Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Babynaam kiezen: hoe doe je dat?

Een van de belangrijkste, leukste en misschien ook wel moeilijkste dingen om over na te denken tijdens je zwangerschap is de naam voor je baby. Een naam is iets persoonlijks, hij geeft je een identiteit en maakt je herkenbaar en aanspreekbaar. Een babynaam kiezen: hoe doe je dat en wat zijn de regels?

Advertentie

Geschiedenis

Vroeger was het gemakkelijk om een babynaam te kiezen, simpelweg omdat je niet zo veel keus had. De voornamen gingen over van (groot)vader op zoon en van (groot)moeder op dochter. Tot 1815 mocht je volgens de wet zelfs alleen voornamen kiezen die voorkomen op de heiligenkalenders of namen van bekende personen uit de oude geschiedenis. Na 1815 werd de wet versoepeld en mochten ouders hun kind ook een bijbelse naam, een niet-heilige Germaanse naam of een streekgebonden naam (bijvoorbeeld Fries) geven.

Tip: Hier kun je een mooie namentrein kopen

De naamwet

Anno nu is de Nederlandse wet zeer soepel wat de voornaamgeving betreft. In principe mag je je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na: namen die ‘ongepast’ zijn en achternamen die niet gebruikelijk zijn als voornaam. Zo mag Meijer of Gerritzen niet, maar Bloem of Achmed wel. Die laatste twee komen voor als voornaam én achternaam.

Ongepaste namen

Voorbeelden van namen die zijn geweigerd, zijn Rolls Royce, Geisha en Miracle of Love. Die laatste naam mocht van de rechter wel als hij werd geschreven als Miracle-of-Love.

Advertentie

De wet maakt geen onderscheid tussen jongens- en meisjesnamen. Je mag elke naam dus voor jongens én meisjes gebruiken. Niemand die er (wettelijk gezien) iets op tegen heeft als je je dochter een stoere – van origine – jongensnaam geeft, zoals Teun, Josje, Keet of Guus.

Er is ook geen limiet aan het aantal namen dat je een kind mag geven, maar als je extreem veel namen kiest, kan de ambtenaar van de burgerlijke stand dit beoordelen als ongepast en afkeuren. Als hij een naam weigert en de ouders willen geen andere naam kiezen, dan kan de ambtenaar het kind zelf een naam geven.

Achternaam

Sinds 1998 kun je zelf kiezen of je je kind jouw achternaam of die van je partner wilt geven. Als je getrouwd bent, kun je samen de naam van je eerste kind kiezen. Krijg je daarna nog meer kinderen, dan krijgen zij automatisch dezelfde achternaam als hun oudste broer of zus. Je laat de achternaam van je kind vastleggen door de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Ook ouders die niet getrouwd zijn, kunnen zelf de achternaam kiezen. Als je niets doet, krijgt je kind automatsich de achternaam van de moeder. Wil je dat je kind de achternaam van de vader krijgt, dan kun je dat laten vastleggen op het moment dat de vader zijn kind erkent. Dit kun je het best vóór de bevalling doen, omdat hiervoor toestemming van de moeder nodig is.

Als je niet getrouwd bent en de biologische vader erkent zijn kind niet, dan heeft hij voor de wet maar één ouder en krijgt hij jouw naam. Ben je weduwe of weduwnaar, dan mag je zelf de achternaam van je kind kiezen. Bij adoptie kies je de achternaam van een van beide ouders. Als je al kinderen hebt, dan krijgt je adoptiekind de zelfde naam als de andere kinderen.

Dubbele achternaam

Wil je je kind zowel jouw achternaam als die van je partner geven? Er is een wetsvoorstel om de dubbele achternamen toe te staan. Als het parlement dat goedkeurt, kun je je kind een gecombineerde achternaam geven. De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen. Je kunt je kind ook met terugwerkende kracht een dubbele achternaam geven, als hij tenminste op of na 29 januari 2019 is geboren.

Over voornamen

Het Meertens Instituut houdt zich bezig met de Nederlandse taal en cultuur en dus ook met de Nederlandse voornamen. Op de website van het Meertens Instituut kun je van alles lezen over bijvoorbeeld de betekenis van voornamen en populaire namen van vroeger en nu.

Vernoemen

Vernoemen is nog steeds populair, al komt het minder vaak voor dan zelf een naam bedenken. In sommige families wordt het verwacht. Minder fraaie namen kun je omzeilen door een roepnaam te kiezen die je zelf mooi vindt en alleen in de officiële naam te vernoemen.

Buitenlandse namen

Heeft je kind (ook) een Marokkaans of Turks paspoort, dan zijn de regels strenger. Zo kunnen ouders in Marokko bijvoorbeeld alleen kiezen uit een vaste lijst van bestaande babynamen (720 meisjesnamen en 865 jongensnamen).

Turkse ouders moeten zich houden aan de Turkse naamwet, die voorschrijft dat de naam moet passen binnen de Turkse cultuur. Buitenlandse namen zijn niet toegestaan en de naam mag het kind niet belasten. De naam mag bijvoorbeeld niet lachwekkend zijn.

Tips babynaam kiezen

Babynaam kiezen? Deze tips helpen je op weg:

  1. Zeg voornaam en achternaam hardop om de klank en het ritme van de combinatie te testen; een lange achternaam is vaak mooier met een korte voornaam en andersom.
  2. Voor een mooie klankharmonie kan de voornaam beter niet eindigen met de zelfde klank als waarmee de achternaam begint.
  3. Een naam gaat levenslang mee. Ook voor een volwassen vrouw of man moet de naam leuk zijn.
  4. Let op de initialen: het is lastig als meerdere gezinsleden dezelfde voorletters hebben. Let ook op de reeks die ontstaat: er zijn echt mensen met de initialen N.S.B. of S.O.A.
  5. Een originele naam in gedachten? Google de betekenis! De naam Jizz klinkt misschien leuk, maar betekent wel ‘zaadlozing’ in het Engels…
  6. Krijgt je kind een achternaam die veel voorkomt? Dan is het handig om een minder gebruikelijke voornaam te kiezen. Zo voorkom je verwarring met mensen met dezelfde naam.
  7. Vind je een afwijkende spelling leuk, besef dan wel dat je kind zijn naam steeds zal moeten spellen. Let er ook op dat mensen de naam kunnen uitspreken.

Inspiratie nodig?

In onze Zwanger en Baby app doen we duizenden suggesties. Wil je weten hoe vaak een naam in een bepaald jaar voorkomt, kijk dan eens in de Nederlandse Voornamenbank.

Bron: Rijksoverheid.nl

Redactioneel – Offer – Geboortekaartje

Geboortekaartjes

Mooiste kaart voor je kindje
Bekijk hier