De Twijfeltelefoon is een paar jaar geleden opgericht tijdens corona. Dat de bellijn zich nu richt op kinkhoest en mazelen is niet zo gek. Het percentage kinderen dat gevaccineerd wordt blijft dalen waardoor de besmettingen toenemen en daarmee ook de druk op de zorg.
Baby's en kinderen kunnen erg ziek worden van de mazelen en recentelijk zijn zelfs baby's overleden aan kinkhoest. Tijd voor actie meent het Erasmus MC in Rotterdam en dus wordt ingezet op voorlichting over vaccineren.
Lees ook: Medisch adviseur Henrike ter Horst van het RIVM over de BMR-vaccinatie
Antwoorden die kloppen
Willemijn van der Kleij, student geneeskunde en coassistent, is een van de deskundigen die de Twijfeltelefoon bemensen. Zij vertelt dat het belangrijkste is dat bellers de juiste medische informatie krijgen. ,,Op sociale media zie je allerlei verhalen rondgaan met informatie die niet waar is. Wij vinden het belangrijk dat mensen ons weten te vinden met vragen en dat ze een antwoord krijgen dat wel klopt. De Twijfeltelefoon is echt bedoeld om laagdrempelig vragen te stellen, twijfels te uiten en het gesprek aan te gaan."
De afgelopen week heeft Willemijn vooral veel vragen gekregen over kinkhoest en de werking van vaccineren. ,,Het vaccin tegen kinkhoest werkt heel goed, maar slechts voor een bepaalde periode. We krijgen daar vragen over, maar ook over wat kinkhoest nu eigenlijk is."
Baby’s met kinkhoest blijven hoesten tot ze niet meer kunnen en raken letterlijk uitgeput
Kinderarts-infectioloog Pieter Fraaij
Kinderen die kinkhoest krijgen zullen dit vaak als vervelend ervaren, maar peuters en kleuters belanden meestal niet op de intensive care in het ziekenhuis. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby's jonger dan 1 jaar.
Zij hebben nog niet alle vaccinaties tegen kinkhoest gehad. Tot die tijd kunnen ze door hun omgeving (bijvoorbeeld broertjes, zusjes, ouders) besmet raken. Baby's met kinkhoest krijgen hoestaanvallen waardoor ze uitgeput raken. Hierdoor kunnen ze overlijden of hersenschade oplopen.
Lees ook:https://www.oudersvannu.nl/baby/kinkhoest-baby~e523888Kinkhoest bij je baby
Kinderarts-infectioloog Pieter Fraaij benadrukt de ernst van de situatie. ,,Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby's jonger dan een jaar. Bij kinkhoest blijf je hoesten tot je niet meer kunt, en baby's raken daardoor letterlijk uitgeput. Ze kunnen niet meer drinken en krijgen zuurstoftekort. Intuberen om ze zuurstof te geven is lastig vanwege diezelfde hoestprikkel."
De honderddagenhoest
Fraaij: ,,Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest staat ook wel bekend als de honderddagenhoest, omdat de hoest maandenlang kan aanhouden. Vooral baby's kunnen ernstig ziek worden door kinkhoest. Ze kunnen daardoor in het ziekenhuis terechtkomen. Heel soms overlijdt een baby aan kinkhoest. Als je kinkhoest hebt en niest of hoest, komen kleine druppels met de bacterie in de lucht. Wij kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.
Vaccineren doe je dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. We spreken nu al van een kinkhoestepidemie en dat is echt gevaarlijk voor kleintjes onder de 1 jaar oud. Maar als jij zelf beschermd bent, bescherm je ook je omgeving. Dat geldt voor de meeste vaccins, maar bij kinkhoest doe je het echt voor alle baby's die nog niet gevaccineerd kunnen worden."
De 22 wekenprik
Zwangere vrouwen kunnen een inenting krijgen tegen kinkhoest. Dat is de 22 wekenprik. Kinderarts-infectioloog Fraaij zegt hierover: ,,We vaccineren zwangeren omdat zij de antistoffen doorgeven aan hun baby. Deze bescherming duurt een aantal maanden. Dat is belangrijk omdat de baby zelf de vaccinaties pas na een paar maanden krijgt."
Hier lees je hoe het immuunsysteem van je kind werkt
Zwanger zijn en vaccineren is een onderwerp dat zeker besproken wordt bij de Twijfeltelefoon. Willemijn: ,,Ik kan me voorstellen dat zwangere vrouwen willen weten of de 22 wekenprik niet schadelijk is voor de baby in de buik. Als zwangere ben je extra voorzichtig; zo let je op je voeding en medicijngebruik en dan kan een vaccin tegenstrijdig voelen. Ik leg graag uit dat juist als de moeder gevaccineerd is, de baby al een deel van de beschermende werking meekrijgt."
Ook vragen over mazelen zijn welkom
De Twijfeltelefoon is er ook voor vragen over de mazelen of twijfels over de BMR-prik. ,,De mazelen zijn superbesmettelijk, maar het werkende vaccin van de BMR-prik kan pas vanaf 14 maanden worden gegeven. Wanneer een kind de mazelen heeft en in een kinderdagverblijf of school in een groep zit besmet het kind twaalf andere kinderen of meer. Je kunt hartstikke ziek worden van de mazelen."
Viroloog Rik de Swart weet dit ook en geeft aan dat ziekten zoals mazelen steeds minder worden gezien waardoor de ernst ervan wordt onderschat. ,,Dat terwijl mazelen een zeer besmettelijke ziekte is, die wereldwijd jaarlijks tussen de 80.000 en 100.000 sterfgevallen veroorzaakt. We weten inmiddels ook dat de ziekte het afweersysteem verzwakt, waardoor kinderen na herstel vatbaarder zijn voor andere infectieziekten."
Als er een uitbraak is, ben je al te laat
Doordat minder mensen zich laten inenten tegen de mazelen loopt de groepsimmuniteit terug en dat is een gevaar voor de komende jaren. Vooral kinderen en mensen met een verminderd immuunsysteem lopen hierdoor risico. Hoewel nu lijkt dat het beter gaat qua besmettingen, moeten we ook vooruitkijken naar komende winter en het griepseizoen. We mogen niet denken dat we, omdat het nu lente is, niets hoeven te doen: als er een uitbraak is, ben je al te laat.
De Twijfeltelefoon is niet bedoeld om mensen over te halen hun kinderen te laten vaccineren. ,,We merken dat er veel onzinverhalen rondgaan over vaccinaties, waardoor ouders soms niet goed meer weten wat ze wel en niet moeten geloven. Bij de Twijfeltelefoon kunnen ouders hun vragen stellen en twijfels uiten. Zij krijgen feitelijk juiste informatie, waardoor ze zelf een weloverwogen beslissing kunnen nemen over deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma", zegt Robin Peeters, een van de initiatiefnemers van de Twijfeltelefoon.
Lees ook: Sanne twijfelt of ze haar baby moet laten vaccineren: 'Heb ik wel de juiste informatie?'
Twijfeltelefoon bellen
Het telefoonnummer van de Twijfeltelefoon is 088-7555777. De Twijfeltelefoon is een samenwerking van het Erasmus MC en de huisartsen in de regio. De lijn is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur bereikbaar. Bij de Twijfeltelefoon worden vragen beantwoord door getrainde geneeskundestudenten. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.