Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tarwekiemolie

Tarwekiemolie en zwanger worden

Als zwanger worden niet zo makkelijk gaat, is het niet gek dat je op zoek gaat naar allerlei manieren om je vruchtbaarheid te vergroten. Zo wordt ook het slikken van tarwekiemolie getipt. Wat is het precies en is het een goed idee om dit middel te gebruiken?

Advertentie

Wat is tarwekiemolie?

Tarwekiemolie is – de naam zegt het al – een olie die geperst wordt uit de kiemen van tarwekorrels. De olie zou dankzij de vitamines en mineralen die erin zitten, verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Zo zit er veel vitamine E in, maar ook vitamine A, vitamines B, verschillende vetzuren en octacosanol, een stof die cholesterolverlagend werkt.

Tarwekiemolie is te koop in verschillende vormen: als huidolie, maar ook in capsulevorm en gel. Het is een homeopathisch middel dat om verschillende redenen wordt gebruikt, waaronder het vergroten van je vruchtbaarheid. In dat geval gebruiken sommige vrouwen het in combinatie met teunisbloemolie.

Tip: Hier koop je goede voedingssupplementen voor als je zwanger wilt worden en voor tijdens je zwangerschap.

Gezondheidsvoordelen

Tarwekiemolie zou verschillende positieve effecten voor je gezondheid hebben. De mogelijke gezondheidsvoordelen van tarwekiemolie op een rij:

  • Het zou je vruchtbaarheid stimuleren
  • Het werkt cholesterolverlagend
  • Het stimuleert de bloedsomloop
  • Het helpt tegen een droge huid
  • Het zou littekens vervagen
  • Het maakt je haar sterker en zachter
  • Het zou verouderingsprocessen kunnen vertragen
  • Het kan stress verminderen
  • Het verbetert je weerstand en geeft meer energie

Aangezien het gaat om een homeopathisch product, mag er volgens de wetgeving geen gezondheidsclaim of indicatie over de werkzaamheid op de verpakking van tarwekiemolie staan, tenzij dit wetenschappelijk is bewezen. Dat bewijs is voor de meeste van bovenstaande gezondheidsvoordelen – waaronder het vergroten van je vruchtbaarheid – nog niet gevonden.

Tarwekiemolie en zwanger worden

Op internetfora wordt tarwekiemolie regelmatig getipt als aanbeveling voor vrouwen bij wie het niet lukt om zwanger te worden. Tarwekiemolie zou een positief effect hebben op de innesteling van een bevrucht eitje. Daarom slikken sommige vrouwen die in een IVF-traject zitten deze olie als ondersteunend middel, in de hoop dat het teruggeplaatste eitje zich beter innestelt in het baarmoederslijmvlies.

De positieve effecten op de vruchtbaarheid zouden komen door de samenstelling van de olie en dan met name door het hoge vitamine E-gehalte. Er zou namelijk een verband zijn tussen een tekort aan vitamine E en een verminderde vruchtbaarheid. Voedingsmiddelen met veel vitamine E, zoals tarwekiemolie, kunnen dat vitamine E-tekort oplossen.

Daarnaast zou de olie een positief effect hebben op de doorbloeding en de dikte van je baarmoederslijmvlies, waardoor de innesteling van een bevruchte eicel beter kan verlopen. Ook wordt er gezegd dat tarwekiemolie stress kan verminderen. Stress kan een grote boosdoener zijn in het geval van verminderde vruchtbaarheid, dus over het algemeen geldt: hoe minder stress, hoe beter.

Werkt het echt?

Of tarwekiemolie daadwerkelijk helpt bij het zwanger worden, is niet wetenschappelijk bewezen. Op fora lopen de ervaringen uiteen: sommige vrouwen zweren bij het gebruik van tarwekiemolie en zijn na jaren van mislukte pogingen meteen zwanger geworden toen ze tijdens hun ivf-traject besloten om tarwekiemolie te slikken. Of de olie daarbij de doorslaggevende factor was, is niet te zeggen. Het zou ook een kwestie van toeval of geluk kunnen zijn.

Bij andere vrouwen heeft de tarwekiemolie niet geholpen om zwanger te worden. Weer anderen geven aan dat ze gestopt zijn met het slikken van het middel, omdat ze er problemen met hun stoelgang door kregen. Ook zijn er verhalen van vrouwen waarbij de gynaecoloog of verloskundige het gebruik van tarwekiemolie juist afraadde, omdat hun baarmoederslijmvlies er té dik door werd, waardoor de innesteling juist moeilijker werd.

Is het een goed idee?

Ook al is er geen wetenschappelijk bewijs dat tarwekiemolie inderdaad invloed heeft op je vruchtbaarheid, toch zijn er genoeg vrouwen overtuigd dat het ze heeft geholpen bij het zwanger worden.

Er zijn geen schadelijke effecten bekend van tarwekiemolie, dus je kunt het middel altijd proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet. Overleg wel altijd van tevoren met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Hou daarnaast goed in de gaten of de olie geen nadelige effecten heeft op jouw lichaam. Elke vrouw kan anders op het middel reageren.

Tarwekiemolie kopen

Tarwekiemolie is bij de meeste natuurwinkels te koop. Ook staat het bij veel drogisterijen in het schap met homeopathische middelen. Je kunt de olie ook online bestellen.

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu