Uit dit omvangrijke onderzoek van Radboudumc Nijmegen en Amsterdam UMC, blijkt dat bij terugplaatsing van het embryo op dag drie er iets meer miskramen voorkomen; bij terugplaatsen na vijf dagen zijn er iets meer vroeggeboren kinderen. Dit is een belangrijk inzicht over kunstmatige bevruchting.
Zwanger worden via in-vitrofertilisatie zou in buitenlandse klinieken meer succes hebben. Deze klinieken maken vaak reclame met hun succespercentages van de eerste terugplaatsing op dag vijf. In Nederland zijn klinieken voorzichtiger met het volgen van buitenlandse trends.
,,Veel Nederlandse vrouwen gingen om die reden de grens over, naar België", zegt Liliana Ramos, klinisch embryoloog van het Radboudumc in Nijmegen. Ze is een van de onderzoeksleiders van deze grootschalige studie.
Lees ook: Miranda probeerde iui, ivf en icsi: 'Ik verloor alle hoop. Toch bleven we doorgaan'
Pogingen bij 1200 vrouwen onderzocht
De studie werd uitgevoerd in 21 Nederlandse ziekenhuizen bij ruim 1200 vrouwen. Bij de helft van de vrouwen werden de embryo's teruggeplaatst op dag drie, bij de andere helft op dag vijf. Er waren in beide groepen net zoveel succesvolle zwangerschappen, namelijk rond de 60 procent.
,,Beide keuzes hebben dus voor- en nadelen, maar maken voor het totale succespercentage op het krijgen van een kind niet uit", zegt Simone Cornelisse die het onderzoek uitvoerde. ,,Uiteindelijk gaat het bij ivf om een succesvolle zwangerschap en niet alleen om de kans daarop na de eerste terugplaatsing van een embryo", concludeert Cornelisse. ,,Onze studie toont aan dat vrouwen samen met hun behandelaar een goede keuze kunnen maken over het moment van terugplaatsing."
Ga het gesprek aan met je arts over het moment van terugplaatsing bij ivf, is dan ook het advies van Liliana Ramos. ,,Het is een heel persoonlijke afweging waarbij ook de leeftijd een rol speelt. Is de vrouw wat ouder, bijvoorbeeld boven de 40 jaar, dan wil ze misschien zo snel mogelijk zwanger worden. Een jongere vrouw die minder tijdsdruk heeft, maakt misschien een andere afweging."
Lees ook: Niet stress maar leeftijd en leefstijl belangrijkste factoren bij zwanger worden
Eén op de dertig
,,Elke miskraam is een enorme teleurstelling", vervolgt Ramos, ,,net als elke negatieve zwangerschapstest. Het ivf-traject is emotioneel zwaar en vaak hebben mensen al vele jaren geprobeerd om zwanger te worden voordat ze uiteindelijk voor medische hulp bij een arts aankloppen."
Eén op de dertig kinderen in Nederland is verwekt via ivf. Bij deze procedure worden de eicellen van de vrouw buiten het lichaam bevrucht en vervolgens enkele dagen in het laboratorium gekweekt. Daarna plaatst de arts het beste embryo terug in de baarmoeder; de overgebleven embryo's die ook goed zijn gegroeid, kunnen worden ingevroren. Traditioneel vindt terugplaatsing plaats drie dagen na bevruchting, maar door verbeterde laboratoriumtechnieken is dit nu ook mogelijk na vijf dagen.