Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Kwart aanstaande ouders heeft discussies over babynaam

Een babynaam kiezen, da's zo makkelijk nog niet. Ruim een kwart (26 procent) van de aanstaande ouders kibbelt over de naam van hun baby, blijkt uit onderzoek van webwinkel Kaartje2go.

Advertentie

Hebben jullie thuis flinke discussies over de naam van jullie toekomstige kind? Jullie zijn zeker niet de enige ouders. Kaartje2go deed onderzoek onder ruim 1.700 Nederlanders. Daaruit blijkt dat meer dan een kwart van de stellen (26 procent) het lastig vindt om het eens te worden over de babynaam. Toch is een groot deel van de mensen (34 procent) er wel al snel uit.

Lees ook: Van Aafje tot Zora, dit is onze index met babynamen

Geheimpje bewaren

Bij 1 op de 10 stellen lukt het niet om de babynaam geheim te houden, ondanks dat ze dat wel wilden. Zij geven aan de naam per ongeluk te hebben verklapt aan bijvoorbeeld familie.

Tip! Mooie genderneutrale namen vind je hier

‘Gestolen’ namen

Uit het onderzoek van de kaartenwebshop kwam ook naar voren naar 61 procent van de Nederlanders graag kiest voor namen die niet zo vaak voorkomen. Eén op de tien respondenten geeft aan wel eens meegemaakt te hebben dat een bekende er met een favoriete babynaam vandoor ging. Het was dan meestal een kennis (40 procent) die de naam ‘stal’. Bij 23 procent werd de naam door een vriend of vriendin gekozen.

Advertentie

Lees ook: Sterren, hout of bloemzaadjes: de natuur is de trend in geboortekaartjes

Spijt achteraf

De aanstaande ouders vinden het belangrijk dat de voor- en achternaam van de baby bij elkaar passen. Bijna de helft van de deelnemers (48 procent) zegt dit de belangrijkste voorwaarde te vinden. ‘We kennen namelijk allemaal wel de ‘schaamnamen’ zoals W.C. Pot, Anna Nas of Connie Meerman. Het is later toch pijnlijk als je hier nu niet goed over nadenkt’, zegt Marleen Riemersma, naamexpert bij Babynamen.nl.

Lees ook: De populairste babynamen: dit zijn de trends

Uitspraak

Daarnaast zijn er veel ouders die vinden dat een naam makkelijk uit te spreken moet zijn. ‘Ik moet namelijk altijd mijn eigen naam herhalen of spellen als mensen vragen hoe ik heet’, geeft een van de respondenten aan. 40 procent geeft aan voorkeur te hebben voor een korte naam en vindt dat de naam bij de namen van eventuele andere kinderen moet passen.

Bron: Kaartje2goBeeld: GettyImages
Commercieel – Gazelle – Offer

Gazelle Makki

Gazelle Makki

Elektrische bakfiets voor de hele familie
Plan je proefrit