Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Babybedje kopen, waar moet je op letten?

Ga je eerst voor een wiegje of koop je meteen een ledikant? En welke belangrijke veiligheidsnormen gelden er? Hier moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een babybedje.

Wieg of ledikant?

Een wieg is alleen geschikt voor de eerste maanden na de geboorte van je baby. Een ledikant is groter en gaat dus wel een paar jaar mee en is een veilige slaapplek voor kinderen tot ongeveer 2,5 jaar. Al bestaan er ook meegroei ledikanten die je kunt ombouwen tot peuterbed. Voor een pasgeboren baby maakt het niet uit of je een wieg of ledikant kiest, het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

Advertentie

ledikant

Verschillende ledikanten bestel je via deze link.

Wil je je baby de eerst weken of maanden op jullie slaapkamer leggen (rooming-in) en heb je weinig ruimte? Dan kun je kiezen voor een wiegje. Deze neemt minder ruimte in beslag. Er is een Europese veiligheidsnorm voor wiegen, maar deze norm is in Nederland geen wettelijke verplichting. Bij kinderledikanten is dit wel het geval. Bekijk daarom zelf goed of het wiegje veilig genoeg is. Een veilige wieg is minimaal dertig centimeter diep, 45 centimeter breed en tachtig centimeter lang.

 

rotan wieg

Verschillende wiegen, zoals deze gave rotan wieg, bestel je via deze link.

Co-sleeper of aanschuifbed

Naast een wieg of ledikant, kun je je baby de eerste maanden ook naast je laten slapen in een co-sleeper. Dit is bedje met een open zijkant, wat je aan je bed vastmaakt. Zo kun je op een veilige manier samen slapen. Je baby ligt in een eigen bedje, maar je kan hem wel aanraken of naar je toe schuiven voor een voeding.

Verstelbare bodem babybed

De bodem moet goed kunnen ventileren en moet dus bijvoorbeeld gaatjes hebben. Een lattenbodem ventileert beter dan een geperforeerde hardboardplaat. Een bodem mag ook niet doorzakken. Een ledikant met verstelbare bodem is handig. Je kunt de bodem de eerste maanden op de hoogste stand zetten en zodra je kind zich kan optrekken of gaat zitten, zet je de bodem wat lager. Is de bodem in hoogte verstelbaar? Let er dan goed op dat de vergrendeling in orde is.

Veiligheidseisen ledikant

  • De standaardmaten voor een ledikant zijn 60×120 cm.
  • De zijwanden zijn, vanaf de bedbodem gemeten, minimaal 60 cm hoog en de spijlen lopen door tot de bodem. Als er geen matras bij zit, moet er bij de instructies vermeld staan wat de maximale dikte van het matras mag zijn.
  • Volgens de normen moet er in de laagste stand minimaal 50 centimeter afstand zijn tussen de bovenkant van het matras tot aan de bovenkant van het ledikant. VeiligheidNL adviseert zelfs 55 cm aan te houden. In de hoogste stand is deze afstand 20 tot 30 centimeter. Gebruik deze hoge stand alleen als je kind zich nog niet kan omrollen of kan zitten.
  • Het onderstel en de poten van de wieg of het ledikant moeten stevig en kantelbaar zijn.
  • Het bedje moet ventilerende zijwanden hebben en de ruimte tussen de spijlen moet 4,5 tot maximaal 6,5 cm zijn. ls de afstand groter is kan je baby vast komen te zitten met zijn hoofdje of romp.

Veilig slapen: hier moet je op letten

Matras

Belangrijk is dat het bedje en de matras goed op elkaar aansluiten. Een matras mag niet meer dan twee centimeter korter of langer zijn dan het bed. Koop een stevig, nieuw matrasje met een dikte van minimaal acht centimeter. Geschikte materialen zijn schuimrubber of natuurlijke materialen. De matras mag nooit zo zacht zijn dat het hoofd van je kind er te ver in kan wegzakken. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de luchtdoorlating van een matrasje of matrasbeschermer niet bepalend is voor hoe veilig het matrasje is.
Let op: pasgeboren baby’s kunnen zichzelf nog niet zo goed op temperatuur houden. Een extra ventilerende toplaag kan te koud zijn voor jonge baby’s. Vraag bij de kraamzorg of je baby al op de ventilerende toplaag mag slapen. Babymatrassen vind je via deze link.

Lees ook: Goede en veilige baby matras kopen: let op deze zaken

Beddengoed

Je maakt het bed op met een katoenen of badstoffen hoeslaken met daaronder een molton onderlegger; een katoenen laken en een dekentje van wol of katoen. Een goed passende, katoenen babyslaapzak voorkomt dat je baby zich bloot woelt.

Maak het bedje kort op, zodat je baby met zijn voeten bijna tegen het voeteneinde aan ligt. Zo kan hij niet onder de deken terechtkomen. Let er goed op dat de matras niet opkrult doordat er een te krappe hoes omheen zit. Leg ook geen hoofdbeschermer tegen de spijlen van het ledikant, want daar kan je kind met zijn gezichtje tegenaan gaan liggen.

Dekbed en kussen

Tot je kind twee is, wordt het sterk afgeraden een dekbed te gebruiken. Kinderen hebben het al snel te warm, waardoor ze warmtestuwing kunnen krijgen. Ook kan je kind onder het dekentje terechtkomen, waardoor hij te weinig zuurstof krijgt. Een kussen in het ledikant of wiegje van je baby leggen is niet alleen onnodig, het is bovendien gevaarlijk. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid adviseert een kussen niet te gebruiken vóór de leeftijd van 2 jaar.

Waar moet je nog meer op letten?

• Zorg dat er geen onveilige spullen in of rond het bedje staan. Grote knuffels of kussentjes zijn gevaarlijk voor je baby, dus wacht daarmee tot je kind twee jaar is.
• Zet het bedje op veilige afstand van gordijnkoorden en snoeren en hang de eventuele mobiel boven het bedje buiten het bereik van je kind.
• Verf je de wieg zelf? Gebruik dan verf op waterbasis. Schilder bij voorkeur een paar dunne lagen over elkaar. Deze laten minder snel los, mocht je kind op het hout sabbelen of bijten.
• Zet het ledikant niet te dicht bij het raam. Als je kind wat ouder is kan hij op de vensterbank klimmen. Bovendien heb je kans op tocht.
• Zet het ledikant niet bij een kachel of verwarming, anders kan je kind oververhit raken. De ideale slaapkamertemperatuur is 18 graden Celsius.
• Gebruik geen schapenvacht of lamsvacht in een wieg of ledikant. Je kind kan er met zijn gezicht in komen te liggen. Daarnaast is een schapenvacht erg warm en dat verhoogt de kans op warmtestuwing.
• Gebruik liever geen zeiltje of matrashoes met een ondoordringbare laag. Wil je dit toch, leg het dan niet onder het hoofdje van je kind.

Lees ook: tips voor een veilige babykamer