Voor oudersPersoonlijke verhalen

RS-virus kostte baby Wies bijna het leven

 
privé
privé
 
Leestijd 3 minuten

Haar dochtertje Wies werd kerngezond geboren, maar het RS-virus werd haar ruim een jaar geleden bijna fataal. Evi van den Oever wil andere ouders waarschuwen, vertelt ze in het ED. 'Blijf alert. En wees niet bang om een arts te raadplegen, ook al is het de zoveelste keer.'

Lees verder onder de advertentie

Ziekenhuizen hebben het druk met baby's en jonge kinderen die ziek zijn door het verkoudheidsvirus RS. Bijna alle kinderen lopen het virus al voor hun eerste verjaardag op. Vaak blijft het bij een verkoudheid, maar één op de honderd belandt in het ziekenhuis. Dat overkwam ook Wies uit Eindhoven.

Lees ook: Huisarts Kimberley de Wit over de symptomen van het RS-virus en wanneer je de huisarts moet bellen

Verkoudheid wordt erger

Het is nu bijna vier weken geleden dat hun meisje thuis werd geboren. ,,Wies was helemaal gezond. Dat lijkt nu al heel lang geleden'', zegt Evi van den Oever. Dat ze vorige week verkouden werd is niet zo gek, haar 2-jarige broertje was ook al verkouden. ,,We gingen langs bij het consultatiebureau. Maar zo'n verkoudheid, daar is verder weinig aan te doen, behalve met een spray met zoutoplossing proberen haar neusje schoon te houden."

Lees verder onder de advertentie

Als de verkoudheid erger wordt gaan Evi en haar man Dirk van Hunsel tot twee keer toe naar de huisartsenpost in het Anna Ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Beide keren blijkt het virus beperkt te blijven tot de bovenste luchtwegen. RS is pas gevaarlijk als het naar de longen uitbreidt.

Ze werd rustiger. Achteraf weten we dat ze te vermoeid was om te huilen

Evi van den Oever

Ben ik niet overbezorgd?

De zaterdag die volgt merken ze dat hun dochter slecht drinkt en dat haar gezichtje grauw kleurt. ,,Maar ze werd ook rustiger. We dachten: misschien moet ze uitrusten. Achteraf weten we dat ze te vermoeid was om te huilen." Ze bellen weer met de huisartsenpost.

,,Het gekke is dat ik toen dacht: ben ik niet overbezorgd?" Ze krijgen het advies om het nog even aan te kijken. Maar toevallig heeft hun eigen huisarts ook dienst. Ze belt terug en vraagt om toch weer naar het ziekenhuis te komen. ,,Zij heeft echt Wies' leven gered."

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Mijn baby hoest veel, wat nu?

Alle hens aan dek op de ic

Zodra ze met Wies de Spoedeisende Hulp van het Catharina binnen stappen is het alle hens aan dek. De dienstdoende verpleegkundige ziet met haar ervaren blik meteen dat Wies in ademnood is. ,,Opeens stonden we in een kamer met allemaal artsen om ons heen. Het zuurstofgehalte van haar bloed bleek heel laag."

Hun baby wordt geïntubeerd en aan de beademing gelegd. Een speciale ic-ambulance brengt haar naar de kinder-IC van Maastricht UMC. ,,Daar hebben ze Wies erdoor gesleept." Nu gaat het steeds beter. Afgelopen woensdag is ze van de beademing gehaald, donderdag kon ze weer naar het Catharina. Als ze 24 uur stabiel blijft, mag ze weer naar huis.

Lees verder onder de advertentie

Terugkerende beelden

Evi en Dirk zijn dankbaar voor alle goede zorg, al beseffen ze nog niet echt wat er allemaal is gebeurd. ,,Het is net een soort film waarvan de beelden telkens terug komen." Ze delen hun verhaal, om andere ouders te waarschuwen. ,,Wees alert, en raadpleeg gerust nog eens een arts, als je het niet vertrouwt. Een pasgeboren kind is zo klein en kwetsbaar."

Hoe herken je als ouder symptomen van RS?

Signalen die op een ernstig verloop van RS wijzen zijn: verhoging en een piepende en/of snelle ademhaling. Als je kind het erg benauwd heeft, trekt ook de huid tussen de ribben naar binnen bij het inademen. De neusvleugels bewegen soms opvallend mee met de ademhaling.

Sufheid is ook een signaal: je baby lijkt slaperig en is moeilijk te wekken, ook drinken lukt niet goed. In zeldzame gevallen ademt een baby opeens een paar seconden niet en kleurt de huid grijs/blauw. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.

Verder lezen: Alles over het RS-virus