
Veel kinderen hebben vitamine D-tekort
Bijna één op de drie Nederlandse kinderen kampt met een gebrek aan vitamine D. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Erasmus MC. Kinderen van niet-westerse afkomst scoren nog slechter: meer dan de helft daarvan heeft een te lage vitamine D-waarde.
Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam onder 4000 kinderen van 6 jaar.
Zwakker afweersysteem
Kinderen met een vitamine D-tekort eten minder gezond, kijken meer televisie en spelen minder buiten dan kinderen met gezonde vitamine D-waarden. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot minder sterke botten en tanden en een zwakker afweersysteem. Ook is er een grotere kans op allergieën en astma.
Leefstijl
Het vitaminetekort bij kinderen van niet-westerse afkomst wordt deels verklaard door het feit dat een getinte huid minder snel vitamine D aanmaakt. Maar ook de leefstijl van kinderen met een allochtone achtergrond speelt een rol, aldus de onderzoekers. Zo komen deze kinderen minder vaak buiten en fietsen ze minder vaak naar school.
Advies: extra vitamine D
In Nederland adviseert de Gezondheidsraad om aan kinderen tot 4 jaar dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven en dit ook na 4 jaar te blijven doen bij kinderen met een donkere huid of bij onvoldoende blootstelling aan zonlicht.
De onderzoekers ontdekten dat minder dan de helft van de kinderen uit de studie extra vitamine D hadden gekregen toen ze 1 jaar waren. Ouders moeten hier dan ook extra alert op zijn, schrijven de wetenschappers.
Auteur: Erandi Godinez – Bron: Erasmus MC – Foto: Corbis/Hollandse Hoogte
Lees ook:
Heeft mijn kind extra vitamines nodig?