Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

38 weken zwanger

Je bent nu tussen de 38 weken zwanger en 39 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die belangrijk zijn als je 38 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 38 begint bij zwangerschapsdag 266 en loopt tot dag 273. Het is je 39ste zwangerschapsweek.

38 weken zwanger: je baby

Je buik is als je 38 weken zwanger bent helemaal gevuld met baby. Soms voel je het duwen en trappen wel op drie plaatsen tegelijk. Je baby ligt nu startklaar voor de baarmoedermond en zijn botjes zijn nog zo soepel, dat ze zich tijdens de bevalling makkelijk aanpassen aan het geboortekanaal.

Lees ook: Zo beleeft je baby de geboorte

38 weken zwanger lengte en gewicht baby

Het hoofd van je baby kan daar makkelijk door, omdat er openingen tussen de schedelbeenderen zitten (fontanellen). Deze kunnen tijdens de geboorte over elkaar schuiven, zodat het hoofd wat smaller wordt en er makkelijker door kan. De eerste tijd na de bevalling kan het hierdoor wat ovaal van vorm zijn, maar dat trekt vanzelf bij.

Advertentie

Om de baby zit de vruchtzak met ongeveer een liter vruchtwater, dat om de twee uur wordt ververst. Als de vliezen breken, is je baby niet meer beschermd tegen infecties. Je moet dan binnen 24 tot 48 uur goede weeën hebben. Duurt het langer, dan moet je naar het ziekenhuis om te worden ingeleid, omdat het risico te groot is dat de baby een infectie oploopt.

Let op: je moet meteen naar het ziekenhuis als de vliezen breken als je nog geen 37 weken zwanger bent. Of als je baby in het vruchtwater heeft gepoept of in een stuit ligt.

Lees ook: Wat houdt een ingeleide bevalling precies in?

Animatie 38 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

38 weken zwanger: jij

Het einde komt in zicht als je 38 weken zwanger bent. Misschien beval je deze week al, maar het kan ook nog drie weken duren. In deze periode komt maagzuur vaak voor. Omdat je maag minder ruimte heeft in je buik, is het ook niet gek dat je snel last krijgt van een opgeblazen gevoel. Ook kun je daardoor met 38 weken zwanger misselijk worden. Probeer steeds kleine hoeveelheden te eten. Zo krijg je nog wel voldoende voedingsstoffen binnen.

Nog een typisch kwaaltje in de laatste weken is lekkende borsten. Het is heel normaal als er tijdens je zwangerschap al wat druppels moedermelk uit je borsten lekken. De gelige melk die eruit komt, heet colostrum. Deze eerste moedermelk bevat veel eiwitten. Er zitten ook antistoffen in die je baby beschermen tegen ziektes.

38 weken zwanger: voortekenen bevalling

Veel vrouwen merken aan het einde van de zwangerschap al voortekenen dat de bevalling eraan zit komen. Zo hebben veel vrouwen met 38 weken zwanger menstruatiepijn en rugpijn: je buik rommelt, zoals ze dat zeggen. En natuurlijk voel je met 38 weken zwanger steeds meer druk van onderen. Sommige vrouwen voelen dat als een druk op hun anus.

Lees ook: Dit zijn de 25 meest gestelde vragen over borstvoeding

De babykamer is als het goed is klaar, alle spullen zijn in huis gehaald en hopelijk staat ook je ziekenhuiskoffer klaar.

Je hoeft trouwens nog niet definitief gekozen te hebben of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Die beslissing kun je zelfs uitstellen tot het allerlaatste moment. Pas als je echt weeën hebt, kun je het beste beoordelen waar je je het lekkerst voelt.

Meer lezen: Is bevallen in het ziekenhuis veiliger?

Wil je graag in het ziekenhuis bevallen, dan kan het handig zijn om van tevoren een kijkje te nemen op de verloskamer. Al weet je nooit zeker of het daar ook echt gaat gebeuren: als er op het moment dat jij moet bevallen geen plaats is, word je doorgestuurd naar een ander ziekenhuis.

Vergeet ook niet dat je bed thuis op klossen moet staan. Ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen, moet je kraamkamer op orde zijn. Regel daarom klossen of bierkratten voor onder je bed.

Handige checklist met de ‘laatste loodjes’: wat moet je nog regelen?

38 weken zwanger: voorraad in huis

Haal alvast beschuit, muisjes, koffie en thee in huis, voor het geval je meteen kraambezoek krijgt als de baby geboren is. Wil je je huis versieren, dan kun je alvast de slingers kopen of de ooievaar regelen.

Heb je al een of meer kind(eren)? Dan is het leuk om traktaties te maken of te kopen, zodat alle kinderen op de crèche of in de klas weten dat er een broertje of zusje is geboren.

38 weken zwanger: naar de kapper

Na de bevalling heb je er waarschijnlijk even geen tijd voor, dus misschien een idee om nu nog een afspraak te maken bij de kapper. Ook lekker om op de valreep te doen: naar de schoonheidsspecialiste. Of naar de manicure en pedicure – al is het wel fijn om te bevallen met warme sokken aan.

Actief blijven goed voor indalen

Nog even poetsen, een lekkere wandeling of fietstocht: in beweging blijven helpt om je baby nog even wat dieper te laten indalen in je bekken.

tip
Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu