Op 10 december besloot het kabinet dat alle kinderen tussen 5 en 11 jaar het coronavaccin kunnen krijgen. Dit op advies van de Gezondheidsraad. Tussen 18 januari en 20 januari vallen de uitnodigingen op de mat. Het vaccin is een vrijwillige keuze. Ouders mogen zelf bepalen of zij hun kind laten vaccineren, er is geen goede of foute keuze. De overheid heeft voor kinderen geen vaccinatiedoelstelling, zoals er voor volwassenen wel is.
Waarom kinderen vaccineren?
Veel ouders vragen zich af waarom kinderen gevaccineerd moeten worden. Sanders: 'Als je kind al een corona-infectie heeft doorgemaakt, heeft het ook afweer opgebouwd en is de kans op ernstige ziekte of MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome – Children, een zeldzame ontstekingsziekte) minimaal. Dan voegt vaccinatie niet zo veel meer toe. Redenen om jouw kind wel te vaccineren zijn als het kind een ernstige aandoening heeft met hogere kans op een ernstig beloop van de infectie. Of om minder besmettelijk te zijn voor anderen, bijvoorbeeld bij een kwetsbare huisgenoot'. Van den Hof vult aan: 'Kinderen zijn een bron van verspreiding. Het vaccineren van kinderen zal de kans op besmetten van anderen verminderen.' Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat gevaccineerden het virus minder vaak overdragen. Dat is fijn voor thuis, maar ook in de klas. 'Wel is het zo dat dit effect bij omikron kleiner is dan bij vorige varianten, en sneller weer afneemt.' De kans op MIS-C is, hoe zeldzaam ook, volgens het RIVM de belangrijkste reden om je kind te vaccineren.
Welk coronavaccin krijgen kinderen?
Kinderen worden uitgenodigd voor een prik met een lagere dosering van het Pfizer-vaccin, een derde van de dosis van volwassenen. Dit vaccin is goedgekeurd door Europees Medicijn Agentschap (EMA). Voor een goede bescherming tegen corona hebben kinderen twee vaccinaties nodig. De tweede prik is na twee maanden, bij kwetsbare kinderen na vier weken. Als jouw kind eerder besmet is geweest met het coronavirus, kan je mogelijk met één vaccinatie volstaan, net als bij volwassenen. Dat wordt nog onderzocht. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe lang het vaccin bescherming geeft. Ook is nog onbekend of kinderen tussen de 5 en 11 jaar later net als volwassenen een boostervaccinatie nodig hebben.
Ziek en vaccineren
Stel je wilt je kind laten vaccineren, maar hij heeft net op die dag koorts. Is het dan verstandig om te vaccineren? Volgens de website van de Rijksoverheid wel: het kind mag gewoon gevaccineerd worden mits de koorts op het moment van vaccineren onder de 38.5 graden is. Als de koorts hoger is dan 38.5 graden, dan kun je beter wachten tot die is gezakt. Is jouw kind besmet met het coronavirus? Na een infectie is het advies om drie maanden te wachten tot de vaccinatie.
Bijwerkingen van het coronavaccin bij kinderen
Net als bij volwassenen kan het coronavaccin bijwerkingen geven. 'Dit zijn dezelfde bijwerkingen als die we bij (jong)volwassen zien. De bijwerkingen zijn mild en kortdurend. De meest voorkomende bijwerkingen bij kinderen zijn:
Pijn op de plaats van injectie (74%)
Koorts (7%)
Hoofdpijn (28%)
Moeheid (39%)
De bijwerkingen komen met name voor in de eerste twee dagen na de vaccinatie. Ook verdwijnen de bijwerkingen meestal binnen een tot twee dagen. 'Net zoals bij volwassenen treden er na de tweede vaccinatie meer bijwerkingen op.' Langetermijneffecten zijn zeer onwaarschijnlijk.
Bij hoge uitzondering kunnen kinderen als bijwerking myocarditis krijgen, een ontsteking van de hartspier. De kans dat een kind deze ontsteking krijgt bij een MIS-C ontsteking is hoger dan dat hij die door het vaccin krijgt. Bij een gewone corona-infectie is de kans op deze leeftijd zeldzaam, die infectie verloopt vaak mild.
Dilemma voor ouders
Ouders twijfelen over de meerwaarde van de vaccinatie bij kinderen. Kinderen worden immers vaak niet ernstig ziek van het coronavirus. Toch geeft het vaccineren van jongere kinderen die nog geen infectie hebben gehad 'directe gezondheidswinst' volgens de Gezondheidsraad. Zij zeggen dat dan kan worden voorkomen dat een kleine groep kinderen ernstige coronaklachten krijgt of langdurige klachten overhoudt aan een besmetting.
Ben je op zoek naar meer informatie? Bekijk de website van het RIVM over het coronavaccin voor kinderen.
Bron: Digitale bijpraatsessie van het RIVM