Even voorstellen: Sanne (28) is administratief medewerker en Marcel (35) is muzikant maar laat zich nu omscholen tot laborant. Samen hebben ze een zoon, Kylian (1,5), en verwachten ze een tweede zoon.
Sanne: ,,Vorig jaar september is Marcel begonnen met een voltijdopleiding tot laborant. De opleiding duurt anderhalf jaar en daarin wordt vier jaar aan stof behandeld. Het is dus al pittiger dan een normale voltijdopleiding. Ik raakte kort daarna ook nog zwanger. We zitten nu dus in een ontzettend drukke periode.
Marcel gaat twee dagen per week naar school en werkt de rest van de week als laborant. De vergoeding is minimaal; daarom is het noodzakelijk dat hij in het weekend zijn baan als muzikant blijft uitvoeren.
35 weken zwanger
Tijdens de zwangerschap van Kylian wisten we dat we graag een tweede kind wilden. We waren er in ons hoofd wel mee bezig, maar je verwacht toch dat het wel even duurt voordat je daadwerkelijk zwanger bent. Dat was dit keer dus niet het geval. Ik ben nu 35 weken zwanger van een jongetje. We kijken uit naar zijn komst, ook al wordt alles combineren pittig.
Ik werk vanuit huis. Door een hoop gedoe op mijn werk vanwege mijn zwangerschap ben ik eerder uitgevallen en werk ik nog maar één dag in de week. We werken allebei op maandag en dan gaat Kylian naar de opvang. Door ons drukke schema is dit een van de weinige momenten in de week die Marcel en ik samen hebben.
Avondspits is onze gezinstijd
We drinken van 16:30 tot 17:00 samen een kopje koffie. Omdat Marcel heel vroeg begint met werken is dit mogelijk. Daarna halen we de kleine op. De avondspits doen we samen, zodat Kylian ook even tijd met ons allebei heeft. Dit vinden we heel belangrijk en dat hebben we ook zo met elkaar afgesproken.
Marcel studeert elke doordeweekse avond, behalve op donderdag; dan sport hij. Samen op de bank liggen zit er dus ook niet in. Ik doe 's avonds huishoudelijke taakjes, voor zover het kan. In de avond vind ik het ook belangrijk om bij te komen, door even met mijn benen omhoog op de bank te liggen.
Lees ook: Taakverdeling thuis: zo maak je van de to-dolijst in je hoofd een gedeelde verantwoordelijkheid
Een nieuwe baan en een nieuwe baby
Het weekend staat voor Marcel volledig in het teken van muziek. Zijn baan was altijd fulltime in de muziekindustrie maar de laatste jaren is daar veel veranderd. Liveoptredens vielen lang weg vanwege corona en de technologie zorgt voor grote stappen op muzikaal gebied. Er valt nog wel te leven van dit inkomen, maar een laborant met een vaste baan heeft een zekerder inkomen.
Marcel probeert om de week in het weekend te schuiven in zijn schema, zodat we iets met z'n drieën kunnen doen. Samen naar de kinderboerderij bijvoorbeeld. Met de komst van de baby zal hij ook wat moeten schuiven in zijn schema.
De eerste weken zijn enorm druk. We willen allebei dat hij zo snel mogelijk klaar is met zijn studie, dus er kan niet te veel geschoven worden. Maar hij heeft al gezegd dat hij twijfelt of zijn vadergevoelens dat aankunnen. Dus waarschijnlijk zal hij in de eerste paar weken zijn studie toch opzijzetten.
Dubbele placenta
Mijn eerste zwangerschap was erg zwaar. Kylian is te vroeg en met een keizersnede geboren. Ik had een dubbele placenta die scheurde, en er liep een onbeschermd vat tussen de ene en de andere placenta voorbij de baarmoedermond.
Hierdoor mocht er geen druk op komen te staan. Als er een bloeding zou komen, zou het scheuren en fataal aflopen voor mij en voor de baby. Vanaf de 20 wekenecho werd ik verplicht om in een rolstoel te zitten en kwam al het werk in de voorbereidingen op Marcel aan.
Lees ook: Wat doet de placenta precies?
Hij moest alles doen
Ook na de bevalling was ik niet in staat zelf voldoende voor Kylian te zorgen, omdat ik door de gecompliceerdere zwangerschap en keizersnede veel last had van het litteken. Daardoor moest Marcel alles doen.
Ik vind het dus niet erg om dit keer veel zelf te doen. In tegenstelling tot de vorige zwangerschap voel ik me nu fantastisch. Daarom heb ik vertrouwen dat veel alleen doen gaat lukken en Marcel bezig kan blijven met zijn studie.
Kylian vermaakt zich goed
Wanneer ik met Kylian thuis ben, vermaakt hij zich goed, ondanks dat ik niet heel actief mee kan spelen. We hebben binnen een klimtoestel en ook met de auto's spelen vindt hij erg leuk. Buiten staat een glijbaan waar hij veel plezier aan beleeft. Wij hebben thuis twee katten, waar hij ook graag mee speelt.
Kylian eet elke avond met ons mee, tenzij we pittig eten. Af en toe proberen we iets nieuws en als hij dat niet lekker vindt krijgt hij een potje of diepvriesmaaltijd. Hij krijgt iedere dag fruit en yoghurt als tussendoortje. Soms geven we hem een koekje, maar hij krijgt vaker crackers of maisfingers.
Lees ook: Dit zijn gezonde tussendoortjes voor je baby
Hobby's over een tijdje weer oppakken
Ik ben een echte huismus, dus wat dat betreft verandert de zwangerschap niet veel. Wat ik na de komst van de baby wel weer graag wil oppakken is kunstschaatsen. Na de geboorte van Kylian ben ik hiermee weer gestart zodra het mocht. Toen had ik vaak mijn telefoon mee in mijn trainingsjack, om hem in de gaten te houden en bereikbaar te zijn voor Marcel.
Voorheen gingen Marcel en ik graag samen boulderen en indoor klimmen. We hebben zeker de wens om dit ooit weer op te pakken. Het zal nog wel even duren voordat het zover is. De tijd samen bestaat nu dus uit een paar koffiemomentjes per week. Deze momenten hebben nu prioriteit en gaan voor andere huishoudelijke klusjes. Dit betekent dat sommige dingen blijven liggen, zoals de ramen wassen en de verbouwing.
Trots op hem
Mijn ouders werken allebei nog en wonen best ver weg. Dat we sommige dingen een keertje overslaan is natuurlijk geen ramp. Marcel doet wat hij kan en we redden het nu. Ik ben zeer trots op hem, hoe hij dit aanpakt met zijn extreem zware studie, extra werk in het weekend en een zwangere vrouw. Dat doet niet iedereen hem na. Het wordt druk, maar bij ons kan het nooit fout gaan."