Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby slaapt op rug met witte knuffel in babybedje

Wieg of ledikant: welk babybedje is veilig?

Ga je eerst voor een wieg of koop je meteen een ledikant? En welke belangrijke veiligheidsnormen gelden er? Hier moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een babybedje of wieg.

In samenwerking met expert

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Wieg of ledikant?

Een wieg is alleen geschikt voor de eerste maanden na de geboorte van je baby. Een ledikant is groter en gaat dus wel een paar jaar mee en is een veilige slaapplek voor kinderen tot ongeveer 2,5 jaar. Al bestaan er ook meegroeiledikanten die je kunt ombouwen tot peuterbed. Voor een pasgeboren baby maakt het niet uit of je een wieg of ledikant kiest, het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

ledikant

Verschillende ledikanten bestel je via deze link.

Wil je je baby de eerste weken of maanden in jullie slaapkamer leggen (rooming-in) en heb je weinig ruimte? Dan kun je kiezen voor een wieg. Een wieg neemt minder ruimte in beslag. Er zijn Europese veiligheidsnormen voor wiegen, maar in Nederland is het niet verplicht aan deze normen te voldoen, zoals dat bij ledikanten wel het geval is. Bekijk daarom zelf goed of het wiegje veilig genoeg is. Een veilige wieg is minimaal dertig centimeter diep, 45 centimeter breed en 80 centimeter lang.

 

rotan wieg

Advertentie

Verschillende wiegen, zoals deze gave rotan wieg, bestel je via deze link.

Co-sleeper of aanschuifbed

Naast een wieg of ledikant, kun je je baby de eerste maanden ook naast je laten slapen in een co-sleeper. Dit is een bedje met een zijkant die je open en dicht kunt doen, dat je aan je bed vastmaakt. Zo kun je op een veilige manier samen slapen. Je baby ligt dus in zijn eigen bedje, maar je kunt hem wel aanraken of naar je toe schuiven voor een voeding, door de zijwand te openen

Verstelbare bodem babybedje

De bodem van een babybedje moet goed kunnen ventileren en moet dus bijvoorbeeld gaatjes hebben. Een lattenbodem ventileert beter dan een geperforeerde hardboardplaat. Een bodem mag ook niet doorzakken. Een ledikant met verstelbare bodem is handig. Je kunt de bodem de eerste maanden op de hoogste stand zetten en zodra je kind zich kan optrekken of gaat zitten, zet je de bodem wat lager. Is de bodem van het babybedje in hoogte verstelbaar? Let er dan goed op dat de vergrendeling in orde is.

Veiligheidseisen ledikant

 • De standaardmaten voor een ledikant zijn 60×120 cm.
 • De zijwanden van een ledikant zijn, vanaf de bedbodem gemeten, minimaal 60 cm hoog en de spijlen lopen door tot de bodem. Als er geen matras bij zit, moet er bij de instructies vermeld staan wat de maximale dikte van het matras mag zijn.
 • Volgens de veiligheidsnormen moet er in de laagste stand minimaal 50 centimeter afstand zijn tussen de bovenkant van het matras tot aan de bovenkant van het ledikant. VeiligheidNL adviseert zelfs 55 cm aan te houden. In de hoogste stand is deze afstand 20 tot 30 centimeter. Gebruik deze hoge stand alleen als je kind zich nog niet kan omrollen of kan zitten.
 • Het babybedje moet ventilerende zijwanden hebben en de ruimte tussen de spijlen moet 4,5 tot maximaal 6,5 cm zijn. ls de afstand groter dan kan je baby vast komen te zitten.

Veilig slapen: hier moet je op letten

Advertentie

Matras babybedje

Belangrijk is dat het bed en de matras goed op elkaar aansluiten. Een matras mag niet meer dan twee centimeter korter of langer zijn dan het bed. Koop een stevig, vlak en bij voorkeur nieuw matras. De matras mag nooit zo zacht zijn dat het hoofd van je kind er te ver in kan wegzakken. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de luchtdoorlating van een matras of matrasbeschermer niet bepalend is voor hoe veilig een matras is. Ook op dit type matras moet een baby altijd op de rug slapen.
Let op: pasgeboren baby’s kunnen zichzelf nog niet zo goed op temperatuur houden. Een extra ventilerende toplaag kan te koud zijn voor jonge baby’s. Vraag bij de kraamzorg of je baby al op de ventilerende toplaag mag slapen. Babymatrassen vind je via deze link.

Lees ook: Goede en veilige baby matras kopen: let op deze zaken

Beddengoed babybedje

Je maakt een babybedje op met een hoeslaken met daaronder een molton onderlegger; een laken en een dekentje. Een goed passende babyslaapzak voorkomt dat je baby zich bloot woelt. Het materiaal (katoen, wol, synthetisch) van het beddengoed maakt niet uit, de dikte van de deken is bepalend voor de warmte. Pas het beddengoed aan aan de temperatuur in de slaapkamer.

Maak het bed ‘kort’ op, zodat je baby met zijn voeten bijna tegen het voeteneinde aan ligt. Zo kan hij niet onder de deken terechtkomen. Let er goed op dat de matras niet opkrult doordat er een te krappe hoes omheen zit. Leg ook geen hoofdbeschermer tegen de spijlen van het ledikant, want daar kan je kind met zijn gezicht tegenaan gaan liggen.

Dekbed en kussen

Tot je kind twee is, wordt het sterk afgeraden een dekbed te gebruiken. Kinderen hebben het al snel te warm, waardoor ze warmtestuwing kunnen krijgen. Ook kan je kind onder het dekbed terechtkomen, waardoor hij te weinig zuurstof krijgt. Een kussen in het ledikant of de wieg van je baby leggen is niet alleen onnodig, het is bovendien gevaarlijk. Het advies is om een kussen niet te gebruiken vóór de leeftijd van twee jaar.

Waar moet je nog meer op letten bij een babybedje?

 • Zorg dat er geen onveilige spullen in of rond het bed staan. Grote knuffels of kussentjes zijn gevaarlijk voor je baby, dus wacht daarmee tot je kind twee jaar is.
 • Zet het bed op veilige afstand van gordijnkoorden en snoeren en hang de eventuele mobile boven het bed van je kind buiten zijn bereik.
 • Verf je de wieg zelf? Gebruik dan verf op waterbasis. Schilder bij voorkeur een paar dunne lagen over elkaar. Deze laten minder snel los, mocht je kind op het hout sabbelen of bijten.
 • Zet het ledikant niet te dicht bij het raam. Als je kind wat ouder is kan hij op de vensterbank klimmen. Bovendien heb je kans op tocht.
 • Zet het ledikant niet bij een kachel of verwarming, anders kan je kind oververhit raken. De ideale slaapkamertemperatuur is 16-18 graden Celsius.
 • Gebruik geen schapenvacht of lamsvacht in een wieg of ledikant. Je kind kan er met zijn gezicht in komen te liggen. Daarnaast is een schapenvacht erg warm en dat verhoogt de kans op warmtestuwing.
 • Gebruik liever geen zeiltje of matrashoes met een ondoordringbare laag. Wil je dit toch, leg het dan niet onder het hoofd van je kind.

Lees ook: 5 tips voor een veilige babykamer en tips voor de aanschaf van een bed

Veiligheid: in 5 stappen het babybedje opmaken

 1. Leg eventueel een matrasbeschermer op de bedbodem om slijtage van het matras te voorkomen.
 2. Leg hier het matras op. Het matras moet stevig zijn, zodat je kind zich niet onder het matras kan wurmen. Daarnaast moet het matras vlak zijn en goed in het bedje passen.
 3. Gebruik een molton hoeslaken of onderlegger ter bescherming tegen transpiratievocht. Gebruik liever geen ‘niet-waterdoorlatende molton’, dat is te warm voor je baby en als je baby er met zijn gezichtje tegenaan komt, kan het niet goed ademhalen.
 4. Leg hier vervolgens een (hoes)laken strak overheen.
 5. Gebruik een goed passende babyslaapzak en/of lakentje en deken. Met een lakentje en deken maak je het bedje kort en strak op. Voetjes bijna tegen het voeteneinde en beddengoed tot de schouders. Laken en deken goed instoppen aan zijkanten en voeteneinde. Gebruik geen dekbed tot de leeftijd van twee jaar. Een deken in een dekbedhoes mag wel. Zorg er wel voor dat de deken goed in de dekbedhoes past en dat het geheel goed ingestopt kan worden.

Babybedje aan bed (co-sleeper of aanschuifbedje)

Een co-sleeper/aanschuifbedje moet aan dezelfde eisen voldoen als een normale wieg, dus ventilerende bedbodem en zijwanden, goed passend matras en geen kussenachtige bekleding. Aanvullend gelden een aantal extra punten om op te letten:

 • Het aanschuifbed moet in hoogte verstelbaar zijn, het matras van het aanschuifbedje is altijd minimaal 12cm lager dan het matras van de ouders.
 • Het aanschuifbed moet goed vastgemaakt kunnen worden aan het ouderlijk bed.
 • Als moeder en kind gaan slapen, moet de zijwand van het aanschuifbed weer volledig omhoog gezet worden.

Bronnen: VeiligheidNL

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Mieke is afgestudeerd bewegingswetenschapper en dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL. Al ruim 13 jaar doet zij onderzoek naar (ernstige) ongevallen bij jonge kinderen en vertaalt deze kennis naar praktische adviezen voor ouders. Adviezen om enerzijds ongevallen te voorkomen, denk aan het plaatsen van een traphekje, en anderzijds om kinderen vaardiger te maken en te leren omgaan met bepaalde risico’s, denk aan het leren traplopen.

Mieke is lid van de Europese Child Safety werkgroep en adviseert in die rol over veiligheidsnormen voor baby- en kinderproducten, ze is vast jurylid bij de jaarlijkse Baby Innovation Award verkiezing, treedt op als deskundige in vele baby- en kindermedia en is vaste vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mieke
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting