hun neus voorbij. Kinderen gaan hier verschillend mee om. Het ene kind zal een fikse snauw teruggeven, terwijl het andere stilletjes wegloopt.

Taakjes in de MRI-scanner

Die eerste reactie wordt waarschijnlijk sneller afgekeurd door ouders en leraren. Toch levert het een kind heel wat op, zegt psycholoog Simone Dobbelaar van de Universiteit Leiden. Zes jaar lang onderzochten zij en haar collega's ongeveer vijfhonderd tweelingen tussen 7 en 13 jaar.

Het onderzoek was onderdeel van een grootschalig tweelingonderzoek, waarin Leidse neuropsychologen erachter wilden komen of bepaald gedrag genetisch bepaald is of door de omgeving wordt beïnvloed. Elke twee jaar deden de kinderen taakjes terwijl ze in een MRI-scanner lagen, zodat hun hersenactiviteit kon worden gemeten.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Zo herken je het temperament van je kind, en zo ga je ermee om

Vriendenboekje invullen

In een van deze taken kregen de kinderen feedback op antwoorden uit een vriendenboekje dat ze eerder hadden ingevuld. Ze zagen een foto van een leeftijdsgenootje met een duim omhoog (het vriendje was tevreden) of een duim omlaag. Een derde optie was een grijze cirkel, die stond voor een neutrale reactie.

Daarna konden ze een hard geluid, een soort wraak, sturen naar het kind dat de feedback gaf. Hoe langer een kind het harde geluid de andere kant op stuurde, hoe agressiever de onderzoekers de reactie beoordeelden.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: 5 tips om de sociaal-emotionele ontwikkeling van je peuter te stimuleren

Balspelletje in de scanner

Ook wilden de Leidenaren weten hoe de kinderen reageerden op buitensluiting. Daarom lieten ze de kinderen een virtueel spelletje doen, waarbij ze ene bal overgooiden met drie andere spelers, waarbij één speler werd overgeslagen.

De kinderen konden ervoor kiezen de bal vaker over te gooien naar het buitengesloten kind, of die te negeren. Zo testten ze hoe gevoelig de kinderen waren voor buitensluiting.

Lees verder onder de advertentie

Voor een ander opkomen

Hun conclusie: een agressieve reactie hoeft helemaal niet slecht te zijn. Kinderen die harde geluiden terugstuurden én zich in het virtuele balspel socialer opstelden naar anderen, waren een jaar later gelukkiger.

Ook vertoonden ze minder probleemgedrag. 'Die kinderen reageerden sterker op hun sociale omgeving, ze kwamen zowel voor zichzelf als de ander op', stelt de psycholoog in het persbericht. 'Een beetje agressie is dus niet altijd slecht, als je in een andere context ook voor iemand opkomt.'

Lees ook: 8 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Lees verder onder de advertentie

Oudere kinderen reageren milder op feedback

De onderzoekers zagen verder dat kinderen die meer activiteit hadden in de dorsolaterale prefrontale cortex, het hersendeel dat onder meer betrokken is bij sociaal gedrag en impulsbeheersing, hun agressie beter inhielden en minder harde geluiden terugstuurden na feedback.

Over het algemeen gold ook: hoe ouder kinderen werden, hoe milder ze reageerden op feedback. Het lijkt er dus op dat kinderen op jonge leeftijd al leren hoe je je agressie reguleert.

Lees verder onder de advertentie