Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
samengesteld gezin
door

5 tips: Samengesteld gezin? Zo wordt het een succes

Van twee gezinnen één happy family maken is niet eenvoudig. En dat is nog voorzichtig uitgedrukt. Het kan soms behoorlijk lang duren voordat de juiste balans is gevonden. Maar dat wil zeker niet zeggen dat het onmogelijk is.

Advertentie
 1. Een ‘modern family’ vormen vergt engelengeduld

  Welke leeftijd jullie kinderen ook hebben, ze hebben tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Dus al ben je nog zo verliefd en kan je niet wachten om met z’n allen een gelukkige modern family te vormen: doe rustig aan. Zo kunnen de kinderen rustig wennen aan elkaar én de nieuwe situatie en kan iedereen stap voor stap een relatie met elkaar opbouwen. En onthoud: het is niet nodig om te vaderen of moederen over elkaars kinderen, een vader en moeder hebben ze immers al.

  Lees ook: Stiefmoeder zijn: zo ga je daarmee om

 2. Blijf met elkaar praten

  Een nieuwe dynamiek in huis is voor iedereen behoorlijk wennen en dat kan soms voor onrust of zelfs ruzie zorgen. Dit hoort erbij, zolang je met met elkaar blijft praten en de kinderen bij het proces betreft, komt het heus goed. Dit betekent niet dat je alles met de kinderen moet bespreken, maar zeker wat oudere kinderen zullen graag hun mening laten horen en inspraak willen. Tip: let op de toon van het gesprek, zodat niet alles uitmondt in een discussie. Ook goed om te onthouden: pick your battles. Oftewel: je hoeft niet overal een punt van te maken.

 3. Stel nieuwe regels en grenzen

  Elk gezin kent zijn eigen uitdagingen en regels. Besluit jij en je partner om te gaan samenwonen of brengen jullie steeds meer tijd door met elkaar en jullie kinderen? Bespreek hoe jullie denken over opvoeden, wat jullie belangrijk vinden qua normen en waarden en kijk of jullie regels kunnen opstellen waarin jullie je allebei kunnen vinden. Maak daarbij ook afspraken over het wel of niet corrigeren van elkaars kinderen.

  Lees ook: Het kind van een ander corrigeren: wel of niet doen?

 4. Take a break

  Ga niet geforceerd opeens álles met het nieuwe gezin doen. Blijf vooral ook dingen ondernemen met je eigen kind(eren), plan af en toe een datenight in met je partner of ga op stap met vriend(inn)en. Af en toe een break nemen is voor iedereen goed. Kun je er daarna weer tegenaan.

  Advertentie
 5. Herinneringen maken

  Wil je de band met je stiefkind(eren) versterken of ze beter leren kennen? Plan een leuk uitje zonder je partner of eigen kinderen erbij. Het zal misschien even wennen zijn, maar het zal zeker gewaardeerd worden.

Bron: Momtastic Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier