Wachten, wachten en nog eens wachten. Het is donderdag 19 september als Sandra Kwaak (31) uit Hilversum een afspraak met haar verloskundige heeft. Ze is al veertig weken en drie dagen zwanger en niets wijst erop dat haar dochter er op korte termijn aankomt. Als ze zaterdag nog niet bevallen is, moet Sandra worden ingeleid.
Lees ook: Wat kun je verwachten bij een ingeleide bevalling?
Razen over de snelweg
Die donderdagavond rond 23.00 uur stapt ze nietsvermoedend in bed. Twee uur later schrikt ze wakker van de pijn. Wat is er aan de hand? Ze belt, samen met haar vriend Remko Grijpink (32), de verloskundige. Die constateert 4 centimeter ontsluiting, véél te weinig om al te bevallen. Maar wel genoeg om naar het ziekenhuis te gaan. In de buurt van Hilversum is geen plek, dus rijdt het gezelschap in het holst van de nacht naar Utrecht toe. Ze razen over de snelweg A27. En dan breken Sandra's vliezen.
Hulptroepen op de vluchtstrook
Sandra zit in de auto naast de verloskundige, die achter het stuur zit. Achter hen rijdt Remko met hun zoon. Het gaat razendsnel. ,,Mijn vliezen braken en een paar minuten later had ik een wee. Terwijl we nog aan het rijden waren, lag Amy in mijn broek! Ze begon te huilen, waarna we de auto langs de kant hebben stilgezet. Mijn vriend achter ons had géén idee wat er allemaal gebeurde."
Terwijl de pasgeboren Amy begint te huilen, is het op de vluchtstrook wachten op de hulptroepen. Twee ambulances, de politie én weginspecteur Stefan Grip razen rond 02.30 uur naar de plaats waar Amy ter wereld kwam om hulp te verlenen aan de kersverse ouders.
Lees ook: 12x deze vrouwen brachten hun kind op een wel heel bijzondere plek ter wereld
Tekst gaat verder onder de video.
,,Ik werd gebeld met de melding en mijn eerste vraag was: zijn er al hulpdiensten aanwezig?", blikt weginspecteur Grip terug. ,,Ik reed over de verkeerde weghelft naar de locatie toe en zag de auto's al stilstaan, maar er stond geen ambulance bij. Ik heb géén idee wat ik moet doen bij een bevalling."
Speciaal cadeautje
Maar even later ziet hij wél een ambulance in de juiste richting rijden. En snel komt hij ook zelf op de goede plek. De snelweg is dan al voor een deel afgesloten en Grip zorgt voor de veiligheid. De ambulancebroeders kunnen moeder en dochter controleren waarna zij naar het ziekenhuis gebracht worden. ,,Ik sprak toen nog even met vader Remko en gaf al aan dat ik een cadeautje voor ze wilde regelen." Maar daarover straks meer.
Bizar toch? Ik denk dat het maximaal één keer per jaar voorkomt
Stefan Grip Weginspecteur Rijkswaterstaat
In het ziekenhuis wordt de jonge Amy nog een paar dagen in de gaten gehouden, maar pakweg drie weken later maakt ze het goed. ,,Eigenlijk had het niet beter kunnen gaan", blikt moeder Sandra terug. Terwijl een bevalling thuis of in het ziekenhuis misschien wel comfortabeler was geweest, toch? ,,Nee, het ging zó snel en dan maakt de plek niet zoveel uit. Het gaat goed met Amy, ze is een ontzettend vrolijk kind en ze zag er direct al zó mooi uit. Dan ben ik gewoon hartstikke tevreden."
Lees ook: Hoe vervoer je je baby veilig in de auto?
A27: 84,4 Li
En dus kijkt Amy, als ze straks ouder is, terug op een wel heel bijzondere geboorteplek. Op de A27, bij hectometerpaaltje 84,4 Li. En daar zal ze aan herinnerd worden, want als bijzonder aandenken bezocht Stefan Grip de kersverse ouders met een namaak-hectometerpaaltje. Inclusief naam en geboortedatum van Amy erop. ,,Daar zijn we echt superblij mee."
Ook Grip zelf kijkt terug op een bijzondere nacht. ,,Ik werk zes jaar bij Rijkswaterstaat en heb zo'n verhaal als dit maar één keer eerder gehoord. Bizar toch! Ik denk dat het maximaal één keer per jaar voorkomt." Remko en Sandra kijken er in ieder geval positief op terug. ,,Alles is supergoed gegaan en we zijn heel goed geholpen. Nu is het gewoon een bijzonder verhaal."