Voor oudersNieuws

Nieuwe, door artsen ontwikkelde app, helpt ouders die (ongeboren) kind verliezen

 
Nieuwe, door artsen ontwikkelde app, helpt ouders die (ongeboren) kind verliezen Ouders van Nu Redactie
Ouders van Nu Redactie
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Een zwangerschap of baby verliezen is een ingrijpende gebeurtenis. Een ervaring waar niet alle ouders de juiste steun bij krijgen. Om ouders te helpen bij hun verlies is er nu de Loss-App.

Lees verder onder de advertentie

Zo'n 11 procent van de vrouwen krijgt minimaal één miskraam. Wereldwijd zijn dit zo'n 23 miljoen miskramen. Ondanks dat het verlies van een zwangerschap niet altijd is te voorkomen, wijten veel vrouwen dit aan zichzelf. 'In het ziekenhuis is er naast extra nacontroles ook aandacht voor het emotionele welzijn van de ouders', vertelt gynaecoloog Babette Prick aan het AD. 'Ouders mogen altijd aan de bel trekken, maar dit gebeurt in de praktijk weinig. Ik denk dat de drempel relatief hoog is om het ziekenhuis te bellen.'

Lees ook: Enquête Ouders van nu: Twee op de drie vrouwen hebben psychische klachten na een miskraam

Loss-App

Met hulp van deskundigen van VSV Rotterdam Zuid (samenwerkingsverband van verloskundigen) en Steunpunt Nova, het landelijk steunpunt voor ouders die hun baby verliezen, is de Loss-App ontwikkeld. Deze app is gemaakt om de ouders te ondersteunen met het verlies.

Lees verder onder de advertentie

Zo kunnen ouders door middel van de app op een laagdrempelige manier aan de slag met hun mentale welzijn. Er staan verschillende artikelen, video's, gedichten en links naar relevante websites in. Ook kunnen ouders werken aan speciale vaardigheden die helpen tijdens de moeilijke momenten. Tot slot biedt de app de mogelijkheid om contact te leggen met lotgenoten.

Lees ook: Wat kun je beter niet zeggen na een miskraam (en wat juist wel)

Behoefte aan informatie en steun

'Wanneer je te maken krijgt met het verlies van een zwangerschap of baby is er behoefte aan informatie en steun', vertelt Prick. 'Die krijg je als ouder deels vanuit het ziekenhuis, maar vaak spelen er later nog veel vragen. Wij willen voorkomen dat mensen met al hun vragen naar 'Dokter Google' gaan. Liever zorgen we voor een veilige plek met betrouwbare informatie, geschreven door professionals.'

Lees verder onder de advertentie

De Loss-App is gratis te downloaden via de Google Play Store of Apple Store.

Bron: AD Beeld: GettyImages