Voor oudersExtra

Waarom je baby minder goed slaapt als hij iets nieuws leert

 
baby slaapt Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Sliep je baby al een tijdje door, maar zit je opeens weer met gebroken nachten of zet hij het plotseling op een krijsen als je hem in zijn bedje legt? Het zou zomaar kunnen dat dit te maken heeft met een nieuwe stap in zijn ontwikkeling. Maar waarom heeft dat zo'n impact op z'n slaapritme? En hoe zorg je dat je baby weer beter gaat slapen?

Lees verder onder de advertentie

Een baby ontwikkelt zich in zijn eerste levensjaar razendsnel. Een nieuw opgedane vaardigheid – denk aan grijpen, omrollen, tijgeren of kruipen – wordt eerst uitvoerig bestudeerd, vervolgens ontelbare keren nagedaan en dan ineens heeft je baby het onder de knie alsof het nooit anders is geweest. Zo'n periode van oefenen, oefenen en nog meer oefenen wordt ook wel een aanpassingsfase genoemd. Deze fase kost je kind veel energie en kan bovendien spannend zijn, waardoor hij meer behoefte kan hebben aan geborgenheid en geruststelling. Met als gevolg dat hij dichtbij jou wil zijn en het op een huilen zet als je hem in zijn bedje legt of 's nachts vaker wakker wordt en niet meer wil slapen. Althans niet alleen. Dag net aangeleerd slaapritme!

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Nieuwe verbanden en meer energie

Wanneer je baby een ontwikkeling doormaakt, leggen de hersenen nieuwe verbanden en wordt informatie op een nieuwe manier verwerkt. Zo'n groeispurt dat plaatsvindt in zijn lijf en in zijn brein kan het moeilijk maken voor je baby om in slaap te vallen. Ook kan het voor je baby wennen zijn dat zijn lichaam opeens anders werkt dan voorheen. Hij kan bijvoorbeeld opeens zijn armen of handen vloeiender bewegen dan voorheen. Of hij ziet ineens beter, meer diepte, of begrijpt ineens meer. Bijzondere mijlpalen waar hij zelf ook hyped over is en verder wil ontdekken. Hallo energie voor 10! Slapen, ho maar.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: alles over de ontwikkeling van je baby

Tips

Slaapt je baby onrustig omdat hij een stap in zijn ontwikkeling doormaakt? Zo cruise je makkelijker door die fase heen.

  1. Voldoende vloer- en buiktijd
    Gun je baby voldoende vloer- en buiktijd in deze periode, zodat hij lekker veel kan oefenen om zijn nieuwe skill goed te beheersen. Schuif meubels aan de kant, daag 'm uit, moedig 'm aan, ondersteun hem waar nodig of kijk van een afstandje toe hoe hij het zelf allemaal uitvogelt.

  2. Niet meteen ingrijpen
    Probeer je baby niet meteen op te pakken als hij gefrustreerd raakt omdat iets niet lukt. Soms zorgt tegenslag voor extra motivatie om het (al dan niet later) nog eens te proberen. Is het na een paar minuten gedaan met de pret en barst je baby in huilen uit? Weet dat het laten vallen van tranen een fijne uitlaatklep kan zijn na al die inspanning. Trots zijn en lekker troosten!

  3. Lekker laten slapen
    Naast huilen kan je baby ook minder opvallende 'ik ben er klaar mee'-signalen geven. Het wrijven aan zijn oren, de handen voor zijn gezicht slaan of de armen in de lucht gooien kunnen tekenen zijn van vermoeidheid. Omdat je baby middenin een transitie zit en 's nachts daardoor slechter slaapt (want verwerken en niet alleen willen zijn) kan het zomaar zijn dat hij overdag plots langer dut dan normaal. Als het kan, lekker laten slapen want slapen is groeien en des te sneller is hij weer 'de oude'!
    Meer slaaptips? Kijk dan vooral even hier!

Lees verder onder de advertentie

Ook interessant:

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?

Lees verder onder de advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Kidspot – Beeld: Getty Images

Alles om je baby lekker te laten slapen:

Lees verder onder de advertentie