babybed kopen

Babybedje kopen, waar moet je op letten?

Het wiegje of ledikant moet veilig zijn. Waar moet je allemaal op letten?

Wieg of ledikant?

Een wieg is alleen geschikt voor de eerste maanden na de geboorte van je baby. Een ledikant is groter en gaat dus wel een paar jaar mee. Voor een pasgeboren baby maakt het niet uit of je een wieg of ledikant kiest, het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

Weet wel dat er voor wiegjes geen Europese veiligheidsnormen zijn. Bekijk daarom zelf goed of het wiegje veilig genoeg is. Een veilige wieg is minimaal dertig cm diep, 45 cm breed en tachtig cm lang.

Waar moet je op letten?

  • Het onderstel en de poten van de wieg of het ledikant moeten stevig en kantelbaar zijn.
  • Het bedje moet ventilerende zijwanden hebben en de ruimte tussen de spijlen moet 4,5 tot maximaal 6,5 cm zijn.
  • Zorg dat er geen onveilige spullen in of rond het bedje staan. Grote knuffels of kussentjes zijn gevaarlijk voor je baby, dus wacht daarmee tot je kind twee jaar is.
  • Zet het bedje op veilige afstand van gordijnkoorden en snoeren en hang de eventuele mobiel boven het bedje buiten het bereik van je kind.

Bodem

De bodem moet goed kunnen ventileren en moet dus bijvoorbeeld gaatjes hebben. Een ledikant met verstelbare bodem is handig. Je kunt de bodem de eerste maanden op de hoogste stand zetten en zodra je kind zich kan optrekken of gaat zitten, zet je de bodem wat lager.

Matras

Belangrijk is dat het bedje en de matras goed op elkaar aansluiten. Een matras mag niet meer dan twee cm korter of langer zijn dan het bed. Koop een stevig, nieuw matrasje met een dikte van minimaal acht cm. Geschikte materialen zijn schuimrubber of natuurlijke materialen.

Beddengoed

Je maakt het bed op met een katoenen of badstoffen hoeslaken (badstof houdt de warmte beter vast) met daaronder een molton onderlegger; een katoenen laken en een dekentje van wol of katoen. Een goed passende, katoenen babyslaapzak voorkomt dat je baby zich bloot woelt.

Maak het bedje kort op, zodat je baby met zijn voeten bijna tegen het voeteneinde aan ligt. Zo kan hij niet onder de deken terechtkomen. Gebruik tot hij twee is géén dekbedje. Dat is snel te warm en vergroot daardoor de kans op wiegendood. Leg ook geen hoofdbeschermer tegen de spijlen van het ledikant, want daar kan je kind met zijn gezichtje tegenaan gaan liggen.

Tekst gaat verder onder de shopping.

Slaapzak

Tot je kind twee is, wordt het sterk afgeraden een dekbed te gebruiken. Kinderen hebben het al snel te warm, waardoor ze warmtestuwing kunnen krijgen. Ook kan je kind onder het dekentje terechtkomen, waardoor hij te weinig zuurstof krijgt. Reden genoeg om een babyslaapzak aan te schaffen. Hierbij zijn een aantal dingen belangrijk.

De slaapzak moet de juiste grootte hebben. Dat is de lengte van je baby plus tien cm. De slaapzak moet een rits hebben die hij niet zelf open kan krijgen. Zorg dat de dikte en het materiaal van de slaapzak aansluiten bij het seizoen. Dus een dunne, katoenen slaapzak in het voorjaar en een lekkere dikke slaapzak in de wintermaanden.