,,Het is belangrijk dat we kinderen goed beschermen tegen verschillende infectieziekten", meldt staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer in een bericht van de Rijksoverheid. Daarom volgt hij het advies van de Gezondheidsraad en wordt het RS-virus toegevoegd aan de lijst met ziektes waartegen kinderen worden ingeënt als hun ouders dat willen.
,,Hierdoor voorkomen we veel leed bij pasgeboren kinderen en hun ouders, en wordt de druk op de zorg, zoals het aantal ziekenhuisopnames, verminderd." Het nieuwe vaccin kunnen baby's in hun eerste levensjaar krijgen.
Verzoek van Tweede Kamer
Met dit besluit luistert de staatssecretaris naar de oproep van de Tweede Kamer, die dit voorjaar aangaf de RS-vaccinatie graag in het Rijksvaccinatieprogramma te willen zien. Het vorige kabinet, dat op dat moment demissionair was, schoof de beslissing door naar de nieuwe regering, vooral vanwege de financiële gevolgen. Nu is er dus duidelijkheid en wordt de prik opgenomen in het programma.
Lees ook: 10 dingen die je moet weten over het RS-virus
Wat is het RS-virus?
Het RS-virus (respiratoir syncytieel virus) is een besmettelijk verkoudheidsvirus, dat veel voorkomt bij kinderen. Het kan een ontsteking in de keel, neus, oren en in de longen veroorzaken. Als een kind besmet is met het RS-virus, blijft het meestal bij neusverkoudheid en hoesten, maar soms kan het ook leiden tot een ontsteking van de kleine luchtwegen die naar de longblaasjes lopen: de bronchiolen. Dit wordt bronchiolitis genoemd. Dit is overigens niet hetzelfde als bronchitis, dan zijn vooral de grotere luchtwegen (bronchiën) ontstoken.
RS-virus en je baby
Bijna elke baby loopt voor zijn eerste verjaardag wel een keer het RS-virus op. Dat verloopt meestal zonder ernstige gevolgen. Met name bij baby's jonger dan drie maanden, baby's die te vroeg zijn geboren of een hartafwijking hebben of het syndroom van Down, is er een verhoogd risico op complicaties, zoals een longontsteking of uitdroging.
Meer weten over het RS-virus bij je baby? Lees dan hier: Alles over het RS-virus