40 weken zwanger

40 weken zwanger

Je bent nu tussen de 40 en 41 weken zwanger: lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Je baby is nu 50 centimeter lang en weegt 3430 gram.

40 weken zwanger: je baby

Bevallen is niet alleen voor jou, maar ook voor je kind een heftige ervaring. In de eerste uren merkt hij nog helemaal niets; misschien ligt hij wel lekker te slapen. Als de bevalling vordert en de weeën krachtiger worden en sneller op elkaar volgen, krijgt je kind minder bewegingsvrijheid en wordt hij wakker.

Het minst prettig voor je kind zijn de persweeën. Het hoofdje wordt naar beneden geduwd met de kin op de borst, dan wordt het weer naar achteren geduwd en je kind maakt nog een spildraai. Door de druk op het hoofdje gaat het hart sneller of langzamer kloppen. Tijdens de weeën klopt het hart ook langzamer doordat de bloedtoevoer via de placenta tijdelijk minder is: de weeën doen de baarmoederwand samentrekken. het is stressvol, maar een gezonde baby kan dit allemaal prima aan.

Video: Dit gebeurt er in je lichaam als je bevalt

40 weken zwanger: jij

De uitgerekende datum is verstreken en er is niets gebeurd. Waarschijnlijk word je nu ongeduldig. Ondertussen gaan de controles bij je verloskundige gewoon door, dus ook deze week zie je haar weer. Het voelt misschien alsof je over tijd bent, maar officieel wordt een geboorte tussen de 37e en 42e week van je zwangerschap nog als op tijd beschouwd.

Pas na 42 weken zwangerschap ben je echt over tijd. Je komt dan onder behandeling van een gynaecoloog. Als niets erop wijst dat de bevalling snel gaat beginnen, is de kans groot dat je wordt ingeleid.

Praat met andere (aanstaande) ouders op het forum

Zover is het nu nog niet. De weeën kunnen elk moment komen. Soms kan je verloskundige de natuur ook een beetje helpen door je te strippen: met haar vingers maakt ze bij een inwendig onderzoek de vliezen van de baarmoedermond los (zonder ze te breken). Dit kan de baarmoeder zodanig prikkelen dat de weeën op gang komen.

Veel verloskundigen strippen vanaf week 41. Als het de eerste keer niet werkt, wordt het na twee dagen herhaald. Nader je de 42 weken, dan krijg je ook een controle in het ziekenhuis, zodat de gynaecoloog op de hoogte is. Er wordt gekeken of de conditie van je baby nog goed genoeg is om af te wachten tot je de 42 weken passeert, of dat er eerder actie nodig is. Al met al kun je deze week dus wel drie keer een controle hebben.

Kinderbijslag

Als je kind is aangegeven bij de gemeente, krijg je vanzelf de aanvraagformulieren voor de kinderbijslag thuisgestuurd. De gemeente geeft de geboorte van jullie kind namelijk door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de uitkeringen regelt. De kinderbijslag voor kinderen van 0 t/m 5 jaar bedraagt op dit moment € 191,65 per kwartaal.