Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kun je zwanger raken van voorvocht?

Voordat een man klaarkomt, komt er voorvocht uit de penis. Tijdens seksuele voorlichting op school leer je dat je zwanger door voorvocht kunt raken. Toch zitten er in voorvocht geen zaadcellen. Hoe zit het zwanger door voorvocht dan wel?

Wat is voorvocht?

Voorvocht bestaat uit slijm dat wordt geproduceerd door de klieren van Cowper. Deze zitten in de buik, waar de penis begint. Een andere plek dus dan waar zaadcellen worden gemaakt: die komen uit de teelballen. Deze klieren van Cowper worden actief zodra een man seksueel opgewonden raakt. Het voorvocht dat zij produceren is bedoeld als een soort glijmiddel. Bovendien maakt het de urinebuis schoon om de weg vrij te maken voor zaadcellen. Sperma komt langs dezelfde weg naar buiten als urine en van urine is bekend dat het zaadcellen afbreekt. Voorvocht ruimt eventuele urineresten op, zodat de zaadcellen die tijdens een orgasme naar buiten komen in leven blijven.

Lees ook: 7 tips om de kwaliteit van sperma te verbeteren

Advertentie

Zwanger door voorvocht: zitten er zaadcellen in voorvocht?

In het geproduceerde voorvocht zitten in principe geen zaadcellen. Maar als een man kortgeleden een zaadlozing heeft gehad en daarna niet heeft geplast, kan het zijn dat het voorvocht zaadcellen die zijn achtergebleven in de penis mee naar buiten neemt.

TIP! Ook online kun je zwangerschapstesten kopen

Raak je zwanger door voorvocht?

Het antwoord is: ja. De bevruchting gebeurt niet door het voorvocht zelf, want hierin zitten geen zaadcellen. Maar met het voorvocht kunnen wel zaadcellen van een vorige ejaculatie meekomen die in de penis zijn achtergebleven. Deze zaadcellen zijn niet oud of misvormd, het zijn dezelfde zaadcellen als in vers sperma. Het zijn er alleen wel veel minder. Maar als een van deze zaadcellen zijn weg naar de baarmoeder weet te vinden en er net een eisprong plaatsvindt, kun je dus zwanger raken.

Plassen verkleint de kans op zwangerschap

Urine heeft de eigenschap dat het zaadcellen afbreekt. Als een man tussen de zaadlozingen naar de wc gaat en er dus urine door de plasbuis loopt, zullen eventueel achtergebleven zaadcellen dit niet overleven. De kans dat je bij de volgende zaadlozing zwanger raakt van het voorvocht is dan nog kleiner.

‘Voor het zingen de kerk uit’

Voordat er anticonceptie bestond, was ‘coitus interruptus’ voor stellen vaak de enige manier om wel seks te hebben en een zwangerschap te voorkomen. Hierbij trekt de man zich terug voordat hij klaarkomt. Dit wordt ook wel ‘voor het zingen de kerk uit’ genoemd. Nog steeds is dit een veelgebruikte methode om een zwangerschap te voorkomen. Volgens recente cijfers maakt zo’n 60% van de stellen weleens gebruik van deze methode. In theorie zou dit 100% veilig moeten zijn (mits hij op tijd is), maar in de praktijk raakt 15 tot 35% van de vrouwen op deze manier toch binnen een jaar (ongewenst) zwanger. Je kunt de betrouwbaarheid wel iets verhogen door alleen seks te hebben op die dagen in de maand waarvan je zeker weet dat je geen eisprong hebt. En dus ook als de man voor de seks gaat plassen, zodat de kans op zaadcellen in het voorvocht minimaal is.

Niet helemaal betrouwbaar

Toch is het lastig om helemaal controle te hebben over de betrouwbaarheid bij deze methode. Zo kun je natuurlijk sneller zwanger raken door voorvocht in de vruchtbare periode. En het timen van je eisprong is niet altijd even makkelijk en op tijd terugtrekken gaat in de praktijk vaak mis. Voor veel mannen blijkt het lastig om goed aan te voelen wanneer de zaadlozing er precies aankomt. Zo kan het gebeuren dat er toch sperma bij de vrouw binnenkomt in de  vruchtbare periode. Als vrouw ben je bij deze methode dus helemaal afhankelijk van de vaardigheden van de man, je hebt hier zelf geen controle over. Voor het zingen de kerk uit biedt bovendien geen bescherming tegen eventuele SOA’s. Als je denkt dat je misschien zwanger bent geraakt door voorvocht, is er maar één manier om het zeker te weten: een zwangerschapstest.

Bron: Seksuologie Centrum Amsterdam