Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kinderen liegen moeder
door

Kinderen liegen het vaakst tegen hun moeder - en wel om deze reden

'Nee, ik heb geen chocola gegeten,' zegt je kind met droge ogen, terwijl zijn mond bruin ziet. Elk kind vertelt weleens een leugentje, en dit blijven we ons hele leven doen. Vooral tegen onze moeder, die is het vaakst de pineut. En dat heeft een verklaring.

Advertentie

Grote kans dat je in lachen uitbarst als jouw stiekem snoepende kind beweert dat hij de chocola niet heeft aangeraakt. Jokken is niet per se erg: het is zelfs heel normaal dat je kind weleens een leugentje vertelt. Vanuit de ontwikkelingspsychologie hoef je je hier absoluut niet druk over te maken, het betekent dat je kind zich bewust wordt van de gedachten en gevoelens van anderen en dat is een belangrijke les.

Tips? 5x zo ga je om met een jokkebrok

Elk kind jokt weleens

Tussen de twee en vier jaar oud vertellen kinderen vaak hun eerste leugentje. Zeker tot een jaar of acht is het niet gek dat jouw kind jokt. In een experiment werden kinderen tussen de drie en zeven jaar gevraagd om níet naar het speeltje achter hen te kijken. Bijna allemaal keken ze toch en daar logen ze vervolgens over, zeker de oudste kinderen.

Twee leugentjes per dag

Denk maar niet dat volwassenen een haar beter zijn: gemiddeld vertellen we twee leugentjes per dag, en waarschijnlijk nog wel meer. Volgens deskundigen liegen we de hele dag door om alles zo harmonieus mogelijk te laten verlopen. Dat verklaart ook dat we het vaakst jokken tegen mensen die het dichtst bij ons staan. Vrienden, collega’s en klasgenoten krijgen vaker de waarheid te horen, terwijl leugens vaker binnen het gezin worden verteld. Moeders moeten het hierbij het meest ontgelden, al is daar een goede reden voor.

Advertentie

Lees ook: De meest gebruikte leugentjes om bestwil die ouders vertellen

Waarom moeders het vaakst doelwit zijn

Uiteindelijk spelen moeders bij de meesten de grootste rol in de opvoeding. Veel kinderen durven daardoor niet altijd eerlijk te zijn tegen hun moeder, vooral als ze zich ergens voor schamen. Dat een kind tegen zijn moeder zegt dat hij dat snoepje niet van tafel heeft gepakt terwijl dat wel zo is, is omdat hij weet dat zij dat niet goedkeurt. Op latere leeftijd blijft dit spelen. Ga maar na: als je iets doet wat niet mag, wil je dat het minst graag opbiechten aan je moeder. Die rol blijft zij je hele leven vervullen, zelfs als ze is overleden: ergens hoor je altijd haar stemmetje in je achterhoofd.

Vaders worden vaker bespaard

En waarom horen vaders dan minder leugens? Dat heeft te maken met de traditionele rolverdeling die in Nederland vaak nog steeds van kracht is. Moeders nemen nog altijd het grootste deel van de opvoeding op zich. Dat maakt dat kinderen het best weten wat zij wel en niet goedkeurt, en dat ze haar niet graag willen teleurstellen.

Tip: de beste boeken over opvoeden

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie

Bron: EenVandaag – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Luiers en billendoekjes

Luiers en billendoekjes

Bekijk de acties