Voor oudersNieuws

Nieuw wetsvoorstel geeft opa's en oma's meer kans op omgangsregeling met kleinkind

Nieuw wetsvoorstel geeft opa’s en oma’s meer kans op omgangsregeling met kleinkind Ouders van Nu Redactie
Ouders van Nu Redactie
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Lees ook: De moeder van Emilie heeft geen interesse in haar twee kleinkinderen

Voor grootouders bestaat momenteel geen wettelijk recht op omgang met hun kleinkinderen. Als opa's en oma's een omgangregeling willen, kunnen zij naar de rechter stappen. Hiervoor moet wel aangetoond worden dat sprake is van meer dan gebruikelijk contact tussen grootouder en kleinkind, ook wel een 'nauwe persoonlijke betrekking' genoemd. De rechter kijkt daarnaast ook of de omgangsregeling in het belang van het kleinkind is.

Opa en oma zijn vaak veilige haven

Uit onderzoek blijkt dat de drempel te hoog is voor grootouders om in aanmerking te komen voor een verzoek tot het vaststellen van een omgangsregeling. Grootouders worden regelmatig als niet betrokken partij gezien.

Lees verder onder de advertentie

En dat terwijl grootouders vaak een belangrijke rol voor kinderen spelen, ook juist tijdens en na een scheiding. Voor kinderen zijn de opa en oma meestal een stabiele en veilige factor. Ze kunnen zorgen voor afleiding en helpen het kind bij de verwerking van de scheiding van zijn ouders.

Lees ook: Onderzoek bewijst: oma's zijn emotioneel meer betrokken bij kleinkinderen dan bij eigen kinderen

Verdrietig en schadelijk

'Voor zowel kleinkinderen als grootouders kan het verdrietig en schadelijk zijn als het contact buiten hun wil om wordt verbroken. Daarom is het belangrijk dat de wet de mogelijkheid biedt aan kleinkind en grootouder om de rechter te verzoeken een omgangsregeling vast te stellen', zegt minister Weerwind (Rechtsbescherming) in het voorstel dat er nu ligt.

Lees verder onder de advertentie

Omgangsverzoek eerder in behandeling

Door een verandering in het Burgerlijk Wetboek kan een omgangsverzoek eerder in behandeling worden genomen, waardoor er bij ongewild contactverlies tussen grootouder en kleinkind gemakkelijker toegang tot de rechter is, aldus Weerwind. Met dit voorstel komt hij tegemoet aan een Kamerwens uit 2021 van CDA, GroenLinks, SGP, PvdA, ChristenUnie en Kamerlid Henk Krol.

De minister geeft aan dat het gaat om grootouders in juridische zin. Dat kunnen dus ook adoptiegrootouders zijn. Daarnaast kunnen ook personen die belangrijk zijn in het leven van een kind een verzoek tot omgang indienen.

Wetswijziging

De invoeringstermijn van het voorstel zal minimaal drie maanden zijn en de wetswijziging zal volgens vaste regels ingaan per 1 januari of 1 juli. Er komt geen overgangsregeling.

Lees verder onder de advertentie

Ook leuk: 11x blunders van opa en oma met hun kleinkind

Bron: AD.nlBeeld: GettyImages