Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bakerpraatjes over de zwangerschap

Zodra je buik zichtbaar wordt, kom je er haast niet onderuit: bakerpraatjes. Er is altijd wel iemand die je vol overtuiging weet te vertellen over een nichtje bij wie het écht allemaal uitkwam. Maar wat is er nou precies waar van die bakerpraatjes?

Advertentie

Geschiedenis van de bakerpraatjes

Een bakerpraatje is een weinig betrouwbare bewering over de zwangerschap, de bevalling of de baby. Het woord ‘bakerpraatje’ komt van de vroegere baker: de voorganger van de kraamverzorgster. Bakers waren vrouwen die op basis van hun eigen ervaring als moeder jonge ouders hielpen in de periode rondom de bevalling. Omdat deze vrouwen ongeschoold en vooral erg bijgelovig waren, vertelden zij soms dingen die helemaal niet klopten: de bakerpraatjes.

Tip! Zomerse zwangerschapsjurken vind je hier

Geslacht van de baby

Veel bakerpraatjes gaan over het geslacht van de baby. Dat er vroeger enorm op los werd gespeculeerd over het geslacht van de baby, is logisch: echo’s konden nog niet worden gemaakt en dan kan negen maanden wachten een hele uitdaging zijn. Tegenwoordig zijn er, ook door de pretecho, meerdere kansen om al ver voor de geboorte te ontdekken of je een jongen of een meisje krijgt.

Al weten we dat bakerpraatjes over het geslacht onzin zijn, ze blijven populair. Dat komt natuurlijk ook omdat de kans dat ze uitkomen vijftig procent is. En als een bakerpraatje uitkomt, vinden we het blijkbaar erg leuk om het verder te vertellen.

Advertentie

De bekendste bakerpraatjes: kloppen ze?

Er zijn bakerpraatjes over allerlei thema’s rondom de zwangerschap en bevalling. We zetten de populairste op een rijtje en checken meteen wat er wel of niet van klopt.

Bakerpraatjes #1: Cravings

Heb je tijdens de zwangerschap onweerstaanbare trek in zoete dingen, dan krijg je volgens de bakerpraatjes een meisje. Heb je vooral zure of zoute cravings, dan zou het een jongen worden. Wetenschappers zijn er niet honderd procent over uit waarom zwangere vrouwen een sterke voorkeur voor bepaalde smaken hebben, maar het kan te maken hebben met de invloed van oestrogeen op de smaakpapillen, waardoor je smaak verandert. Ook een verklaring is dat je naar bepaalde etenswaren verlangt omdat je lichaam specifieke voedingsstoffen nodig heeft, maar het is niet bewezen of dat ook echt zo is. Het heeft in elk geval niks te maken met het geslacht van je baby.

Bakerpraatjes #2: Dromen

Droom je vaak dat je een zoon krijgt, of juist een dochter? Volgens de bakers waren dit soort dromen voorspellend. Pin je er niet op vast: misschien zijn het eerder wensdromen? Ook als je droomt dat je je baby per ongeluk achterlaat of vergeet te voeden, of dat je bevalt van een dier, zou dat iets voorspellen. Dat je niet klaar bent voor het moederschap bijvoorbeeld. Laat je vooral niet gek maken. Door hormoonveranderingen verandert ook je slaappatroon en dat beïnvloedt waar je brein in je slaap mee bezig is. Dat je gekke dromen hebt kan wel komen doordat je overdag veel aan je baby denkt, of misschien over het moederschap piekert: hoe zal het zijn? Je brein giet deze gedachten tijdens je dromen in andere beelden en symbolen. Maar die zeggen niks over de werkelijkheid.

Bakerpraatjes #3: Darmgassen

Jawel, ook daar vonden de bakers wat van. Winderige zwangere vrouwen zouden overduidelijk een jongen verwachten. Misschien vonden ze scheten niet zo meisjesachtig, maar met het geslacht van een baby hebben ze niks te maken. Winderigheid komt gewoon door het zwangerschapshormoon progesteron.

Advertentie

Bakerpraatjes #4: Tanden

Ieder kind kost een tand, is een oud gezegde. Gelukkig is er geen relatie tussen het aantal zwangerschappen dat je doormaakt en mogelijk verlies van je tanden. Wel is het zo dat je door hormonale veranderingen tijdens je zwangerschap last kunt krijgen van gebitsproblemen, zoals bloedend tandvlees of ontstoken tandvlees. Daarbij hadden gezinnen met veel kinderen vroeger geen geld voor de tandarts. De link tussen veel baby’s en een slecht gebit was daardoor makkelijk gelegd, maar als je je gebit goed verzorgt tijdens de zwangerschap, hoef je niet bang te zijn dat je tanden eraan gaan.

Lees ook: Wil je een jongen? Of juist een meisje? Zet dít op je menu.

Bakerpraatjes #5: Heupen

Vrouwen met brede heupen zouden volgens de bakers makkelijker baren dan vrouwen met smalle heupen. Gelukkig klopt dat niet. De breedte van je heupen zegt weinig over de ruimte binnen in je bekken, waar je baby doorheen gaat. Het komt een enkele keer voor dat een vrouw een te klein bekken heeft om zonder complicaties te kunnen bevallen, maar vooral de ligging van de baby is belangrijk. Ligt een baby in de ideale positie voor de geboorte, dan mag je ervan uitgaan dat de bevalling prima gaat lukken. Ook als je smalle heupen hebt.

Bakerpraatjes #6: Draag je hoog of laag?

Zit je baby in het derde trimester hoog in je buik, dan zou het een meisje zijn. Zit je buik lager, dan zit er een jongen in. En zo zou ook een naar voren stekende buik, waarbij je aan de achterkant niet ziet dat je zwanger bent, een jongen betekenen. Vaar er maar niet blind op. De vorm van je buik heeft alles te maken met de conditie van je buikspieren. Zijn die erg sterk, dan zit je buik hoger. Zijn ze minder getraind, of heb je al een paar kinderen gekregen, dan zit je buik vaak lager. Ook groeit de buik bij lange vrouwen vaak in de lengte en puntig naar voren, terwijl de buik van kleine vrouwen eerder in de breedte groeit.

Lees ook: Hoe voorkom je striemen en strepen op je buik?

Bakerpraatjes #7: Sperma: wondermiddel?

Het is een veelgehoorde tip voor vrouwen die de uitgerekende datum ver voorbij zijn en graag willen bevallen: seksen om de boel een zetje te geven. Werkt dat echt of is het een bakerpraatje? Uit onderzoek blijkt dat sperma het hormoon prostaglandine bevat. Zwangere vrouwen maken dit hormoon ook aan vlak voor de bevalling, het zorgt voor het verweken en verstrijken van de baarmoedermond. Het zit ook in een gel die wordt gebruikt om de baarmoedermond voor te bereiden op een kunstmatige inleiding. Alleen is berekend dat je wel tien liter sperma nodig hebt voor genoeg prostaglandine om een bevalling op te wekken… Vergeet die tip dus maar weer.

Bakerpraatjes #8: Seks als weeënopwekker

Toch klopt het bakerpraatje over seks om de bevalling op te wekken wel. Alleen gaat het dan niet om sperma, maar is het vooral belangrijk dat de vrouw een orgasme krijgt. Daarbij komt heel veel oxytocine vrij, en dat is het hormoon dat er ook voor zorgt dat de weeën beginnen. Voorwaarde is wel dat je lichaam helemaal klaar is voor de bevalling. Anders zou je de hele verdere zwangerschap geen seks kunnen hebben. Geen zorgen: dat mag gerust!

Bakerpraatjes #9: Maagzuur en babyhaar

Zwangere vrouwen met veel last van brandend maagzuur zouden een baby met veel haar verwachten. Je gelooft het nu natuurlijk niet meer, maar dit bekende bakerpraatje… klopt! In 2006 is hier onderzoek naar gedaan, en er werd echt een verband gezien. Deelnemende vrouwen die vaak last hadden van brandend maagzuur, kregen bijna allemaal een baby met een opvallend dikke bos haar. De vrouwen die helemaal geen brandend maagzuur meldden, kregen bijna allemaal een kale baby. Volgens de wetenschappers is dit te verklaren door de hoeveelheid zwangerschapshormonen die én voor brandend maagzuur zorgen én voor baby’s met veel haar.

Bakerpraatjes #10: Misselijkheid = meisje

Ook ochtendmisselijkheid (die trouwens de hele dag kan voorkomen) heeft iets van een voorspellende waarde. Volgens de bakers zouden misselijke moeders een meisje verwachten, en dat blijkt enigszins te kloppen uit onderzoek: de kans op hyperemesis gravidarum (extreme zwangerschapsmisselijkheid) is groter als je een meisje verwacht. Een duidelijke verklaring is hier nog niet voor gevonden, maar waarschijnlijk maken vrouwen die een meisje verwachten meer van het hormoon aan dat misselijkheid veroorzaakt. Bij gewone zwangerschapsmisselijkheid is de kans op een meisje trouwens niet groter.

Bakerpraatjes #11: Volle maan

Als het volle maan is, zeggen verloskundigen weleens dat ze een drukke nacht voor de boeg hebben. Toch is er geen onderzoek dat aantoont dat er bij volle maan echt meer baby’s worden geboren. Een verklaring is dat een volle maan meer opvalt, waardoor verloskundigen er meer aandacht voor hebben als ze na een bevalling naar huis gaan. Daardoor onthouden ze de geboortes bij volle maan misschien beter. En een aantal dagen voor en na volle maan, líjkt de maan al rond. Dat maakt dat veel mensen denken dat hun kind met volle maan is geboren, terwijl dat niet zo is.

Bakerpraatjes om kinderen te foppen

In de tijd dat de bakers actief waren, was het bepaald niet gebruikelijk om kinderen seksuele voorlichting te geven. Liever hielden volwassenen zo lang mogelijk geheim waar de baby’s vandaan komen. Dus wat deden de bakers met nieuwsgierige vragen van broers en zussen van de pasgeboren baby? Ze scheepten ze af met fabeltjes over de ooievaar of de rodekool. Een functie van bakerpraatjes was dus ook: kinderen onnozel houden.

Lees ook: Het bakerpraatje dat alle baby’s worden geboren met blauwe ogen klopt ook niet. Lees hier hoe je kunt weten welke kleur ogen jouw baby krijgt.

Buitenlandse bakerpraatjes

Bakerpraatjes zijn geen Nederlands fenomeen, ook in het buitenland gaan de gekste beweringen rond.

  • In Italië kijken ze bij zwangere vrouwen naar de haargrens in de nek. Groeien de onderste donshaartjes in een V-vorm, dan krijgt ze een jongen. Is de haargrens in de nek recht, dan wordt het een meisje.
  • In Suriname moet de vader alles halen of maken waar de moeder zin in heeft, anders krijgt het kind een wijnvlek. Ook geloven ze er dat moedervlekken bij de baby worden veroorzaakt door de eetbuien van de moeder tijdens haar zwangerschap.
  • In Marokko moeten zwangere vrouwen knappe kinderen in hun oor bijten, want dan wordt hun baby net zo mooi. Ze zeggen er ook dat als je veel op je rug krabt, je baby geboren zal worden met een blauwe plek op de rug.
  • Op de Antillen moeten aanstaande moeders dan weer drie keer spugen als ze een lelijkerd hebben gezien, anders wordt hun kind net zo lelijk.
  • In Spanje vragen ze zwangere vrouwen hun handen uit te steken. Doet ze dit met de handpalmen naar boven, dan wordt het een meisje. Handpalmen omlaag voorspelt een jongen.
  • In Turkije kun je als zwangere vrouw maar beter geen perziken eten, want dan krijg je een kind met overal haar… Yeah right.

Bron: Hoe meer chocola, hoe zoeter je baby

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting