Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Moeder dochter relatie

Moeder-dochterrelatie als je zwanger bent

Als je een kind krijgt, verandert de band met je eigen moeder automatisch. Jij bent straks zelf moeder en jouw moeder wordt oma. Wat betekent dat voor de relatie tussen moeders en dochters?

In samenwerking met expert

Inge de Heer

Kinderslaapcoach & Kindertherapeut

De relatie met je ouders verandert gedurende je leven constant. Als jong kind ben je heel afhankelijk van ze maar hoe ouder je wordt, hoe meer afstand je van ze neemt. Krijg je zelf een baby, dan gaan je ouders vaak weer een grotere rol in je leven spelen.

Advertentie

Band tussen moeders en dochters

Elke vrouw heeft een ander soort relatie met haar moeder. Voor de één is het haar steun en toeverlaat, maar het kan ook zo zijn dat het om wat voor reden dan ook niet klikt tussen jullie. Hoe dan ook, de band tussen moeder en kind – en dan vooral tussen moeder en dochter – wordt gezien als een van de meest unieke en complexe menselijke relaties. Hij beïnvloedt onder andere de verschillende soorten relaties gedurende je leven: die met je partner, je vrienden en je eigen kinderen. Hoe jullie relatie ook is: jouw zwangerschap zal de band tussen jullie waarschijnlijk veranderen.

Wil je je moeder bedanken? Verras haar met een van deze mooie cadeaus

Zwanger

Wat voor soort moeder wil ik worden? Hoe was mijn moeder vroeger? Hoe ging de opvoeding eraan toe en wat vind ik daar eigenlijk van? Wat vind ik belangrijk in mijn leven en wat wil ik voor mijn kind? Zodra je zwanger bent, ga je nadenken over de relatie die je met je kind wil hebben. En de relatie die je moeder met jou had. Dat is immers vaak het enige referentiekader dat je hebt. De relatie tussen je ouders en jou heeft de basis gelegd voor wie jij vandaag de dag bent. En zo zal de relatie die jij later met je kinderen hebt datzelfde doen voor hun persoonlijkheid.

Lees meer: Het ontwikkelen van moedergevoelens.

Advertentie

Normen en waarden

Het evalueren van de relatie die jij met je moeder had, heeft als doel een beeld te vormen van hoe jij het als moeder wilt gaan doen. Je hebt opeens meer begrip voor de keuzes die je ouders maakten, of snapt er juist niets van. Had of heb jij een slechte band met je moeder dan wil je waarschijnlijk alles anders doen. Maar ook als je moeder en jij vier handen op één buik zijn, kunnen er dingen zijn die je anders wil aanpakken bij de opvoeding van je eigen kind.

Bedenk goed welke normen en waarden jij uit je eigen opvoeding wilt meenemen en welke juist niet. Uiteraard heeft je partner een net zo’n grote inspraak in de opvoeding. Bespreek met elkaar wat voor gezinssituatie je voor je kind wenst. Misschien was het bij jou thuis taboe om emoties te uiten en was dat in het ouderlijk huis van je partner juist heel normaal. Samen met je partner kun je bepalen waar je de nadruk op wil leggen.

Moeder wordt oma

Terwijl je partner en jij hebben besloten hoe je de opvoeding wilt aanpakken, wordt je moeder oma. En oma’s hebben vaak een stevige mening. Bijvoorbeeld over de opvang, de opvoeding of verzorging van je kind. ‘Zou je hem wel naar een kinderdagverblijf brengen?’ ‘Een muts met dit weer is echt wel nodig, hoor.’ ‘Geef je hem nu al een tussendoortje, straks eet hij niet meer.’

Kortom: een (klein)kind kan voor spanningen zorgen. De rollen zijn veranderd: jij bent moeder en je moeder is oma. Dat betekent dat jij de moederrol moet pakken en je moeder juist een andere rol krijgt, namelijk die van oma. Dat kan best wennen zijn. Voor beide partijen. Heb je er erg veel last van, snijdt het onderwerp dan aan. Praat erover met je moeder en vertel haar wat je dwars zit. Maak haar duidelijk dat jij de moeder bent en zij de oma. En wees vooral zelf niet onzeker: jij bent de moeder van je kind en weet wat jij het beste voor hem vindt.

Advertentie

Praat over elkaars verwachtingen

In de ideale situatie wordt de relatie met je moeder alleen maar hechter tijdens je zwangerschap. Je kletst urenlang met haar over de aankomende baby, koopt samen babykleren en zij bewondert je buik regelmatig. Je moeder verheugt zich op haar rol als oma en fantaseert hoe lief en mooi de baby wel niet wordt (want jij was natuurlijk ook de allerliefste baby ooit).

Maar het kan ook anders lopen. Misschien had je wel altijd een heel hechte band met je moeder, maar verloopt de relatie wat moeilijker nu je zwanger bent. Je moeder weet bijvoorbeeld alles beter: ze komt steeds met – in jouw ogen – achterhaalde adviezen. Of ze vindt het maar raar dat je een borstvoedingscursus wilt bijwonen of interesse hebt in hypnobirthing en bevallen in bad, want ‘dat hadden ze vroeger ook niet’. Misschien vindt ze dat je tijdens je zwangerschap in een overbezorgde vrouw verandert, terwijl jij juist vindt dat je moeder wel erg praktisch en nuchter is. Of andersom.

Het is prettig als jouw verwachtingen en die van je moeder op elkaar aansluiten. Zodat je moeder niet de deur bij jou platloopt als je dat niet wilt, of andersom. Praat hierover. Je moeder zal zich moeten realiseren dat het jouw leven en jouw baby is, en jij kunt weer rekening houden met haar gevoelens en verlangens. Zo kun je een aardig eind in elkaars buurt komen, terwijl je toch je eigen weg kiest.

Oppassen

De relatie met je ouders verandert vaak als je ze inschakelt als oppas voor je kinderen. Je bent opeens niet meer alleen een dochter voor je ouders maar ook een soort werkgever. En aangezien het niet om echt werk gaat, maakt dat de situatie nog complexer. Het kan moeilijk(er) zijn kritiek te uiten op hoe zij de verzorging van je kind regelen of ze een bepaalde stijl van opvoeden op te leggen.

Sommige opa’s en oma’s vinden dat zij zich ook met de opvoeding mogen bemoeien, omdat ze nu eenmaal regelmatig oppassen. Merk je op dat er daardoor spanningen komen? Ga dan zeker het gesprek met ze aan en geef aan als je het niet fijn dat ze zich met de opvoeding bemoeien. Anders kan het de band die jullie samen hebben flink beïnvloeden en dat is natuurlijk zonde. Wist je dat opa’s en oma’s die op hun kleinkinderen oppassen 5 jaar langer leven?

Als je moeder dingen anders aanpakt

Je kind wordt verwend, gaat laat naar bed of eet de hele dag van alles wat van jou niet mag. Ga even bij jezelf na: is het echt zo erg dat je moeder dingen anders doet? Het kan voor je kind ook goed zijn om dingen op een andere manier te doen of te zien dat het op een andere manier kan. Bovendien is het voor jou een goede oefening om te leren loslaten. Vind je het echt vervelend dat het zo blijft lopen? Ga dan het gesprek aan. Zorg dat je niet beschuldigend klinkt en vertel hoe je de situatie liever zou zien. Blijf aardig, maar wel duidelijk.

Wat als het niet botert

Het krijgen van een kind is een ingrijpende gebeurtenis en het is fijn als je dit met je moeder kunt delen. Zelfs als jullie nooit een sterke band hebben gehad, kan het fijn zijn als je moeder nu toch in de buurt is. Maar soms is er eerder al te veel tussen jullie gebeurd of botsen karakters te veel en zit contact er gewoon niet in.

Het is natuurlijk heel vervelend als de relatie met je moeder niet lekker loopt of als het contact tussen jullie verbroken is. Hopelijk vind je dan steun bij vrienden of collega-ouders in de buurt. Ook met je schoonmoeder kun je een bijzondere band hebben. Zeker als je eigen moeder niet meer leeft, maar ook als de band met je eigen moeder niet goed is, kan zij een grote rol spelen.

Kom je er niet uit en overschaduwt het verdriet over de relatie met je moeder alles, zoek dan hulp. Soms kan hulp van buitenaf helpen.

Inge de Heer

Kinderslaapcoach & Kindertherapeut

Inge helpt kinderen en ouders die vastlopen op verschillende gebieden. Inge is getrouwd met Wouter en samen hebben ze 2 kinderen. Als kinderslaapcoach heeft zij sinds 2016, haar praktijk de Kinderslaapcoach. Dagelijks helpt ze ouders, als gecertificeerd Gentle Sleep coach, om de gedragsmatige slaapproblemen van haar kinderen op een liefdevolle manier aan te pakken. De kinderen zijn in de leeftijd van 18 jaar. Inge is medeoprichter van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kinderslaapcoaches.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier