Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kinderen leven

Onderzoek: Heb je kinderen? Dan leef je langer!

Kinderen bezorgen je heel wat slapeloze nachten en zorgen. Maar daar staat als het even meezit ook veel liefde en geluk tegenover. En dat niet alleen: kinderen hebben zelfs een positieve invloed op je levensverwachting.

Advertentie

Uit een onderzoek van het Zweedse Karolinska-instituut uit 2017 blijkt dat ouders langer leven dan mensen zonder kinderen.

Lager sterftecijfer

Voor het onderzoek werd gekeken naar 1,4 miljoen inwoners van Zweden – met én zonder kinderen – die geboren waren tussen 1911 en 1925. En wat bleek? Het sterftecijfer onder mannen en vrouwen met minstens één kind was lager dan het sterftecijfer onder mannen en vrouwen zonder kinderen.

Lees meer: Meeste ouders niet genoeg bewust van risico’s in huis

Lang leve vader

Zo zouden de onderzochte 60-jarige vaders naar verwachting nog gemiddeld 20,2 jaar leven, wat bijna twee jaar langer is dan de mannen zonder kinderen (nog 18,4 jaar). Ook de levensverwachting van 60-jarige moeders was 1,5 jaar langer dan die van vrouwen zonder kinderen: nog 24,6 jaar tegenover nog 23,1 jaar.

Advertentie

Ook interessant: Onderzoek toont aan: kinderen laten meehelpen in het huishouden is goed voor hun hersenen

Getrouwd of ongetrouwd

Met name ongetrouwde vaders profiteren. Zij zouden volgens de onderzoekers op latere leeftijd veel steun ervaren van hun kinderen.

Bron: MedicalNewsToday