Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

40 weken zwanger

Je bent nu tussen de 40 weken zwanger en 41 weken zwanger: lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die belangrijk zijn als je 40 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 40 begint bij zwangerschapsdag 280 en loopt tot dag 287. Het is je 41ste zwangerschapsweek.

40 weken zwanger: je baby

Bevallen is niet alleen voor jou, maar ook voor je kind een heftige ervaring. In de eerste uren merkt hij nog helemaal niets; misschien ligt hij wel lekker te slapen. Als de bevalling vordert en de weeën krachtiger worden en sneller op elkaar volgen, krijgt je kind minder bewegingsvrijheid en wordt hij wakker.

40 weken zwanger lengte en gewicht baby

Het minst prettig voor je kind zijn de persweeën. Het hoofdje wordt naar beneden geduwd met de kin op de borst, dan wordt het weer naar achteren geduwd en je kind maakt nog een spildraai. Door de druk op het hoofdje gaat het hart sneller of langzamer kloppen. Tijdens de weeën klopt het hart ook langzamer doordat de bloedtoevoer via de placenta tijdelijk minder is: de weeën doen de baarmoederwand samentrekken. Het is stressvol, maar een gezonde baby kan dit allemaal prima aan.

Advertentie

Direct na de geboorte krijgt je baby een test waar een cijfer uitkomt, de Apgar-score. Een score tussen nul en tien en geeft weer of je baby de bevalling goed heeft doorstaan en wat de gezondheid is van je baby na de geboorte. De test wordt afgenomen door degene die de bevalling heeft begeleid: de verloskundige, de gynaecoloog of de kinderarts. De test wordt direct na de bevalling uitgevoerd: één minuut na de geboorte en vervolgens wordt het herhaald na vijf minuten. Soms wordt de test na 10 minuten nog een derde keer gedaan, als de score bij de tweede test nog (te) laag is. Lees hier alles over de Apgar-score.

Tip: De methode Spinning Babies vergroot de kans op een soepele bevalling

Animatie 40 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

40 weken zwanger: jij

De uitgerekende datum is verstreken en er is niets gebeurd: je bent 40 weken zwanger en nog niet bevallen. Misschien word je nu ongeduldig. Ondertussen gaan de controles bij je verloskundige gewoon door, dus ook deze week zie je haar weer. Het voelt misschien alsof je over tijd bent, maar officieel wordt een geboorte tussen de 37e en 42e week van je zwangerschap nog als op tijd beschouwd.
Je kunt met 40 weken zwanger wel last krijgen van typische laatste-loodjes-kwalen: zo kun je met 40 weken zwanger steken in je schede krijgen en een drukkend gevoel van onderen. Let er vooral op of je je baby nog voelt bewegen en met 40 zwanger de baby erg rustig wordt.

Pas na 42 weken zwangerschap ben je echt over tijd. Je komt dan onder behandeling van een gynaecoloog. Als niets erop wijst dat de bevalling snel gaat beginnen, is de kans groot dat je wordt ingeleid.

Zover is het met 40 weken zwanger nog niet. De weeën kunnen elk moment komen. Soms kan je verloskundige de natuur ook een beetje helpen door met 40 weken zwanger te strippen: met haar vingers maakt ze bij een inwendig onderzoek de vliezen van de baarmoedermond los (zonder ze te breken). Dit kan de baarmoeder zodanig prikkelen dat de weeën op gang komen.

Veel verloskundigen strippen vanaf week 41. Als het de eerste keer niet werkt, wordt het na twee dagen herhaald. Nader je de 42 weken, dan krijg je ook een controle in het ziekenhuis, zodat de gynaecoloog op de hoogte is. Er wordt gekeken of de conditie van je baby nog goed genoeg is om af te wachten tot je de 42 weken passeert, of dat er eerder actie nodig is. Dat doen ze met 40 weken zwanger met een monitor: via een CTG wordt gekeken hoe het met je kind gaat. Al met al kun je deze week dus wel drie keer een controle hebben.

Video: je lichaam tijdens de bevalling

Video: Dit zijn alle fases die jij en je baby doorlopen.

40 weken zwanger: kinderbijslag

Als je kind is aangegeven bij de gemeente, krijg je vanzelf de aanvraagformulieren voor de kinderbijslag thuisgestuurd. De gemeente geeft de geboorte van jullie kind namelijk door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de uitkeringen regelt. De kinderbijslag voor kinderen van 0 t/m 5 jaar bedraagt op dit moment €230,69 per kwartaal.

Lees hier meer over kinderbijslag bij een tweede of derde kind.

Ook interessant als je 40 weken zwanger bent:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Rijksoverheid, Opvoeden.nl

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu