Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom een leger aan mensen bij de bevalling geen goed idee is, volgens onderzoekers

Ben je zwanger, dan is je bevalling de grote finale waar je maandenlang naar uitkijkt (of tegenop ziet). Het samenstellen van de lijst met mensen die bij hét moment aanwezig mogen zijn, is voor sommige zwangeren minstens zo lastig als de gastenlijst kleiner maken voor een bruiloft. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk. Volgens onderzoekers geldt in dit geval namelijk: hoe minder mensen, hoe beter. Of het nou gaat om familie en vrienden of ziekenhuispersoneel.

Advertentie

Steeds meer mensen bij de bevalling

De meeste vrouwen kiezen ervoor om alleen hun partner bij een thuisbevalling te hebben. Naast de verloskundige natuurlijk. Maar er zijn ook vrouwen die het fijn vinden als ook hun moeder of beste vriendin bij de bevalling is. Hetzelfde geldt voor ziekenhuisbevallingen. Al ontkom je er daar vaak niet aan dat er meer mensen rond je bed staan dan bij een thuisbevalling, zoals de gynaecoloog en ander medisch personeel. Onderzoekers adviseren om, zover je hier invloed op hebt, het aantal mensen in de verlosruimte zo klein mogelijk te houden. Zo vergroot je namelijk de kans op een voorspoedige bevalling.

Lees ook: Voorbereiding op je bevalling

De gevaren van een overvolle kamer

Het onderzoek ‘Do Not Disturb: The Importance of Privacy in Labor‘ toont aan dat het beter is als er zo min mogelijk mensen bij een bevalling zijn. Vrouwen die aan het bevallen zijn en zich niet veilig of geborgen voelen en stress ervaren, lopen namelijk de kans dat hun bevalling stagneert of zelfs stopt. Dit heeft te maken met het stresshormoon catecholamine dat ervoor kan zorgen dat de weeën sterk en onhoudbaar worden of, in de meeste gevallen, juist afzwakken waardoor de bevalling stopt. Kortom, hoe minder mensen om je heen, hoe minder kans op stress, hoe beter. Klinkt best logisch toch? Als het onrustig is door mensen die in en uit lopen of met elkaar praten, is het lastiger om je te focussen op de bevalling en om zo ontspannen mogelijk te blijven.

Lees ook: Geboorteplan schrijven: voorbereiding op je bevalling

Ideale supportgroep

Hoeveel mensen er maximaal bij een bevalling zouden moeten zijn, daarop geeft het onderzoek geen duidelijk antwoord. Hoe minder, hoe beter lijkt het advies. Maar het is natuurlijk maar net wat jij zelf prettig vindt. De onderzoekers geven verder nog een boodschap mee: creëer je eigen ‘bubbel’. Als je privacy gerespecteerd wordt, onbekenden zoveel mogelijk uit de kamer blijven, onnodige vragen en onderbrekingen tot een minimum beperkt blijven en jij je veilig en geborgen voelt, kun je in alle rust bevallen.

Lees ook: Een doula bij de bevalling

Duidelijke rolverdeling

De onderzoekers adviseren verder om van tevoren duidelijk aan te geven wat je verwacht van de mensen die bij de bevalling aanwezig zijn. Dit geldt voor zowel je partner, als andere aanwezigen zoals de verloskundige of medisch personeel. Een geboorteplan kan hier een goed hulpmiddel bij zijn.

Advertentie
Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu