Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit is waarom moedermelk soms roze, oranje of groen is

Denk je als ouder dat moedermelk een romige witte kleur heeft? Ha, dan ben je vast verbaasd om te zien dat borstvoeding soms een blauwe, groene of zelfs oranje ondertoon heeft. Hoe komt het dat de kleur soms afwijkt?

Advertentie

Moedermelk is moedermelk, zou je misschien zeggen. Maar nee: het verandert steeds van samenstelling. Je kunt moedermelk indelen in drie soorten. De eerste melk die uit de borsten komt, heet colostrum. Deze melk is dikker en heeft een gele of zelfs oranje kleur. Na het colostrum volgt de overgangsmelk. Deze melk komt de eerste twee weken na de geboorte van de baby kind uit de borsten. Na die twee weken wordt gesproken van rijpe moedermelk.

Afhankelijk van voeding

Nu denk je misschien: oké, maar daarna is de kleur toch altijd hetzelfde? Dat zal je verrassen. Moedermelk kan vaak van kleur verschillen en dat heeft te maken met het eten dat de moeder binnenkrijgt.

(Gekke) kleur moedermelk

Zo kan het voorkomen dat moedermelk de volgende ondertoon heeft:

  1. Blauw of transparant

    Blauwe moedermelk of melk die transparant is, is vaak de voormelk die uit de borst komt als de moeder net begint met voeden.

    Advertentie
  2. Groenig

    Schrik niet als moedermelk opeens een groenige kleur heeft. Wat de moeder eet, heeft invloed op de kleur van de melk. Misschien heb je een groene smoothie gedronken, of iets gegeten met spinazie of boerenkool.

  3. Geel of oranje

    Gelige of oranje moedermelk komt vaak door de stof bètacaroteen. Groenten als wortel en zoete aardappel zijn hier rijk aan en geeft de kleur van de melk dus een gele tint.

  4. Roze, rood of roestig

    Rode, roze of roestige kleur moedermelk? Ja, zelfs dat komt voor. Bijvoorbeeld als er rode kool of bieten op het menu stonden? Een andere mogelijkheid is dat er een klein beetje bloed in de moedermelk is gekomen. Maak je niet direct zorgen, misschien is er een haarvaatje in een melkkanaal gesprongen. Vaak gaat dit met een paar dagen vanzelf over. Als dit niet het geval is, neem dan contact op met een lactatiekundige.

Lees ook: 10x misverstanden over borstvoeding

Als de melk afwijkt van de standaard wit-gele kleur weet je vanaf nu dat dit waarschijnlijk komt door iets wat je daarvoor hebt gegeten. Als moeder maak je ‘melk op maat’ voor je baby. De samenstelling, smaak en kleur verandert voortdurend, afgestemd op wat jouw baby nodig heeft. Knap staaltje van Moeder Natuur, niet?

Advertentie

Bron: MedelaBeeld: GettyImages

Ouders van Nu product – Zwanger Scheurkalender

Zwanger Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu