Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Van België tot Japan: moeders reageren wereldwijd hetzelfde op babygehuil

Dat mannen en vrouwen anders zijn en dus ook anders reageren op een huilend kind, is niets nieuws. Wat wel nieuw is en best bijzonder, is dat de hersenen van moeders over de hele wereld identiek reageren op een huilende baby.

Advertentie

Wereldwijd

Wanneer een kind huilt, wordt bij moeders een hersengebied geactiveerd dat gelinkt is aan beweging en spraak. Onderzoekers van het Amerikaanse Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) hebben ontdekt dat de hersenactiviteiten bij moeders uit elf verschillende landen, onder meer Argentinië, België, Kameroen en Japan, hetzelfde zijn.

Babygehuil

Voor het onderzoek bestudeerde het team 684 jonge moeders en namen zij een uur van de interactie met hun vijf maanden oude baby op. Er werd onder meer gekeken naar hoe de moeders reageerden op het huilen van hun kinderen. In elk land bleken moeders geneigd hun kind op te pakken en tegen ze te praten.

De resultaten van dit onderzoek zouden kunnen helpen bij het behandelen van verzorgers bij wie een gevaar voor problematisch gedrag bestaat, aldus de onderzoekers.

Hersenen vaders werken anders

De hersenen van vaders werken daarentegen op een andere manier. Wetenschappers vergeleken de reactie van vrouwen met die van mannen. Tijdens het experiment lieten ze de proefpersonen ruis horen, waar af en toe een huilende baby tussendoor klonk. De scans toonden dat vrouwen aandachtig waren als ze de baby hoorden, terwijl de hersenen van mannen in rust bleven.

Advertentie

Bron: NICHDBeeld: GettyImages

Boeken over baby’s en huilen:

Ouders van Nu product – Eten voor twee

Recepten en tips voor tijdens de zwangerschap

€20,99
Bestel nu