Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Jojanneke zoekt uit: kan muziek of geluid baby’s uit de stuit en richting de uitgang doen bewegen?

Met muziek of geluid je in stuit liggende baby overhalen een koprol te maken: als we internet moeten geloven, werkt het. Is daar wetenschappelijk bewijs voor?

In samenwerking met expert

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Alles over de stuitligging lees je hier

Advertentie

Dokter Google

Tegenwoordig hebben we Google met advies voor álles. Tik bijvoorbeeld ‘tips stuitligging baby’ in en je kunt meteen aan het doe-het-zelven. Zo zou je de baby naar beneden kunnen laten duiken door muziek af te spelen bij je schaambot. Of nog beter: de baby eerst wakker porren, en hem dan met muziek via de zijkant naar beneden lokken. Het lijkt de rattenvanger van Hamelen wel! Kan geluid baby’s echt uit de stuit en richting uitgang doen bewegen?

Klaar voor de start

Vroeg in de zwangerschap liggen baby’s vaak met de billen naar beneden. Maar tegen het eind van de zwangerschap liggen ze bijna allemaal klaar voor de start: de billen omhoog, en het koppie naar beneden. Slechts 3-4% van de voldragen baby’s ligt nog steeds in stuit1. Zo’n stuitligging is nadelig, want er is dan meer kans op een keizersnee en op complicaties, voor zowel de moeder als de baby.

Koppeltje duikelen

Daarom bieden verloskundigen zwangeren vanaf 36 weken een ‘uitwendige versie’ aan. De verloskundige probeert de baby dan een soort salto te laten maken door op de buitenkant van de buik te drukken. Maar muziek zou dus ook een schop onder de kont kunnen geven? Hoe onderzoeken ze dat?

Turn around

In gedachten zag ik onderzoekers de ultieme afspeellijst maken om een baby te laten draaien. Eerst uit Total eclipse of the heart het smekende: ‘Turn around, every now and then I get a little bit lonely and you’re never coming round’. Dan de bazige Backstreet Boys met hun ‘Get down, get down, and move it all around’. En als zelfs dat niet werkt, dan DJ Snake met het snoeiharde ‘Turn down for what’.

Advertentie

Wakker worden

De realiteit blijkt helaas iets eentoniger. Om baby’s in de buik te laten bewegen, gebruiken artsen een apparaatje dat geen muziek maar een kort, bonzend geluid produceert. Alsof er zachtjes wordt aangeklopt: joehoe, wakker worden! Er is tot dusver maar één klein onderzoek2 dat keek of dat gebons baby’s ook daadwerkelijk laat draaien. In de Amerikaanse stad Phoenix werden zwangere vrouwen, die toch al voor een versie (uitwendige draaipoging) naar het ziekenhuis gingen, in twee groepen verdeeld. Bij de ene groep zette een verloskundige de geluidsbox op de buik, en bij de controlegroep op een plek waar de baby het geluid niet kon horen (haar eigen arm).

Verdraaid goed

Daarna kwam de arts binnen voor de versie. Bij elf van de twaalf vrouwen in de klopgroep ging de versie meteen goed. Bij de controlegroep gebeurde dat bij slechts één van de elf vrouwen. De rest kreeg vervolgens ook dat geluid op de buik en toen lukte de versie bij acht vrouwen alsnog. Dat klinkt verdraaid goed! Maar ook een beetje vreemd: waarom lukte de eerste versie bij maar één vrouw uit de controlegroep? Terwijl het ziekenhuis normaal gesproken in meer dan de helft van de gevallen succes had?

Geen toverfluit

Onderzoek bij een grotere groep vrouwen is nodig om te bewijzen of geluid echt kan helpen bij een stuit. In combinatie met een versie, welteverstaan. Want een toverfluit die je baby zomaar omdraait, die bestaat alleen in sprookjes.

1 Cluver et al. (2015). Interventions for helping to turn term breech babies to head first presentation when using external cephalic version. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD000184.pub4

Advertentie

2 Johnson & Elliott (1995). Fetal acoustic stimulation, an adjunct to external cephalic version: A blinded, randomized crossover study. American Journal of Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/0002-9378(95)90617-7

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images. 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Dr. Jojanneke Bastiaansen (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van zoon IJsbrand. Ze studeerde psychologie, promoveerde in de neurowetenschappen, en werkt als senior onderzoeker in de psychiatrie bij een academisch ziekenhuis en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. In haar onderzoek bestudeert Jojanneke niet alleen de mens, maar ook de wetenschap zelf. Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal.

Voor meer informatie kijk op haar persoonlijke website (columns) of op de universiteitswebsite (onderzoek). Voor achtergrond:
Twitter
Instagram
LinkedIn