Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Vriendinnen moeders
door

Dit kun je doen als het ouderschap eenzaam voelt

Ondanks alle leuke kanten die het ouderschap met zich meebrengt, kan het zo nu en dan ook zwaar en eenzaam zijn. Op deze online plekken doe je nieuwe vriendschappen op met andere moeders of vaders.

Advertentie

Het ervaren van eenzaamheid tijdens het ouderschap is heel normaal. De kraamzorg gaat weg, je partner gaat weer werken of misschien heb je geen partner, maar werken al je kennissen en vrienden wel door, en het kraambezoek neemt langzaam af. Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je de enige bent die deze eenzaamheid ervaart, is dit niet zo. Er zijn veel ouders, met name moeders, die met dezelfde emoties rondlopen.

Lees ook: Relatie na de geboorte van je kind

Contact met andere moeders

Contact met andere vrouwen en/of moeders kan bijvoorbeeld via sportlessen, in de speeltuin of op het plein van de kinderopvang. Maar dan moet je het wel aandurven om iemand aan te spreken. Voor iedereen die dit spannend vindt of als je (nog) niet in deze positie bent, kun je ook op verschillende plekken online vriendschappen opdoen:

 1. Mommy Friends
  Eenzaamheid in het moederschap is iets wat best veel voorkomt, toch schamen veel vrouwen zich ervoor. Nergens voor nodig vinden Karin en Lisette van het platform Mommy Friends. Op deze website kun je je aanmelden en vul je een profiel in. Je geeft precies aan naar wat voor vriendschap je op zoek bent. Via het matchingsysteem krijg je profielen te zien die overeenkomen met dat van jou. Op die manier kun je contact zoeken met andere ouders. De website organiseert ook evenementen: een wijnproeverij, ladies night of juist een moeder-kind-event.
 2. Buurtmama’s
  Heb je behoefte aan een vriendin in de buurt? Dan kun je je aanmelden bij buurtmama’s. Het werkt heel simpel: je meldt je aan, maakt een profiel en kijkt welke matches je hebt bij jou in de buurt. Voor je het weet heb je nieuwe vriendinnen, die in dezelfde fase in hun leven zitten als jij. Je zult ontdekken je dat anderen tegen dezelfde dingen aanlopen en dezelfde onzekerheden hebben.
 3. Buurtgezinnen
  Opvoeden doen we samen, dat dachten de oprichters van Buurtgezinnen ook. Op de website worden gezinnen die steun kunnen gebruiken gekoppeld aan stabiele gezinnen in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast.
 4. Bumble BFF
  Swipen voor een date is tegenwoordig vrij gebruikelijk, maar wist je ook dat je kunt swipen voor een BFF. Via de Bumble BFF app kun je op een eenvoudige en vrijblijvende manier vriendschappen vinden.
 5. Ouders van Nu forum
  Ook op verschillende forums is ruimte voor moeders om elkaar vragen te stellen, informatie te delen en vriendschappen te sluiten. Ouders van Nu heeft een forum waar ouders geregeld vragen naar ouders die uit de buurt komen om contact mee te onderhouden. Meld je aan en wie weet houd je er wel waardevolle vriendschappen aan over.
 6. Facebookgroepen
  Op internet wemelt het van de moeders die graag meer vriendschappen of contacten zouden hebben. Naast forums heb je ook groepen op Facebook waar je je kunt aansluiten. In sommige omgevingen zijn er groepen voor vrouwen die samen willen sporten of een andere hobby willen uitoefenen. Misschien is het een open deur: maar wees wel altijd voorzichtig als je afspreekt met mensen via het internet.
 7. Mamacafé
  Goed, deze optie is niet online te vinden, maar we wilden het jullie niet onthouden. Door heel Nederland zijn ontmoetingsplekken voor (toekomstige) ouders om ervaringen uit te wisselen en ideeën op te doen. Heb jij ook behoefte aan contact met andere ouders? Wandel dan gewoon eens binnen bij een mamacafé.

Lees meer: Wennen aan de drukte van een baby

Beeld: GettyImages

Redactioneel – Offer- Drinkbeker

Drinkbeker

De Miracle 360° Trainer Cup
Shop nu