Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
borstvoeding flesvoeding iq kind
door

Borstvoeding versus flesvoeding: voor het IQ van je kind maakt het niets uit, aldus onderzoek

Geef je borstvoeding of flesvoeding? Elke moeder maakt haar weloverwogen keuze, en toch kan er schuldgevoel bij komen kijken. Over het IQ van je kind hoef je je in elk geval geen zorgen te maken: borstvoeding of flesvoeding heeft daar geen invloed op, wijst onderzoek uit.

Advertentie

Over de keuze voor flesvoeding wordt nog altijd heftig gediscussieerd, waarbij de emoties soms hoog oplopen. Gelukkig benadert de samenstelling van poedermelk de borstvoeding inmiddels zo dicht dat het in principe nagenoeg alles bevat wat je kindje nodig heeft.

Hoe dan ook: iedere moeder maakt haar eigen keuze voor borst- of flesvoeding en hanteert daarbij haar eigen criteria. Soms valt er helaas niets te kiezen, maar lukt borstvoeding gewoonweg niet. Gelukkig is er dan flesvoeding als prima alternatief.

Meer lezen: Borstvoeding, hoe werkt dat eigenlijk?

Borstvoeding of flesvoeding: doe wat goed voelt

De voordelen van borstvoeding worden vaak benoemd, waardoor je je flink schuldig kunt voelen als je om welke reden dan ook toch voor flesvoeding gaat. Maar geen enkele moeder zou zich schuldig moeten voelen om haar keuze. Een recent onderzoek ondersteunt dat: voor het IQ van je kind maakt het niet uit of je nu borst- of flesvoeding geeft.

Advertentie

Langdurig onderzoek naar borst- en flesvoeding

Dit recente onderzoek is een follow-up van het langdurige PROBIT-onderzoek dat in de jaren 90 in Belarus is gestart. De helft van de kraamklinieken, ziekenhuizen en kinderklinieken die aan het onderzoek deelnamen, verleende extra steun aan vrouwen die borstvoeding wilden geven, met adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie. De andere helft van de gezondheidscentra hielden hun gebruikelijke borstvoedingspraktijken. De ene helft van de baby’s werd dus veelal langdurig gevoed met borstvoeding, de andere helft niet.

Borstvoeding maakt je kind niet slimmer

De deelnemers van het onderzoek worden langdurig gevolgd om ook de langetermijneffecten in kaart te brengen. Op hun zestiende zijn de deelnemers opnieuw onderzocht, waar ook hun IQ werd gemeten en naar hun prestaties op school werd gekeken. De onderzoekers vonden geen duidelijk verband tussen IQ en borst- of flesvoeding.

Wel zagen onderzoekers een effect van borstvoeding op de verbale intelligentie, die betrekking heeft op woordenschat, taalgevoel en redeneringsvermogen. Maar dit effect is zo klein, dat je niet kan stellen dat borstvoeding het IQ van je kind omhoog haalt. In andere woorden: je kind wordt niet slimmer van borstvoeding dan van flesvoeding, of andersom.

Lees ook: Alle feiten en fabels over flesvoeding een rij

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie

Bron: Motherly, Sciencefriday – Beeld: Getty Images

Redactioneel – Offer – Ontwikkeling baby

Educatief speelgoed voor je baby

Shop nu