Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mag dat ene glaasje champagne als je zwanger bent?

De bubbels staan koud voor oud en nieuw of er is een andere reden om iets te vieren, maar dan komt de gewetensvraag: mag je om twaalf uur één glaasje champagne meedrinken? Kan dat ene glas echt kwaad? Dit zegt voedingsadviseur Sharon Looyen erover.

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

De veiligste keuze

Voor iedereen die zwanger is, zou ik volmondig willen zeggen dat één glas champagne gewoon kan. Maar helaas, dat is niet zo. Als je zwanger bent, is de veiligste keuze voor je baby om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol kan schade aanrichten voor je ongeboren kind en dat risico wil je niet nemen.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de risico’s van alcohol drinken tijden de zwangerschap

Onvolgroeide lever

Het Trimbos-instituut schrijft: wie één glas wijn drinkt, heeft een alcoholpromillage van ongeveer 0,3. En dat heeft je baby dus ook. Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene. De onvolgroeide lever van een baby kan alcohol nog niet afbreken. Alcohol blijft daarom langer in het bloed van je kind dan in jouw bloed. Daarbij is een ongeboren baby negen maanden lang volop in ontwikkeling. Die ontwikkeling kan worden verstoord door alcohol. Daarom is het beter om helemaal niet te drinken als je zwanger bent.

Handig: 8 x ‘ik drink niet smoesjes’ voor als je zwanger bent

Extra gevoelig

Toch blijf je in je omgeving misschien horen dat één glaasje wijn of champagne geen kwaad kan. Het probleem is dat sommige ongeboren baby’s en ook sommige moeders veel gevoeliger voor alcohol zijn dan andere. De één kan alcohol beter afbreken dan de ander. Maar tijdens de zwangerschap kun je niet weten of je kind extra gevoelig voor alcohol is. Daar kom je pas achter als het te laat is. Het enige advies dat ik je dan ook wil geven is: maak die negen alcoholvrije maanden zo leuk mogelijk voor jezelf. Bijvoorbeeld met deze 7 alcoholvrije cocktails.

En wat als je net zwanger bent?

Als je drinkt, drinkt je kind mee. Altijd. Ook als je net zwanger bent en er nog geen bloedcontact is. Alcohol verdeelt zich ook dan over het vocht in je lichaam en kan dus toch een negatief effect hebben. De alcohol komt namelijk altijd bij je ongeboren kind terecht.

Advertentie

Tip: Hier bestel je alcoholvrije bubbels.

Ploppende kurk

Mijn tip: kies voor een alcoholvrije champagne. Nee, niet die roze Jip-en-Janneke-prik, maar een champagne die er helemaal echt uitziet en ook lekker smaakt. Bij de slijterij verkopen ze tegenwoordig lekkere varianten zonder alcohol en mét een ploppende kurk. Doe je toch nog gezellig mee!

Mag je oliebollen eten als je zwanger bent? Lees hier waarom het gezonder is dan een snee bruinbrood met magere kaas of een eierkoek.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Alocholinfo.nlKraamzorg Zuid-Gelderland

Advertentie

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is werkzaam als Orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en Psychische neuro immunoloog, ze heeft haar eigen praktijk Voeding maakt je beter waarbij ze op dagelijkse basis mensen/kinderen begeleid met uitdagingen en vraagstukken op het gebied van gezondheid – zwangerschap/fertiliteit & hormonen.

Sharon is gespecialiseerd in fertiliteit – zwangerschap en kinderen waarbij ze veel samen werkt met verloskundige praktijken in Amsterdam en omstreken en waar ze als expert tips heeft gedeeld bij het programma Hey Baby praktijk op RTL 4. Daarnaast geeft ze lezingen aan grote bedrijven om de vitaliteit en immuniteit op de werkvloer te verbeteren door middel van uitleg en makkelijke tips.

Sharon schrijft voor wendyonline.nl over gezondheid, deelt haar kennis als expert bij cycle.care – daarnaast deelt ze haar expertise via verschillende podcasts (Nina Pierson – Dertig in een dozijn – Ouders van Nu) Ook spreekt Sharon voor bedrijven als Deloitte – McKinsey – Paula’s Choice – The recharge company.

Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen werd een nier verwijderd, waarna ze besloot om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een levenlang antibiotica gebruik.

Ze ging op onderzoek uit om te leren hoe ze het beste voor zichzelf kon zorgen met één nier. Dit resulteerde uiteindelijk in meervoudig HBO & WO niveau afgeronde studies op het gebied van voeding & gezondheid.

Voor meer informatie:

Social media van Sharon Asscher:

Publicaties:

Redactioneel – Offer – Kraamtijd en ontzwangeren

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kraampakket
Shop nu