Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedplatform nul18.nl. Hij geeft een kijkje in de psyche van het kind.
Wat een leukerd
Je staat in de kroeg en ziet iemand voorbijkomen die je aandacht trekt. Wat een leukerd, denk je. Je gaat een beetje dichterbij staan en begint een praatje. Van dat gesprekje komt een date en uit die date komt verkering en later misschien zelfs wel een huwelijk. En uiteindelijk een kind. En misschien daarna nog wel een, en nog een. Wat begon met de gedachte 'wat een leukerd', eindigt in een gezin van drie, vier, vijf of misschien nog wel meer mensen.
Geschikt/ongeschikt
Toen je dacht: wat een leukerd, dacht je aan diegene als persoon. En nadat het gesprek leuk verliep, misschien ook wel als potentiële partner. Pas later zal blijken of diegene ook geschikt is om samen kinderen mee op te voeden.
Want een geweldig leuke partner, met wie je in de eerste tijd samen zo leuk op reis ging en de sterren van de hemel vree, hoeft natuurlijk niet ook een leuke medeopvoeder te zijn. Bijvoorbeeld omdat diegene er andere ideeën op nahoudt dan jij. Een goede match als partner zegt dus nog niet of je ook een goede match bent als opvoeder. Dat kun je ook niet weten, want je moet eerst samen ten minste één kind hebben om dat uit te vinden. Of het er van tevoren goed met elkaar over hebben.
Lees ook: Opvoedissues? Zó word je het met elkaar eens
Hetzelfde denken
Ze zeggen weleens dat uitersten elkaar aantrekken. Dat is in zekere zin waar, maar toch ook weer niet. Het zijn juist de mensen die op belangrijke punten een beetje hetzelfde over het leven denken, die uiteindelijk stabiele relaties weten op te bouwen. Als jij een huismus bent en je partner een echte party animal, dan voel je al dat uitersten eerder de neiging hebben nog verder uit elkaar te drijven, dan als vanzelf in de relatie naar elkaar toe te bewegen.
Dat doen we alleen op kleinere onderwerpen. Op de grote onderwerpen wil je vooral op elkaar lijken. Maar wat zijn die grote onderwerpen dan, waardoor je als ouders een grotere kans hebt om zonder al te veel conflicten het leven samen te delen? Ten eerste de opvoedstijl. Hebben jullie daar hetzelfde idee bij? Hoe gaan we om met straffen en belonen? Maar ook simpeler dingen, zoals of je aan tafel moet blijven zitten. En hoe gaan jullie ermee om als jullie kind voor de derde keer naar beneden komt als het eigenlijk moet slapen? En moet een kind vooral presteren, of moet het juist weinig druk ervaren?
Lees ook: 16x zo overleeft je relatie het eerste jaar met een baby
Praktische zaken
Andere belangrijke onderwerpen zijn de verhouding tussen werk en privé, de mate van invloed van elkaars families, waar aan geld uitgegeven wordt en waaraan niet, en de mate van vrijheid die je elkaar gunt. Mag je partner na het eten gaan tennissen of mag dat pas als de kinderen op bed liggen?
Dus hartstikke leuk hoor, die kroeg waarin je die leukerd tegenkwam. De liefde wordt in de slaapkamer geboren, maar gaat stuk in de woonkamer en keuken. In het praktische leven dus. Dus als je vrienden hebt die recent hun leukerd zijn tegengekomen, wees dan heel blij voor ze. Maar laat ze ook even deze column lezen. Niet uit negativiteit, maar uit positiviteit, zodat ze ook nadat ze kinderen hebben gekregen nog van elkaar denken: wat een leukerd heb ik toch getroffen.
Tekst: Steven Pont – Beeld: Getty Images