Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangere vrouw met oranje nagels haring met uitjes eten

Haring tijdens de zwangerschap: ja of nee?

Tijdens je zwangerschap kun je ongewassen en rauwe producten beter laten staan. Maar mag je haring als je zwanger bent? En kun je andere vis(producten), zoals zalm, tonijn en sushi wel gewoon eten?

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Haring zwanger

Je kunt beter geen zoute haring zwanger eten. Dit noem je ook wel maatjesharing of Hollandse Nieuwe. Dat is de haring die je in de supermarkt, bij de visboer of een kraam kunt kopen. Bij rauwe vis bestaat het risico op een voedselinfectie. Zwanger haring eten, is dus gevaarlijk. Uit onderzoek blijkt dat de listeriabacterie soms voorkomt in rauwe, zoute haring. De kans dat je tijdens je zwangerschap deze bacterie oploopt en dat je baby er schade van ondervindt, is overigens klein. Maar voor de zekerheid kun je dus beter rauwe haring zwanger mijden.

Advertentie

Tip! Comfortabele en mooie zwangerschapskleding voor dit seizoen shop je via deze link.

Haring zwangerschap

Wil je toch zwanger haring eten, dan moet je de haring thuis goed verhitten en dan pas opeten, dan kan het wel. Sterker nog, het is heel gezond voor zowel jou als voor je baby. Voor je kind dragen de gezonde omega 3-vetten bij aan een goede ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. En het eten van vis beschermt jou tegen hart- en vaatziekten, blijkt uit onderzoek van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Deze gezonde voordelen gelden overigens voor alle vissoorten.

Haring als je zwanger bent

Haring die in de supermarkt, in een viswinkel of viskraam te koop is, wordt van tevoren bewerkt. Meestal wordt de haring gezouten, want dat zorgt ervoor dat de vis een beetje gaar wordt. Ook wordt de haring ingevroren om mogelijke schadelijke bacteriën, zoals listeria, te doden. Uit onderzoek blijkt dat slechts een deel van die bacteriën op deze manier wordt gedood. Je kunt er daarom niet van uitgaan dat je tijdens je zwangerschap helemaal veilig haring kunt eten. Als je de vis goed verhit, gaan alle bacteriën wel dood en kun je het veilig opeten, maar de hoeveelheid kwik bij roofvissen gaat daarmee niet weg.

Welke haring (mits verhit) mag je veilig als zwangere eten?

Er zijn vissoorten die al zijn verhit. Deze hoef je niet opnieuw te verhitten en kun je zo opeten als je zwanger bent:

Advertentie
 1. Zure haring uit een pot (rolmops)
 2. Vis uit blik of pot (géén roofvissen)
  – Sardines
  – Anjovis ( als vers, anders bevat dit te veel zout)
  – Zalm
  – Haring
  – Atlantische makreel
  – Forel filet

Deze vis is niet vet (bevat dus nauwelijks omega 3):

 • Kabeljauw (geen vette vis)
 • Koolvis
 • Heilbot
 • Bokking
 • Schelvis
 • Tong

Deze vissoorten kun je niet eten

Haring eten tijdens zwangerschap, is geen goed idee, maar er zijn meerdere vissoorten die je tijdens je zwangerschap beter niet kunt eten:

 • Gerookte vis, zoals gerookte zalm – dit is niet hoog genoeg verhit. Gerookte haring kun je dus ook beter laten staan als je zwanger bent.
 • Roofvissen, zoals zwaardvis, haai, snoek, snoekbaars, paling, makreel en tonijn. Hier zitten mogelijk zware metalen in.
 • Roofvissen uit blik. Ook hier zitten mogelijk zware metalen in.

Lees meer: Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Maximaal twee keer per week

Wil je tijdens je zwangerschap graag vis eten? Kies dan voor vette vis en eet dit maximaal twee keer per week. Denk bijvoorbeeld aan zalm, sardines, haring uit blik.

Advertentie

En hoe zit het met andere vissoorten?

Ook deze vissoorten kun je beter na de zwangerschap weer eten:

 1. Rauwe of onvoldoende gebakken vis of visgerechten
  Rauwe of onvoldoende gebakken vis of visgerechten, zoals tonijn, sushi, oesters en sint-jakobsschelpen (coquilles). Deze kunnen de listeriabacterie bevatten.
 2. Gerookte en vacuümverpakte vis
  Gerookte, vacuümverpakte vis, zoals gerookte zalm, paling en makreel kan ook de listeriabacterie bevatten. Eet dus ook geen gerookte vis van de visboer of supermarkt als je zwanger bent. Het gevaar zit in de verpakking: de listeria kan zich daarin door het lange bewaren vermenigvuldigen tot gevaarlijke hoeveelheden. Als je gerookte vis gebruikt in een warm gerecht kan het geen kwaad, omdat verhitting de bacterie onschadelijk maakt.
 3. Roofvissen
  Roofvissen, zoals zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel, paling en tonijn kun je ook beter laten liggen als je zwanger bent. Deze vissen bevatten veel kwik en dioxines. Deze stoffen zijn slecht voor de ontwikkeling van je baby. Dit geldt ook voor roofvissen uit blik.

Visolie slikken: goed alternatief voor vis?

Hou je niet van vis en vervang je het door het slikken van visvetzuren (omega-3-vetzuren)? Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het slikken van visoliecapsules hetzelfde positieve effect heeft als het eten van vis.

Je baby is tijdens je zwangerschap afhankelijk van wat jij eet. Eten voor twee, zoals vaak voor de grap wordt gezegd, is niet nodig. Gezond en gevarieerd eten is wél belangrijk. Hier lees je alles over verantwoord en veilig eten tijdens je zwangerschap.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Voeding tijdens je zwangerschap

Bronnen: Voedingscentrum, EFSA

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is werkzaam als Orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en Psychische neuro immunoloog, ze heeft haar eigen praktijk Voeding maakt je beter waarbij ze op dagelijkse basis mensen/kinderen begeleid met uitdagingen en vraagstukken op het gebied van gezondheid – zwangerschap/fertiliteit & hormonen.

Sharon is gespecialiseerd in fertiliteit – zwangerschap en kinderen waarbij ze veel samen werkt met verloskundige praktijken in Amsterdam en omstreken en waar ze als expert tips heeft gedeeld bij het programma Hey Baby praktijk op RTL 4. Daarnaast geeft ze lezingen aan grote bedrijven om de vitaliteit en immuniteit op de werkvloer te verbeteren door middel van uitleg en makkelijke tips.

Sharon schrijft voor wendyonline.nl over gezondheid, deelt haar kennis als expert bij cycle.care – daarnaast deelt ze haar expertise via verschillende podcasts (Nina Pierson – Dertig in een dozijn – Ouders van Nu) Ook spreekt Sharon voor bedrijven als Deloitte – McKinsey – Paula’s Choice – The recharge company.

Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen werd een nier verwijderd, waarna ze besloot om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een levenlang antibiotica gebruik.

Ze ging op onderzoek uit om te leren hoe ze het beste voor zichzelf kon zorgen met één nier. Dit resulteerde uiteindelijk in meervoudig HBO & WO niveau afgeronde studies op het gebied van voeding & gezondheid.

Voor meer informatie:

Social media van Sharon Asscher:

Publicaties:

Redactioneel – Offer – Voeding zwangerschap

Eten voor twee

Het Ouders van Nu kookboek
Shop nu