Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
bewust-alleenstaande-moeder

Bewust alleenstaande moeder (BAM)

Ben je die leuke partner nog niet tegengekomen? En tikt die biologische klok maar door? Dan heb je vast wel eens nagedacht over het alleenstaand moederschap. Steeds meer single vrouwen worden bewust alleenstaande moeder (BAM). Maar hoe maak je die keuze?

Advertentie

Bewust alleenstaande moeder

Als je overweegt om alleenstaande moeder te worden, gaan er waarschijnlijk allerlei vragen door je hoofd. Deze bijvoorbeeld:

Hoe lang blijf ik wachten op de perfecte partner?

Als je jezelf in de toekomst altijd hebt gezien mét partner, kan het een hele stap zijn om dat beeld definitief opzij te zetten. En wat betekent een kind krijgen voor je kansen om ooit nog een partner te vinden? Maar er is ook de tijdsdruk: je vruchtbaarheid neemt met de jaren af en het traject om als alleenstaande een kind te krijgen kan vanwege wachtlijsten lang duren. Zeker als je graag meerdere kinderen wilt, is het slim om niet te lang te twijfelen over het alleenstaande moederschap.

Meer lezen: Dit kun je doen om de kans op een zwangerschap te vergroten

Ik wil een kind, maar wil ik dat ook in mijn eentje?

Een kinderwens kan heel sterk zijn, maar in je eentje een kind krijgen is wat anders dan binnen een relatie. Zelfs na een scheiding, is er dan meestal nog een ouder op wie je kunt terugvallen of mee kunt overleggen over de opvoeding van je kind. Als bewust alleenstaande moeder kun je je niet even terugtrekken als je ziek bent. Ook in je eentje verantwoordelijk zijn voor het gezinsinkomen kan heftig zijn.

Advertentie

Sociaal netwerk

Alleenstaande moeder worden betekent niet automatisch dat je er helemaal in je uppie voor staat. Een fijn sociaal netwerk kan je werk en zorgen uit handen nemen. Sommige alleenstaande moeders vinden zelfs een voordeel dat er geen partner is: je hoeft geen rekening te houden met een andere ouder en weet altijd waar je aan toe bent. Dat betekent dus ook geen irritatie over een partner die er nooit ’s nachts uitgaat of elk weekend de hort op gaat.

Tip: dit zijn de positieve kanten én uitdagingen van single ouderschap

Co-ouderschap

Zie je het niet zitten om het ouderschap alleen aan te gaan, dan kun je ook kiezen voor een co-ouderschap met een alleenstaande man of met een homoseksueel stel. Op die manier deel je de zorg en de kosten en heeft je kind toch een vader in zijn leven. Er zijn allerlei constructies denkbaar. Het nadeel is dat je altijd rekening zult moeten houden met de vader(s), ook als jullie na verloop van tijd misschien minder op één lijn liggen. Bovendien moet je ermee kunnen omgaan dat je je kind een deel van de week en ook op sommige feestdagen en in vakanties moet missen.

Meer weten? Co-ouderschap: zo regel je het financieel en juridisch

Advertentie

Kan ik het mijn kind aandoen om zonder vader op te groeien?

Kies je ervoor om alleenstaande moeder te worden, dan betekent dat in veel gevallen ook dat je voor je kind besluit dat hij zonder vader zal opgroeien. Een verantwoordelijke keuze die veel vrouwen bezighoudt. Hoogleraar Susan Golombok van de universiteit van Cambridge vatte 20 onderzoeken samen naar kinderen van bewust alleenstaande moeders en concludeert dat zij niet verschillen van kinderen uit traditionele gezinnen. Hun emotionele en sociale ontwikkeling, kwaliteit van leven en schoolprestaties wijken niet af van die van kinderen die opgroeien met een vader.

Meer weten: Opgroeien met één ouder, wat doet dat met een kind?

Mannelijk rolmodel

Als je dat fijn vindt, kun je zorgen voor een mannelijk rolmodel voor je kind. Dat kan een opa, broer of vriend zijn die regelmatig iets met hem onderneemt. Wil je dat je kind contact kan zoeken met zijn verwekker, dan kun je proberen een bekende zaaddonor te vinden. Maak je gebruik van een Nederlandse spermadonor, dan kan je kind als hij 16 is de contactgegevens van zijn donor opvragen.

Zwanger worden als bewust alleenstaande moeder

Als (toekomstig) bewust alleenstaande moeder (BAM) heb je daar wat hulp bij nodig. Op zijn minst van een zaaddonor, maar vaak ook van het ziekenhuis of een vruchtbaarheidskliniek. De weg die je aflegt hangt onder meer af van welke soort donor je kiest.

ICI: zelfinseminatie thuis

Wil je niet het medische circuit in, dan kun je kiezen voor inseminatie (ICI) thuis, met zaad van een bekende donor. Sperma is na de zaadlozing maximaal een uur houdbaar op lichaamstemperatuur. Het is dus belangrijk dat de inseminatie zo snel mogelijk plaatsvindt. Met een steriel setje (te koop bij de apotheek of via internet) kun je het sperma zelf thuis insemineren. Zie je zelfinseminatie thuis niet zitten, dan kan de inseminatie ook in het ziekenhuis plaatsvinden. Zwanger worden met donorzaad wordt KID genoemd (Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad).

Traject bij de kliniek

Lukt het niet om een bekende zaaddonor te vinden of wil je dat niet, dan kun je ervoor kiezen om naar een ziekenhuis of vruchtbaarheidskliniek te gaan. Helaas kun je als single met een kinderwens niet overal terecht.

  • Psycholoog

Bij de meeste klinieken krijg je vooraf een gesprek met iemand van maatschappelijk werk of een psycholoog. Op basis daarvan wordt beoordeeld of je het behandeltraject aankunt. Geeft de psycholoog een positief advies, dan volgt een gesprek met een KID-verpleegkundige. Hij of zij legt uit wat je van het traject kunt verwachten. Lees hier meer over wat een kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID) precies inhoudt.

  • Donor van de kliniek

Kies je voor een donor uit het donorbestand van de kliniek, dan maakt de kliniek een match op basis van jouw uiterlijke kenmerken. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het kind zoveel mogelijk op jou zal lijken. Bij sommige klinieken kun je zelf een beperkt aantal voorkeuren opgeven, zoals haarkleur of kleur van de ogen. Welke donor je krijgt toegewezen is ook afhankelijk van het beschikbare materiaal. Meestal is er een wachttijd. Meer weten over de wetgeving donorgegevens, klik dan hier.

Lees ook: Een zaaddonor zoeken, zo doe je dat

Wat als ICI niet lukt?

Als zwanger worden niet vanzelf gaat, zijn er verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen die mogelijk uitkomst bieden. Denk aan IVF, IUI en ICSI.

  • IUI

Is er na 6 ICI-pogingen nog geen zwangerschap, dan is de volgende stap IUI. Ook als het donorzaad van slechte kwaliteit is wordt gekozen voor IUI. Hierbij wordt het zaad ‘opgewerkt’: alleen de beste zaadcellen worden geselecteerd en deze worden direct in de baarmoeder ingebracht. Meer weten? Dit houdt een IUI-behandeling precies in. 

  • IVF of ICSI

Lukt ICI of IUI niet, dan heb je nog de opties IVF en ICSI. Hierbij vindt de bevruchting plaats in een laboratorium en wordt de bevruchte eicel teruggeplaatst in je baarmoeder. Hierbij is een behandeling met hormooninjecties nodig. Meer weten? Dit houdt een IVF-behandeling in en dit kun je verwachten van ICSI.

Praktisch

Omdat je geen kostbaar donorzaad wilt verspillen, is het bij KID extra belangrijk dat je op het juiste moment in de cyclus insemineert. Dat is vlak voor de eisprong. Om te bepalen wanneer je eisprong is, kun je ovulatietesten doen. Gebeurt de inseminatie in het ziekenhuis, dan meld je het ziekenhuis dat je een positieve ovulatietest hebt. Vervolgens word je 2 dagen achter elkaar een keer geïnsemineerd. Zo’n inseminatie duurt ongeveer 5 minuten. Afhankelijk van je situatie kun je er ook voor kiezen de inseminatie thuis te doen.

De kans om zwanger te worden is per KID-poging ongeveer 10-15%. Als je na 2 weken niet ongesteld wordt, doe je eerst thuis een zwangerschapstest. Is die positief, dan krijg je een echo bij de kliniek. Is de test negatief, dan kun je een nieuwe poging doen. Na de echo word je overgedragen aan de verloskundige voor de vervolgcontroles. Doe je de inseminatie thuis, dan kun je je direct melden bij een verloskundige.

Meer lezen: Hier heb je (financieel) recht op als alleenstaande moeder

Redactioneel – Offer – Kraamtijd en ontzwangeren

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kraampakket
Shop nu