Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Moeder heeft baby in de lente gekregen
door

Waarom de lente hét ideale seizoen is om een baby te krijgen

Natuurlijk is het maar afwachten wanneer en of zwanger worden lukt als je droomt van een baby. Maar volgens veel onderzoekers én ervaringsdeskundigen is de lente het ideale seizoen om een kind op de wereld te zetten. Daar zijn de Ouders van Nu redacteuren met een lentebaby het volledig mee eens!

Advertentie

De meeste baby’s in Nederland worden in de maand september geboren. Op 25 september zijn zelfs meer mensen jarig dan op welke andere datum dan ook. Toch zijn er heel wat wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke redenen om in te zetten op een lentebaby als je zwanger wilt worden. Want een kind krijgen is altijd geweldig, maar qua timing heeft dit seizoen een paar flinke voordelen. We spreken uit ervaring, zoals je verderop kunt lezen. Dit zijn zes redenen waarom het super is om in het voorjaar een kind te krijgen.

Tip: Deze babykleding in fleurige tinten is perfect voor een lentebaby

 1. Ideale zwangerschap

  Gezwollen enkels, opvliegers: vooral in het laatste trimester van de zwangerschap kunnen vrouwen allerlei zwangerschapskwaaltjes krijgen. Ben je uitgerekend in de lente, dan is je kind er voordat de temperaturen echt gaan stijgen en zul je hier waarschijnlijk veel minder last van hebben.

 2. Gezonde baby

  Onderzoekers van de universiteit van Princeton hebben aangetoond dat baby’s die in de zomer zijn verwekt minder vaak te vroeg worden geboren en een gezonder gewicht hebben. Lentebaby’s zijn bij de bevalling gemiddeld 8 gram zwaarder dan kinderen die in andere maanden zijn verwekt. Hierdoor hebben ze vaak een sterkere gezondheid dan lichtgewichten. Een laag geboortegewicht wordt namelijk geassocieerd met een zwakker immuunsysteem, slechter zicht en een langzamere ontwikkeling van de hersenen.

  Advertentie
 3. Griepepidemie voorbij

  Nog een gezondheidsvoordeel: in april zijn de meeste virussen uit de lucht en de griepepidemieën over. De kans dat jij en je kind griep krijgen of het RS-virus oppikken is in de lentemaanden dus een stuk kleiner.

 4. Blij kind

  Uit onderzoek dat werd gepubliceerd in het Journal of Affective Disorders blijkt dat mensen die in de lente zijn geboren rasoptimisten zijn en minder kans hebben op depressies. Wordt je kind geboren in mei, dan is hij helemaal een geluksvogel. Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen die in mei zijn geboren, zich vaak gelukkiger voelen dan mensen die in een andere maand zijn geboren.

 5. Blije moeder

  Een lentegeboorte zorgt niet alleen voor een blij kind, maar ook voor blije moeders. Volgens onderzoekers van een ziekenhuis in Boston, Amerika hebben vrouwen zelfs minder kans op een postnatale depressie als ze in de lente moeder worden. Uiteraard zijn de meeste vrouwen ook dolblij met hun baby als hij in een ander seizoen is geboren, maar wees eerlijk: het leven is zoveel makkelijker als het zonnetje schijnt en de blaadjes weer aan de bomen zitten. Kind in de kinderwagen en wandelen maar.

 6. Iedereen blij!

  Niet alleen jij straalt achter de kinderwagen, iedereen is het zonnetje in huis in de lente. Ondanks het slaaptekort is je partner opgewekt en op straat loopt iedereen met een glimlach op z’n gezicht rond. En daar wordt je roze wolk nog rozer van!

  Advertentie

Ook leuk: 18 lieve meisjesnamen geïnspireerd op de lente

Ervaringsdeskundigen op de redactie

Op onze redactie werken heel wat moeders die maar wat blij zijn dat ze in elk geval één kind kregen in de lente. Dit is waarom:

Eindredacteur Mercy: ‘Mijn oudste twee kinderen zijn allebei niet in de lente geboren. Helaas, want ik vond de eerste tijd met nummer drie met al die slapeloze nachten een stuk beter te doen met een fijn lentezonnetje en meer daglicht. En een kinderfeestje geven is trouwens ook een stuk leuker en makkelijker in de lente, als je naar buiten kunt voor een speurtocht of picknick.’

Campagnemanager Sanne: ‘Alle kleertjes die je wast voor de komst van je baby buiten te laten drogen door een lentebriesje. En met je baby op pad als je weer een beetje hersteld bent. Goed voor jou, al die frisse lucht en weer wat conditie opbouwen, en je kind wordt er bovendien heel flexibel van. Die van mij kreeg op de gekste plekken borstvoeding. Echt, een lentebaby is top.’

Hoofdredacteur Hilde: ‘Na eerst een winterbaby te hebben gekregen, was het lenteverlof met Dries echt heerlijk. Geen gedoe met jassen en dekens in de kinderwagen en dus ook geen gehuil als ik een te dik ingepakte baby de Hema inrolde. Maar een baby die onder de ruisende blaadjes aan de bomen heerlijk in slaap dommelde.’

Lees meer: 8 grappige weetjes over april-kinderen

De mooiste producten voor je newborn:

Ouders van Nu product – Van Peuter tot Kleuter

Met informatie én tips over het gedrag van je peuter

€27,50
Bestel nu