Die conclusie trekt kinderarts Rosa Geurtzen van het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis in een onderzoek dat is gepubliceerd in het toonaangevend medisch vakblad The Lancet. ,,Ouders die betrokken zijn bij zo'n beslissing blijken later een gezondere rouwverwerking te hebben dan ouders die niet meebeslisten", zegt Geurtzen.
De neonatoloog spreekt van een grijs gebied: bij sommige gevallen is het evident dat een medische ingreep bij een kind noodzakelijk is. ,,Maar bij zaken waarbij echt een beslissing genomen moet worden, zoals stoppen of doorgaan met een behandeling, blijkt dat het belangrijk is om te achterhalen wat de onderliggende waarden van de ouders zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om wat zij een goede kwaliteit van leven vinden. Dat is voor iedereen anders."
Lees ook: Zo bereid je je kind voor op een bezoek aan het ziekenhuis
Groot empathisch vermogen
Uit analyses van gesprekken blijkt dat artsen een gesprek kunnen 'kleuren' door eenzijdig voor- en nadelen te benadrukken. Waarbij ze soms onbewust hun eigen waarden laten doorschemeren en ouders relatief weinig ruimte laten om ook wat in te kunnen brengen. Gevolg daarvan is, zo vond neonatoloog Geurtzen uit, dat ouders onnodig veel verdriet hebben.
Het is een uitdaging voor artsen. Soms willen ouders helemaal niet meebeslissen en het vergt ook een groot empathisch vermogen van een arts om bij de ouders de juiste informatie op te halen over hoe ze in het leven staan. ,,Dat leggen ze niet zo op tafel, daar moet je als arts echt moeite voor doen, je moet de goede vragen stellen."
Meer dan alleen medisch
Maar het moet ook niet zo zijn dat de beslissing over wat goed is voor het kind helemaal bij de ouders wordt gelegd. ,,Dat kan weer een veel te zware last zijn. Die last moet je dan als arts op je nemen. Maar het is wel belangrijk dat ouders het gevoel hebben dat ze mee hebben beslist.
Want de kennis van een arts is vooral medisch, terwijl ouders meer rekening houden met anderen in hun omgeving en sociale, psychologische en bijvoorbeeld spirituele factoren. Die moet je als arts ook zoveel als mogelijk in de beslissing meenemen."
Sterker
Geurtzen denkt dat artsen door meer scholing en het meer tijd nemen voor gesprekken ervoor kunnen zorgen dat ze ouders veel meer betrekken bij beslissingen. ,,En daardoor voelen ouders zich sterker en kunnen ze de situatie beter aan."