Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
bewust alleenstaande moeders

Bewust alleenstaande moeders voeden even gelukkig kinderen op

Moeders die er bewust voor hebben gekozen om alleen een kind te krijgen, voeden even gelukkige kinderen op als de twee ouders in traditionele gezinnen.

Advertentie

Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Bewust alleenstaande moeders

Het onderzoek vergeleek de kinderen van 69 bewust alleenstaande moeders met 59 gezinnen die uit een moeder en een vader bestaan. De kinderen waren tussen de 18 maanden en 6 jaar. Onder meer de ouder-kindrelatie, het sociale netwerk van de moeder en het algemeen welzijn van het kind werden onderzocht.

Meer steun van vrienden en familie

Daaruit bleek dat bewust single moeders, die zwanger worden via een spermadonor, veel steun krijgen van hun naaste omgeving (familie, vrienden, buren). Iets om vrouwen die bewust alleen moeder willen worden voor te houden, vindt onderzoekster Mathilde Brewaeys. Uit haar onderzoek blijkt verder dat kinderen van bewust alleenstaande moeders geen grotere kans op gedragsproblemen hebben dan hun leeftijdsgenoten uit traditionele gezinnen.

Afwezigheid van vader

Het onderzoek heeft alleen gekeken naar moeders die er bewust voor kozen om alleen een kind op te voeden. Ongeplande alleenstaande moeders, die mogelijk kampen met conflicten uit een scheiding of een vorige relatie, zijn niet meegenomen in het onderzoek. ‘Het lijkt erop dat de negatieve invloed op de ontwikkeling van het kind eerder afhangt van een verstoorde ouder-kindrelatie, dan van de afwezigheid van een vader,’ vermoedt Brewaeys.

Advertentie

Bron: The NY Post – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Rugzak

Naar school met Fjällräven!

Mini unisex rugzak
Shop nu