Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
terug naar schol
door

Eerste schoolweek: 5x tips voor ouders

Veel ouders vinden de eerste weken na de zomervakantie behoorlijk heftig. Je moet vanaf nu weer rekening houden met vaste haal- en brengtijden, leerplicht en een overload aan informatie over schoolreisjes, vergaderingen en hulpoudertaken. Met deze tips kom je deze periode soepeltjes door.

Advertentie
 1. Maak het niet onnodig spannend

  Bereid je kind (mentaal) goed voor: zorg dat hij er zin in krijgt, maar maak het vooral niet onnodig spannend. Een nieuwe omgeving, nieuwe kinderen en een nieuwe juf of meester kan best spannend zijn, maar probeer daar vooral niet nog extra nadruk op te leggen. Af en toe een gesprekje over gymles of de kinderen in zijn klas zorgt ervoor dat je kind er naar uit kijkt om (weer) naar school te gaan.

  Lees ook: Schoolspullen kopen: dit heeft je kind nodig

 2. Kom in het juiste ritme

  Vaak kosten de eerste schoolweken flink wat energie voor je kind. Dus vanaf nu geldt weer: op tijd eten en op vaste tijden naar bed. Als je het in de vakantie niet zo nauw hebt genomen met bedtijden, dan kan dat de eerste schoolweek best weer even wennen zijn. Probeer toch vanaf de eerste schooldag in het vaste ritme te komen. Heeft je kind moeite met opstaan? Koop dan een leuke wekker die hem helpt om het komend schooljaar vrolijk te laten beginnen.

  Lees ook: Hoeveel slaap heeft een schoolgaand kind nodig?

 3. Neem de tijd

  Hou ook in je eigen agenda rekening met het feit dat je kind weer naar school gaat. Neem de eerste dagen wat meer tijd om je kind weg te brengen; laat ook je gezicht even zien bij de nieuwe juf of meester. Ook als het door jouw werktijden erg haasten is om je kind op tijd in de klas te krijgen: er is altijd tijd voor een dikke knuffel om de schooldag mee te beginnen.

  Lees ook: 10 tips: zo krijg je je kind op tijd op school

 4. Plan niet teveel afspraken

  De kans is groot dat je kind na school bekaf is. Probeer de rest van de dag dus een beetje rustig te houden. In ieder geval de eerste weken. Het kan zijn dat je kind hierdoor weer wat meer naar jou toetrekt. Heeft jouw kind hier veel last van, vraag dan op je werk of je tijdelijk een regeling kunt treffen zodat je iets meer thuis bent de eerste weken. Je zou hier eventueel je ouderschapsverlof voor in kunnen zetten.

  Advertentie

  Lees ookOuderschapsverlof, waar heb je recht op?

 5. Hoe was het?

  Anders dan op het kinderdagverblijf krijg je op de basisschool niet meer een dagelijks verslag van de juf of meester. Wil je weten hoe de dag van je kind is geweest, dan zul je dat aan je kind zelf moeten vragen. Maar gun hem thuis eerst even de tijd om tot rust te komen en overlaad hem niet direct met al je vragen. Dat kan ook op een later moment, bijvoorbeeld tijdens het avondeten.

  Lees ook: Praten over school: zo vertelt je kind meer

Opgelucht

Hoewel veel ouders het jammer vinden dat hun kinderen weer naar school moeten, zijn er ook ouders die opgelucht zijn dat de vakantie weer voorbij is, want zomervakantie is stiekem best hard werken. Fijne eerste schooldag!

 

Bron: Huffington Post Beeld: Shutterstock

Advertentie
Redactioneel – Offer- Multivitamine

Multivitamine

Biologisch actieve vormen van vitamine B2, B6, foliumzuur en B12
Shop nu