Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangere buik
door

Hoe ontstaat een uitpuilende navel tijdens de zwangerschap?

Er verandert heel wat aan je lichaam als je zwanger bent. Zo kan je opeens een uitpuilende navel krijgen. Hoe ontstaat dit en komt het weer goed?

Advertentie

Als je buik flink groeit tijdens de zwangerschap, kan er zoveel druk van binnenuit op de buikwand komen te staan dat je navel uit gaat puilen. Als je navel naar buiten ‘plopt’ tijdens de eerste zwangerschap, gebeurt dat meestal in het eind van het tweede of in het derde trimester van de zwangerschap. Ben je al eerder zwanger geweest of zwanger van een tweeling, dan kan het al eerder gebeuren omdat je lichaam een zogenaamd spiergeheugen heeft of je buik heel hard groeit.

Niet bij iedereen

‘Doordat de buik tijdens de zwangerschap uitzet, kan je navel naar buiten komen’, legt de Amerikaanse verloskundige en gynaecoloog Kiarra King uit. Maar dat gebeurt zeker niet bij iedereen. Er zijn ook zwangeren waarbij de navel niet uit gaat puilen, maar juist dieper of platter lijkt te worden. Maak je dus geen zorgen als al je zwangere moedervriendinnen een uitpuilende navel hebben en die van jou er precies zo uitziet als altijd: het betekent niet dat er iets mis is met je baby of je buik. Het is nou eenmaal zo dat het lichaam van iedere moeder en elke zwangerschap anders is.

Lees ook: Zwanger? Je navel verklapt het geslacht van je baby

Onschuldig kwaaltje

Komt je navel naar buiten, dan zou dit geen pijn moeten doen. Wel kan je wat ongemak in het navelgebied voelen: zo kan een uitpuilende navel gevoeliger zijn voor aanraking of kan je wat last hebben van jeuk. Soms kan het helpen om je navel en het gebied eromheen in smeren met een lekkere crème om de huid soepel te houden. Als je merkt dat je navel geïrriteerd raakt door contact met kleding, doe er dan een pleister over. Een speciale buikband voor zwangeren kan ook helpen.

TIP! Hier vind je de fijnste buikbanden voor tijdens je zwangerschap

Advertentie

Het komt goed

Of je het nou een leuk gezicht vindt of niet: een ‘geplopte navel’ is niet here to stay. ‘Als je buik na de bevalling afneemt doordat je baarmoeder weer zijn normale proportie krijgt, zal je navel ook weer zijn oude vorm aannemen. Is je navel een paar maanden na de bevalling nog niet terug in het oude model? Dan zou het kunnen dat je een navelbreuk of diastase hebt opgelopen. Laat dit controleren door de verloskundige, huisarts of door een bekkenfysiotherapeut.

Lees ook: Diastaseklachten: wat als de ruimte tussen je buikspieren niet weggaat?

Bron: Romper – beeld: Getty Images

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop