Als je echt geen kant meer op kunt en hebt besloten afstand te doen van je baby, dan kan je ervoor kiezen de baby in een speciaal kamertje achter te laten. De zogenoemde vondelingenkamer. Kitty legt uit heel wat vrouwen jaarlijks aankloppen voor hulp en dat de vondelingenkamer het laatste stadium is van een uitgebreid ondersteuningsproces is.
,,Als er echt geen andere optie is, kan een moeder naar een vondelingenkamer gaan. Wij bieden onafhankelijk advies en zijn nooit sturend. We zijn geen pro life organisatie en staan los van religie."
Lees ook: Ongewenst zwanger, wat nu?
Anonieme controles
Toch kan het ook voorkomen dat het te laat is om de zwangerschap te beëindigen. In zulke gevallen biedt de stichting prenatale zorg en begeleidt de stichting de moeder in het traject van afstand ter adoptie of pleegzorg. Daar waar mogelijk worden vaders ook betrokken bij het proces. ,,De vondelingenkamer is dus een laatste redmiddel, maar de organisatie streeft ernaar om zoveel mogelijk preventieve en ondersteunende maatregelen te treffen."
Kitty legt uit dat de meeste vrouwen die hun kind willen afstaan nadat het is geboren, eerst de stichting bellen om te vragen of de vondelingenkamer open is. ,,Ze hoeven dan niet via de vondelingenkamer naar binnen, maar kunnen via de hoofdingang van het ziekenhuis naar binnen. Als willen, kunnen wij ook de baby ophalen, zodat we in ieder geval de moeder ontmoeten."
Lees ook: Binnenlandse adoptie: de procedure en kosten
Stappenplan in vondelingenkamer
Een vondelingenkamer biedt een veilige en anonieme ruimte voor vrouwen die besluiten afstand te doen van hun kind. ,,Onze stichting ondersteunt jaarlijks ongeveer 1500 vrouwen, waarvan 15 tot 17 ervoor kiezen om hun kind via adoptie af te staan. Gemiddeld wordt een baby per jaar naar de vondelingenkamer gebracht."
De inrichting van de kamer doet denken aan een kinderkamer thuis, met een bedje, een kastje met kleertjes, een stoel voor de moeder en een schildering aan de muur, legt Kitty uit: ,,Er ligt ook een schriftje waarin moeders hun naam kunnen opschrijven, hoewel anonimiteit gewaarborgd blijft."
Eenmaal in de kamer hebben moeders twee opties: ze kunnen hun baby in het bedje leggen en de kamer verlaten, of op een knop drukken om met iemand te praten en eventueel hulp te vragen, zoals medische zorg of andere ondersteuning. ,,De moeder kan ook later nog steeds betrokken raken bij het adoptieproces en haar voorkeuren kenbaar maken."
Lees ook: Vondelingenkamer: wat is het?
Angst om zwangerschap te onthullen
Het kan ook voorkomen dat moeders die zijn opgegroeid in een beschermde omgeving en met een strenge opvoeding, angstig zijn om hun zwangerschap te onthullen. Ze zijn bijvoorbeeld bang zijn dat ze er dan volledig alleen voor komen staan.
,,Dit benadrukt hoe intens de angst kan zijn om je eigen netwerk te verliezen. De reden waarom ze bij ons aankloppen is voor ons minder belangrijk. Wat telt is dat er een veilige plek beschikbaar is voor vrouwen die niet voor hun kind kunnen zorgen, om te voorkomen dat ze, om welke reden dan ook, in gevaar komen."
Hieronder een anoniem verhaal van een moeder die in contact is gekomen met stichting Beschermde Wieg:
Ik heb de Beschermde Wieg benaderd omdat ik mijn zwangerschap niet met mijn moeder durfde te delen. Ik was ontzettend bang dat mijn moeder me uit huis zou zetten en dat zij heel erg boos zou worden. Toen ik op het punt van bevallen stond, heb ik iemand van de Beschermde Wieg geappt. Zij heeft toen het ziekenhuis benaderd en een uur later stond zij zelf naast mijn bed om mij te steunen. Ik voelde me ontzettend begrepen en wist dat er niet gelijk over mij werd geoordeeld. Het voelde heel erg vertrouwd.
Een week na de bevalling heb ik een heel fijn gesprek gehad en daarna besloten om de stap te nemen om het mijn moeder te vertellen. Ik kon het gemis niet meer aan. Mijn moeder was ontzettend geschrokken, maar is geen enkel moment boos geweest. Ze vond het alleen heel erg dat ik alles zelf moest doorstaan. Sinds ik het heb verteld is onze band sterker dan ooit.
Ik heb besloten de adoptie ongedaan te maken en ga met hulp van mijn moeder mijn dochter zelf opvoeden. Zonder de Beschermde Wieg was mijn dochter waarschijnlijk nog een geheim geweest. Ik ben ze zo ontzettend dankbaar voor alle steun en voel me ontzettend begrepen.
Elke vrouw verdient een veilige plek
Nederland telt op dit moment 14 vondelingenkamers en Kitty hoopt dat er nog meer zullen volgen. ,,Onbedoelde zwangerschappen zijn van alle tijden, en er zijn altijd vrouwen die hun zwangerschap moeten verbergen. Daarom vinden wij dat elke vrouw een veilige plek in haar buurt moet hebben waar ze terecht kan.
We willen geen krantenkoppen meer zien over baby's die in boodschappentassen of broodtrommels worden gevonden. Elke vrouw verdient een veilige plek, waar ze eventueel anoniem kan verblijven, en elk kind verdient goede begeleiding zonder oordeel."
De Beschermde Wieg biedt ondersteuning aan vrouwen die ongewenst zwanger zijn. Ze zijn te bereiken op 0800-6005 (gratis en anoniem) voor meer informatie, dag en nacht bereikbaar.