Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Van buik tot baby

Britts bevallingsverhaal: 'Ik pers niet eens echt. Het gaat vanzelf'

Het is de uitgerekende datum, maar toch is het even schrikken als de vliezen van Britt (30) breken. Want wat moest ze dan ook alweer doen?

Advertentie

‘Wat was dat? Ik schrik wakker van een gek gevoel. Nattigheid. Het is midden in de nacht. “Wat moet ik doen?” vraagt Oscar met een slaperig hoofd als ik hem wakker maak. Pak een handdoek, mijn vliezen zijn gebroken.

Alles nat

Het hele bed is nat. Bij m’n vorige bevalling braken de vliezen in het ziekenhuis, dus dit is nieuw. Ik ga maar even naar het toilet, droge kleren aandoen. Het vruchtwater blijft stromen. Oef, ik voel een wee. Een flinke ook. Vanaf het toilet roep ik: “Oscar, het gaat ineens hard, bel de verloskundige.” Niet veel later zijn ze er al. De verloskundige en haar stagiair. Een paar uur geleden waren ze ook al even bij ons. Ik had de hele avond al krampen. Maar toen had ik pas 1 centimeter ontsluiting en was de baby nog niet ingedaald.

Lees ook: Cindy’s bevallingsverhaal: ‘Hebben ze het over een knip? Doe wat nodig is!’

Verrassing

“3 centimeter,” zegt de verloskundige, “het is nu echt begonnen, hoor.” Wow, dan ga ik bevallen op de uitgerekende datum, net als bij Moos. Eén keer is al bijzonder, maar twee keer helemaal. Hoe tof! En midden in de nacht, dan is het morgen voor iedereen een verrassing. Moos ligt gelukkig nog te slapen. Om het hoekje kijk ik in haar slaapkamer. Even wachten op mijn vriendin, die bij haar zal blijven, dan gaan wij naar het ziekenhuis. De weeën komen steeds sneller achter elkaar.

Op een zeiltje

Getver, mijn legging is alwéér nat van het vruchtwater. Het blijft maar druppelen. “We leggen wel een zeiltje in de auto,” zegt de verloskundige. Het moet maar. Niet echt fris, maar anders blíjf ik me omkleden. Oké, ik ben er klaar voor. Zeiltje op de stoel. Handdoek in de buurt. Ik zit naast Oscar in de auto, de verloskundigen gaan met hun eigen auto. Rustig aan. Bij Moos ging ik met 5 centimeter ontsluiting naar het ziekenhuis en daarna duurde het nog tijden voordat ze werd geboren.

Advertentie

Van buik tot baby

Snelle selfie

Bij de ingang van het ziekenhuis ga ik in een rolstoel zitten. “We moeten nog wel een selfie maken,” zegt Oscar. Ja leuk, maar wacht. Ik heb een wee. Concentreren. Puffen. Ja, hij is weg. Ik kan weer lachen. Het wordt wel heftiger nu. Steeds meer weeën en korter op elkaar. In de verloskamer laten ze het bad vollopen. Ik blijf nog even in de rolstoel zitten. Puffend en wel. Nog een laatste check op het bed. 7 centimeter nu, dat gaat lekker.

Lees ook: Bevallen in bad is populair en dat is niet voor niets

Zonder prik

Oh, maar wacht. Shit! Bij Moos kreeg ik een ruggenprik. Bij 7 centimeter is het daar te laat voor. Daar gaat mijn kans. Ik moet toch nog heel lang? “Nee hoor,” zegt de verloskundige. “Ik zie hoe snel je fysiek verandert. Gauw dat bad in, jij gaat binnen een uur bevallen.”

Als vanzelf

Het warme water voelt heerlijk. De weeën komen wel minder snel achter elkaar, maar áls ze er zijn: zo heftig ineens. “Als je het niet meer kunt tegenhouden, pers je maar gewoon mee,” zegt de stagiair. Een wee. En nog eentje. De baby komt er al uit. “Volg je gevoel maar,” zegt de verloskundige. Ik pers niet eens echt. Het gaat vanzelf. Ik kan het niet meer tegenhouden.

Advertentie

Lees ook: ‘Pers- en pufmuziek’: dé manier om de bevalling door te komen

Onder water

Het water is helder. Ah, ik zie het hoofdje! “Bij de volgende wee kun je de baby aanpakken,” wordt er gezegd. Het is alsof hij er zelf uit glijdt. Mijn handen voorzichtig onder z’n armpjes. Nog even onder water. Je moet nog even bijkomen, baby’tje. Dan roept Oscar: “Het is een jongen!”

Helemaal perfect

Rustig haal ik hem uit het water. Wauw, nu zie ik het zelf ook: onze zoon. Tranen bij Oscar. Bij mij ook. Verwonderd kijk ik naar hem. Door het water is hij helemaal schoon en glad. Zijn ogen wijd open. Onze Fos, helemaal perfect. En óók nog op de uitgerekende datum geboren. Wat fantastisch.’

Naam: Fos • Lengte: 51 cm • Gewicht: 4020 gram

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Janou Zoet, Fotografie: Mirjam Cremer

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – Offer – Boek over bevallen

Goed voorbereid bevallen

Verfrissende kijk op geboorte
Lees nu