Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger autorijden: is dat wel veilig?

Ben je zwanger? Autorijden kan gewoon tijdens je zwangerschap. Je zult op het gebied van comfort en veiligheid wel wat aanpassingen moeten maken. Ook is het extra belangrijk dat je goed verzekerd bent.

Advertentie

Autorijden tijdens je zwangerschap

Naarmate je buik dikker wordt, kan zwanger autorijden onprettiger worden. Stop daarom wat vaker tijdens lange ritten. Het is niet alleen fijn om even je benen te strekken, het is ook belangrijk om je bloedsomloop op gang te houden. Dat voorkomt trombose. Ook kun je door te lang stil te zitten last krijgen van je bekken of rug. Zit je als passagier in de auto, zet dan af en toe je stoel in de slaapstand.

Autogordel dragen als je zwanger bent

Je kunt tijdens je zwangerschap de autogordel op de normale manier blijven dragen. Dit is niet gevaarlijk voor je baby. Zorg er wel voor dat het het heupgedeelte van de autogordel zo laag mogelijk onder je buik doet. Mocht er toch wat gebeuren, dan wordt de baby uitstekend beschermd door het vruchtwater waar hij in ligt. Dit werkt als een soort stootkussen. Doordat het vruchtwater in de laatste maand van je zwangerschap wat minder wordt, loopt je baby in deze periode meer kans op verwondingen bij een ongeluk.

Dikke buik

Naarmate je buik dikker wordt, kan het autorijden onprettiger worden. Zo gaat de gordel wat lastiger om en heb je meer ruimte nodig tussen jou en het stuur. De autogordel draag je tijdens je zwangerschap dan ook nét even anders: de onderste gordel gaat zo laag mogelijk onder je buik en de bovenste gordel gaat tussen de borsten en boven de buik langs.

tip

Autoverzekering

Misschien is dit een goed moment om eens te kijken naar je autoverzekering. Check bijvoorbeeld of je autoverzekering de dekking ‘schadeverzekering inzittende’ heeft. Deze vergoedt schade die inzittenden lijden bij een ongeval. De schade wordt vergoed, zoals deze ook vergoed zou worden als je door een ander wordt aangereden.

 

Bron: Kraamzorg.nl

Video: Hoe kun je veilig autorijden als je zwanger bent?