Ja, een oliebol mag zeker tijdens de zwangerschap. Er zit niets in wat je zou moeten vermijden als je zwanger bent. Oliebollen hebben het imago vet en ongezond te zijn, toch blijkt uit een onderzoek van Wageningen University and Research dat een oliebol minder verzadigd vet bevat dan een sneetje bruinbrood met magere kaas.
Daarnaast blijkt een oliebol minder slecht te zijn dan een eierkoek. Tenminste als je kijkt naar de (toegevoegde) suikers. Eierkoeken bevatten bijna twee keer zoveel (toegevoegde) suikers als oliebollen en een oliebol bevat meer vezels dan één eierkoek. Qua calorieën verschillen ze niet gek veel van elkaar: een oliebol is 266 kcal en een eierkoek 'doet' 202 kcal.
Tip! Fijne zwangerschapskleding shop je via deze link
Waar worden oliebollen van gemaakt?
Oliebollen worden bereid van deeg dat bestaat uit: bloem, eieren, gist en (lauwe) melk. Soms wordt er bier in verwerkt, maar door de verhitting zit er geen alcohol meer in de oliebol zelf. Het deeg laat je vervolgens met twee lepels in een pan met hete plantaardige olie vallen. Zo ontstaat er een deegbolletje dat bruin wordt gebakken door het vet.
Tip: Rauw, zachtgekookt of een spiegelei, welke mag je wel en welke niet tijdens je zwangerschap?
Voedingswaarden van oliebollen
De gemiddelde oliebol bevat de volgende voedingswaarden:
Het valt dus best mee hoeveel calorieën een oliebol bevat, zeker als je dit vergelijkt met een appelflap waar al snel 380 calorieën in zitten. Wel is het belangrijk dat de plantaardige olie (meestal zonnebloemolie) in de frituurpan regelmatig wordt ververst. Dit kan je altijd even navragen als je oliebollen koopt. Ook is het aan te raden om gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden, ook wel oxideren genoemd. Hierbij kunnen schadelijke stoffen zoals PAK's ontstaan.
Als frituurolie vijf tot zeven keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen. Iedere keer na gebruik verbrandt de frituurolie een beetje meer. Daarnaast blijven verbranden delen van hetgeen je hebt gefrituurd achter, waardoor het gehalte acrylamide wordt steeds hoger wat een giftig verbrandingsproduct is van koolhydraten.
Een kleine kanttekening bij het eten van een oliebol: poedersuiker is niet meegerekend in het aantal calorieën per oliebol. Bedek je oliebol dus liever niet met een dikke poederlaag. Te veel suiker is voor iedereen af te raden, niet alleen tijdens je zwangerschap.
Lees ook: Wat mag je niet eten als je zwanger bent?
Geniet met mate
Oliebollen mogen in vergelijking met andere feestelijke lekkernijen relatief weinig calorieën en verzadigd vet bevatten, maar ze bevatten ook weinig gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Gefrituurde voeding is niet goed voor je cholesterol waarden omdat er alleen maar slechte vetten inzitten. Daarom geldt voor een oliebol hetzelfde als voor vele andere producten die weinig toevoegen aan je gezondheid: geniet tijdens kerst en oud en nieuw van een heerlijke oliebol, maar eet ze met mate.
Lees ook: Kan dat ene glaasje champagne met oud en nieuw echt kwaad?
Bron: Voedingscentrum