Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Veel kinderen hebben vitamine D-tekort

Bijna één op de drie Nederlandse kinderen kampt met een gebrek aan vitamine D. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Erasmus MC. Kinderen van niet-westerse afkomst scoren nog slechter: meer dan de helft daarvan heeft een te lage vitamine D-waarde.

Advertentie

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam onder 4000 kinderen van 6 jaar.

Zwakker afweersysteem

Kinderen met een vitamine D-tekort eten minder gezond, kijken meer televisie en spelen minder buiten dan kinderen met gezonde vitamine D-waarden. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot minder sterke botten en tanden en een zwakker afweersysteem. Ook is er een grotere kans op allergieën en astma.

Leefstijl

Het vitaminetekort bij kinderen van niet-westerse afkomst wordt deels verklaard door het feit dat een getinte huid minder snel vitamine D aanmaakt. Maar ook de leefstijl van kinderen met een allochtone achtergrond  speelt een rol, aldus de onderzoekers. Zo komen deze kinderen minder vaak buiten en fietsen ze minder vaak naar school.

Advies: extra vitamine D

In Nederland adviseert de Gezondheidsraad om aan kinderen tot 4 jaar dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven en dit ook na 4 jaar te blijven doen bij kinderen met een donkere huid of bij onvoldoende blootstelling aan zonlicht.

Advertentie

De onderzoekers ontdekten dat minder dan de helft van de kinderen uit de studie extra vitamine D hadden gekregen toen ze 1 jaar waren. Ouders moeten hier dan ook extra alert op zijn, schrijven de wetenschappers.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Erasmus MC – Foto: Corbis/Hollandse Hoogte

 

Lees ook:

Vitamines en weerstand

Heeft mijn kind extra vitamines nodig?

Vitamine D

Advertentie

Astma

Allergieën

 

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier