Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangerschapsverklaring

Zwangerschapsverklaring

Een zwangerschapsverklaring is een officieel bewijs van je zwangerschap. Deze verklaring is belangrijk voor je werkgever én als je met het vliegtuig gaat. Regel de verklaring het liefst zo vroeg mogelijk in je zwangerschap.

Advertentie

Wat is een zwangerschapsverklaring?

De zwangerschapsverklaring is een officieel bewijs van je zwangerschap, verstrekt door je verloskundige, huisarts of behandelend specialist. Er staat op dat je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend.

Hoe kun je hem aanvragen?

De meeste vrouwen die zwanger zijn krijgen de verklaring tijdens de eerste of tweede keer dat zij de huisarts, verloskundige of arts bezoeken. Mocht deze er niet over beginnen, vraag er dan zelf naar. Let op: de meeste verloskundigenpraktijken verstrekken de verklaring maar één keer. Maak dus voor de zekerheid een aantal kopietjes.

Waar heb je hem voor nodig?

Lever de verklaring zo snel mogelijk in bij je werkgever. Dat is van belang, omdat je pas recht hebt op wettelijke bescherming tijdens je werk als je werkgever officieel op de hoogte is van je zwangerschap. Een voorbeeld van deze bescherming is het aanpassen van je werkzaamheden tijdens je zwangerschap (bijvoorbeeld als je zwaar werk doet of met gevaarlijke stoffen werkt).

Uitkering

Je werkgever heeft je zwangerschapsverklaring ook nodig om je verlof in te plannen en de verklaring door te geven aan de officiële instanties. Uiterlijk twee weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat, vraagt je werkgever de bevallingsuitkering aan bij het UWV. Het UWV heeft je verklaring nodig om de gegevens voor het verstrekken van de uitkeringen goed te kunnen verwerken. Ook als je zwanger en zelfstandige bent, heeft het UWV de zwangerschapsverklaring nodig.

Advertentie

Met het vliegtuig

Ben je van plan om op vakantie te gaan tijdens je zwangerschap? Ook luchtvaartmaatschappijen kunnen vragen naar je zwangerschapsverklaring. De meeste maatschappijen nemen vrouwen die meer dan zeven maanden zwanger zijn niet mee, uit angst voor een bevalling in het vliegtuig. Zorg dat je de verklaring bij je hebt tijdens het inchecken. Sommige vliegtuigmaatschappijen vragen ook een gezondheidsverklaring waarin staat dat je gezond genoeg bent om te vliegen. Ook hiervoor kun je terecht bij je verloskundige, huisarts of behandelend specialist.

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier