Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
werk-gezin-balans
door

10 tips om werk en gezin in balans te houden

Veel werkende ouders krijgen in meer of mindere maat te maken met schuldgevoelens en stress. Vanwege het feit dat ze hun aandacht tussen werk en gezin moeten verdelen, het gevoel hebben alles half te doen en nauwelijks meer tijd hebben voor zichzelf. Dat kan anders! Hier 10 tips om ervoor te zorgen dat je het zowel met je carrière als thuis op rolletjes loopt.

Advertentie
 1. Voel je niet schuldig

  In plaats van stil te staan bij de tijd dat je niet bij je kind bent, kun je je beter focussen op de mogelijkheden die ontstaan omdat jij werkt. Misschien kun je hierdoor een keer extra met het gezin op vakantie of de studie van je kind betalen. ‘De meest succesvolle ouders met een carrière hebben een manier gevonden om in beide werelden efficiënt te zijn’, zegt advocaat Lisa Pierson Weinberger. ‘Hun geheim is dat ze prioriteiten weten te stellen.’

 2. Zoek een betrouwbare kinderopvang

  Je wilt je kind met een gerust hart toevertrouwen aan een ander als jij aan het werk bent. Dus ga op zoek naar kinderopvang. Een kinderdagverblijf, gastouder of au pair: het is net waar jij je prettig bij voelt. Vraag in je omgeving naar goede referenties en stel voor jezelf een paar belangrijke punten op, waar opvang aan jou moet voldoen.

 3. Voorbereiden op morgen

  Moeten de kinderen morgen naar school of naar de opvang? Tref de avond van tevoren de nodige voorbereidingen: maak vast de lunchpakketjes, leg kledingoutfits klaar en laat je kinderen ’s avonds douchen. ‘Bekijk daarnaast vast wat er de volgende dag verder nog moet gebeuren en verdeel de taken’, adviseert professional organizer Amanda Wiss. ‘Zo kun je in de ochtend een paar minuten de tijd nemen om met het gezin te ontbijten.’ Hier nog wat handige tips voor minder ochtendstress.

 4. Gebruik een gezinsplanner

  Een planner is op allerlei manieren te gebruiken. Om te noteren wanneer jij of je partner werken, afspraken met vriendjes, verjaardagen, studiedagen, maar ook wanneer rekeningen betaald moeten zijn. Je kunt een papieren planner in huis hangen, maar ook Google-agenda’s zijn heel makkelijk te delen en synchroniseren op je smartphone. Elke zondag een kwartiertje de tijd nemen om met je kinderen de week door te nemen is volgens Fran Durekas, oprichter van het Amerikaanse Children’s Creative Learning Center een goed idee. ‘Zo voorkom je dat ze voor verrassingen komen te staan.’

  Advertentie
 5. Ideale werktijden

  Merk je dat het je allemaal teveel is, overweeg eens om (tijdelijk) wat minder te werken. Zo kun je bijvoorbeeld ouderschapsverlof opnemen. Is dit geen optie? Misschien kun je je uren anders verdelen of een aantal uren vanuit huis willen werken. Bedenk hoe jouw ideale situatie eruit ziet en bespreek de mogelijkheden met je werkgever. Nee heb je, ja kun je krijgen…

 1. Lief gebaar

  Vinden je kinderen het maar niets dat ze je moeten missen vanwege je werk? Schrijf een persoonlijk briefje en stop die in de broodtrommel, geef een gelukspoppetje als ze een spreekbeurt hebben of, als je kind als iets ouder is, kun je hem tussen het werken door een keer bellen om te vragen hoe het gaat. Tip: deze moeder bedacht trouwens ook iets briljants!

 2. Stel prioriteiten

  Door de juiste keuzes te maken, zorg je voor voldoende quality time. Hang maximaal één avond in de week voor de tv om zo andere avonden met je partner gezelliger door te brengen. Probeer vooral ook niet te multitasken als je tijd met je kinderen doorbrengt. En stel ook op het werk duidelijk prioriteiten.

 3. Creëer momenten met het hele gezin

  Heb je vrij, plan dan regelmatig iets leuks om met het hele gezin te doen. Dat hoeft niet meteen een hele dag naar het pretpark te zijn. Met het hele gezin uitgebreid ontbijten of een spelletje spelen is ook al top. ‘Praat dan niet over werk, maar focus je op de interesses van je kinderen, zoals school, vrienden en hobby’s.’

 4. Datenight

  Vergeet niet om de relatie met je partner te koesteren. Een maandelijkse date, waarbij het niet over werk én niet over de kinderen gaat (!), zorgt ervoor dat de romantiek niet verloren gaat. En dat hoeft echt niet per se in een duur restaurant: een uitgebreid thuisdiner bij kaarslicht is minstens zo romantisch. Mits de kinderen niet wakker worden natuurlijk. Wist je dat lepeltje-lepeltje slapen goed is voor je relatie?

 5. Neem tijd voor jezelf

  Door verstandig met je tijd om te gaan, kun je ook wat me-time inbouwen. Ga elke week uitgebreid in bad, verwen je zelf met een bezoekje aan de kapper, schrijf je in voor yogalessen om even helemaal te ontspannen of een kies een sport waarbij je juist lekker kunt zweten.Vergeet ook niet gezond te eten en op tijd naar bed te gaan. Klinkt simpel, maar zelfs de slimste ouders vergeten dit nog wel eens!

Lees ook: Zo overleeft je relatie het eerste jaar met een baby

Bron: Parents Beeld: Shutterstock