Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
borstvoeding
door

9x verrassende dingen die sommige baby's doen tijdens de borstvoeding

Borstvoeding geven is veel meer dan alleen je baby voeden. Het is ook een intiem moment en de ultieme quality time met je kind. Bovendien kan je baby dingen doen die je misschien niet helemaal zag aankomen: van het uittrekken van zijn haar tot gekke geluiden maken.

Advertentie
 1. Een favoriete borst kiezen

  Merk je dat je baby als hij borstvoeding krijgt, steeds een voorkeur heeft voor een bepaalde kant? Dit is volkomen normaal en als je erover nadenkt best logisch. De melkproductie kan verschillend zijn bij beide borsten waardoor je baby een voorkeur ontwikkelt voor de borst die de meeste melk bevat. Ook kan het zijn dat de ene borst makkelijker leeg te drinken is dan de andere. Toch is het belangrijk om je baby steeds uit allebei je borsten te laten drinken. Zo voorkom je dat de melkproductie in een borst te veel of zelfs helemaal terugloopt en dat je borsten niet goed worden leeggedronken wat ervoor kan zorgen dat je een borstontsteking krijgt.

 2. Te veel drinken

  We kennen het allemaal: tóch nog een stuk pizza nemen of voor dat toetje gaan, terwijl je eigenlijk al vol zit. Ook je baby drinkt soms meer melk dan hij nodig heeft. Tja, hij vindt het gewoon lekker…

 3. Haren (uit)trekken

  Het lijkt misschien raar, maar sommige baby’s trekken aan hun eigen haar tijdens het voeden. Soms zo hard dat ze daadwerkelijk een paar haren uit hun hoofd trekken. Dit kan trouwens ook gebeuren bij bij het drinken uit een fles. Op zich is dit onschuldig maar doet je baby dit wel erg vaak, maak je je zorgen en/of ontstaan er zelfs kale plekken, dan is het verstandig om dit te bespreken met de huisarts of het consultatiebureau.

 4. Niet drinken

  Als je baby begint te huilen, heb je misschien de neiging je baby direct aan te leggen. Prima natuurlijk, maar je baby huilt niet alleen omdat hij honger heeft. Het kan op zo’n moment dus zomaar zijn dat je baby wel aan je tepel zuigt, maar niet echt drinkt. Vooral lekker laten, want hoe fijn dat je hem zo tot rust kan brengen.

  Advertentie

  Lees ook: Alles wat je moet weten over borstvoeding in de eerste week

 5. Knijpen

  Als je baby honger heeft en fanatiek aan het drinken is of als hij hard z’n best moet doen om je borst leeg te drinken: af en toe kan het er hardhandig aan toegaan en kan je baby flink in je borsten knijpen. Hoewel dit misschien soms pijnlijk is, is het wel ontzettend schattig om te zien.

 6. In slaap vallen

  Valt je baby tijdens de voeding in slaap? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Het kan zijn dat je baby vol zit, maar het kan ook komen door een langzame melktoevoer. Soms, als de melk niet snel genoeg naar buiten komt, vallen baby’s in slaap terwijl ze wachten. Sommige moeders kiezen ervoor om voorzichtig hun baby wakker te maken, anderen laten ‘m lekker slapen. Als je borsten zachter en minder vol aanvoelen dan voordat je baby ging drinken, is de kans groot dat je baby heeft gekregen wat-ie nodig heeft en is er niets aan de hand.

  Lees ook: Wanneer is een borst goed leeggedronken?

 7. Poepen

  Hoor je opeens een verdacht geluid of ruikt het plotseling behoorlijk onfris als je aan het voeden bent? Poepen tijdens het eten is voor je baby volkomen normaal. Fris is anders, maar het is wel een goed teken: het betekent dat je baby goed eet. Want alles wat erin gaat, moet er tenslotte ook weer uit.

  Lees ook: Alles over babypoep

 8. Grommen of knorren

  De geluiden die baby’s maken tijdens de borstvoeding, zijn misschien wel de schattigste geluidjes die je ooit gehoord hebt. Grommen, knorren, het is allemaal volkomen normaal. Nou ja, als je baby tevreden drinkt tenminste. Denk je dat het veroorzaakt wordt doordat hij te snel drinkt, dan is het goed om dit te bespreken op het consultatiebureau.

  Advertentie

  Lees ook: Borstvoeding: 5 veel voorkomende problemen

 9. Vreemde capriolen

  Denk je dat baby’s tijdens het drinken rustig tegen je aanligt? Dat kan, maar het hoeft niet. Sommige baby’s halen de gekste capriolen uit als ze aan het drinken zijn. Niet alleen grappig en schattig, maar het kan er ook voor zorgen dat hij zo de borst extra goed leegdrinkt. Kortom, zolang je er geen last van hebt, lekker laten gaan.

  Lees ook: Welke borstvoedingshouding past bij jou en je baby?

Bron: BabyGaga – beeld: Shutterstock

Ouders van Nu product – Zwanger Scheurkalender

Zwanger Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu