Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Een baby of kind reanimeren

Je moet er niet aan denken dat je in situatie terechtkomt waarbij je jouw eigen of een ander kind moet reanimeren. Toch is het belangrijk om te weten wat je in dat geval moet doen. Check hier hoe je de reanimatie van een baby of kind stap voor stap aanpakt en waar je aan moet denken.

Advertentie

Wat is reanimatie?

Bij reanimatie wordt de ademhaling en de bloedsomloop van een slachtoffer overgenomen door het geven van beademing en borstcompressie (hartmassage) om zo te voorkomen dat hij overlijdt. Reanimatie is nodig als er geen bloed meer door het lichaam wordt gepompt of als iemand zelf geen adem meer kan halen, bijvoorbeeld in het geval van een hartstilstand of bij verstikking. Door te reanimeren komt er weer zuurstof in het bloed en wordt de circulatie weer op gang gebracht. Moet iemand gereanimeerd worden, dan is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurd: zo wordt niet alleen de overlevingskans groter, maar kan ook hersenbeschadiging als gevolg van zuurstoftekort voorkomen worden. Reanimatie betekent letterlijk het teruggeven van de geest aan het lichaam.

Wanneer moet je reanimeren?

De belangrijkste oorzaken dat een baby of kind gereanimeerd moet worden zijn:

Lees meer: Deze spullen moét echt in je EHBO-kit zitten

Reanimatie bij kinderen: stap voor stap

Voordat je begint met reanimeren, moet je eerst vaststellen of reanimatie echt nodig is. Dat doe je altijd in deze volgorde:

Advertentie
 1. Check het bewustzijn
  Schud voorzichtig aan beide schouders en vraag je kind om zijn ogen te openen en je aan te kijken. Bij baby’s kun je onder de voet wrijven of over de wang aaien om te controleren of de reflexen goed werken. Je kunt je baby ook uit zijn bed of de box tillen en kijken of hij reageert. Reageert je kind niet? Dan is hij bewusteloos.
 2. Bel meteen 112
  – Vraag om een ambulance en zeg dat je kind niet reageert. Vraag wat je zelf kunt doen, totdat de ambulance er is. Als er omstanders zijn, roep dan om hulp. Zij kunnen op zoek gaan naar een AED. Afhankelijk van waar je woont, komt er mogelijk een burgerhulpverlener naar je toe met een AED om te helpen.
  – Leg je kind op een harde ondergrond. Als je een baby hebt, leg je hem op tafel of op een commode zonder kussen.
 3. Check en beoordeel de ademhaling
  – Open de luchtweg van je baby of kind door middel van de kinlift: leg je hand op zijn voorhoofd, je wijsvinger onder zijn kin en til zijn kaak omhoog.
  – Zorg dat zijn hoofd met de neus recht omhoog blijft liggen en niet opzij of achterover kantelt.
  – Hou de ademhaling van je kind 10 seconden nauwgezet in de gaten. Normaal gesproken moet je kind in deze tijd twee tot vier keer ademhalen. Is dit niet het geval of is er sprake van een abnormale ademhaling, begin dan zo snel mogelijk met reanimeren.
 4. Beadem je kind vijf keer
  – Maak de luchtweg van je kind vrij met de kinlift.
  – Plaats jouw mond over de mond van je kind. Knijp de neus met twee vingers dicht. Bij je baby plaats je je mond over de neus en de mond.
  – Blaas vijf keer rustig lucht naar binnen.
  – Bij een effectieve beademing komt de borstkas omhoog. Bij een niet-effectieve beademing komt de borstkas niet omhoog. Beadem nooit meer dan vijf keer, ook niet bij een niet-effectieve beademing.
  – Check na de vijf beademingen maximaal tien seconden op een teken van leven, zoals huilen, kreunen, een normale huidskleur krijgen of ademhaling.
 5. Borstcompressies
  – Als je baby of kind nog steeds geen ademhaalt, begin dan met vijftien borstcompressies (hartmassages) afgewisseld met twee beademingen.
  – Geef vervolgens vijftien borstcompressies in het tempo van 100-120 keer per minuut.
  – Wissel de vijftien borstcompressies steeds af met twee beademingen.
  – Ga net zo lang door tot iemand de reanimatie van je overneemt of tot er een AED is.

Tip! In deze video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een kind reanimeert

Reanimatie baby’s en kinderen

Het reanimeren van een baby of kind gaat iets anders dan bij een volwassen slachtoffer. Bij volwassenen worden 30 borstcompressies afgewisseld met twee beademingen. Voor baby’s en kinderen geldt dat er altijd gestart wordt met 5 beademingen, afgewisseld met 15 borstcompressies. De manier waarop je dat doet verschilt bij baby’s en kinderen.

Reanimatie baby (<1 jaar)

 • Adem in, plaats je lippen sluitend om de mond en neus van de baby en blaas gedurende 1 seconde rustig uit.
 • Doe dit 5 keer achter elkaar
 • Plaats dan de toppen van de wijs- en middelvinger van één hand in het midden van de borstkas van de baby
 • Druk de borstkas ongeveer vier centimeter in met een tempo van 100-120 compressie per minuut
 • Beadem de baby dan opnieuw en pas dan weer de compressie toe en blijf dit afwisselen
 • Doe dit net zolang tot de baby weer bij is, de AED is gebracht of een arts het kan overnemen

Reanimatie kind (>1 jaar)

 • Adem in en knijp de neus van het kind dicht. Plaats je lippen sluitend om de mond van het kind en blaas gedurende 1 seconde rustig in zijn mond
 • Doe dit 5 keer achter elkaar
 • Zet de onderkant van één hand in het midden van de borstkas. Je kunt eventueel ook allebei je handen gebruiken om meer kracht te kunnen zetten.
 • Druk de borstkas met gestrekte arm circa 5 cm in met een tempo van 100-120 compressies per minuut.
 • Wissel de borstcompressies en beademing af tot het kind weer bij is, de AED is gebracht of een arts het kan overnemen

Zo gebruik je een AED

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan resetten bij een hartstilstand door middel van het geven een elektrische schok. AED-apparaten vind je op drukbezochte plekken, zoals scholen, sportverenigingen, supermarkten en in winkelcentra. Als je geen ervaring hebt met het gebruik van een AED, blijf dan reanimeren tot de ambulance er is of een burgerhulpverlener uit de buurt is gearriveerd om je kind te helpen. Dit gaat via het oproepsysteem HartslagNu dat in werking gaat zodra je 112 belt. Check hier of er een AED bij jou in de buurt beschikbaar is.

Het gebruik van een AED gaat als volgt:

 • De reanimatie wordt zo kort mogelijk onderbroken
 • Het bovenlijf van het kind wordt bovenlijf ontbloot en de AED aangezet
 • De elektroden worden bevestigd en de opdrachten van de AED opgevolgd

Veel AED’s hebben speciale batterijen en/of elektroden voor kinderen tot 8 jaar. Zijn er geen kinderbatterijen en/of -elektroden beschikbaar, gebruik dan de AED voor volwassenen: dit is nog altijd beter dan helemaal geen AED inzetten.

Advertentie

EHBO-cursus reanimeren

Als je wil leren reanimeren, is het slim om een EHBO-cursus te volgen. Op de website van de Consumentenbond vind je allerlei cursussen. Je kunt alvast kijken naar deze handige video over het reanimeren van baby’s en kinderen.