Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Epileptische aanval bij baby (BINC)

Pasgeboren baby’s kunnen last hebben van goedaardige epileptische aanvallen. Dit wordt ook wel benigne ideopatische neonatale epilepsie (BINC) genoemd. Hoe herken je BINC en wat kun je het beste doen als je kind een aanval krijgt?

In samenwerking met expert

Raymon van der Spaan

EHBO instructeur

Wat is epilepsie bij pasgeboren baby’s (BINC)?

Goedaardige epileptische aanvallen bij pasgeboren baby’s worden ook wel benigne ideopatische neonatale epilepsie genoemd, kortweg BINC. De ‘C’ staat voor de Engelse term voor een kleine epilepsieaanval: convulsion. De term ‘ideopatisch’ wil zeggen dat er tot nu toe geen duidelijke oorzaak is gevonden voor de aanvallen.

Advertentie

Een andere benaming van BINC is de ‘fifth day fits’, omdat deze aanvallen meestal op de vijfde dag na de geboorte beginnen. Het kan ook later, in de eerste weken na de geboorte, beginnen. De aanvallen hebben over het algemeen geen nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van een kind.

Lees ook: De eerste 24 uur met je baby, dit kun je allemaal verwachten

Hoe vaak en bij wie komt BINC voor?

Het is onduidelijk hoe vaak BINC voorkomt bij baby’s. Waarschijnlijk heeft één op de 5000 kinderen ooit een epilepsieaanval gehad.

BINC komt voor bij pasgeboren baby’s. Dit kan op de vijfde dag na de geboorte zijn tot in de eerste weken na de geboorte. Meestal houden de aanvallen aan tot een kind drie maanden is. Soms kan dit aanhouden tot je kind een half jaar is. BINC komt bij jongens en bij meisjes voor.

Advertentie

Oorzaken

Volgens het Wilhelmina Kinderziekenhuis is bij ongeveer vijftig procent van de mensen met epilepsie niet bekend wat de oorzaken zijn. Vaak is het een combinatie van meerdere factoren waardoor epilepsie ontstaat.

 • Leeftijdsgebonden of erfelijke gevoeligheid
  Het is onduidelijk of erfelijkheid een rol speelt. Bij leeftijdsgebonden epilepsie beginnen de aanvallen meestal in de kindertijd en verlopen ze in een bepaald patroon. Vaak groeien kinderen over de aanvallen heen.
 • Structurele oorzaken
  Bij het ontstaan van epilepsie kunnen er structurele oorzaken zijn. Het kan bijvoorbeeld een aanlegstoornis zijn. Dit ontstaat tijdens de zwangerschap. De hersenschors van de ongeboren baby is dan niet goed ontwikkeld.

Ook kunnen er verworven afwijkingen zijn, bijvoorbeeld door een hersenongeval, zuurstoftekort bij de geboorte, een virus of een beroerte. Lees hier meer over asfyxie, oftewel zuurstoftekort rond de geboorte

Symptomen

Hier kun je benigne ideopatische neonatale epilepsie aan herkennen bij je kind:

 1. Schokjes: kinderen met BINC hebben aanvallen die bestaan uit kortdurende schokjes. Dit zie je meestal aan de armen, maar soms ook aan de benen of het hoofd. De schokjes kunnen aan één kant van het lichaam voorkomen, maar ook aan beide kanten.
 2. Blauw zien: je kind kan rondom zijn mond blauw zien. Dit komt doordat je baby tijdens de schokjes zijn adem inhoudt.
 3. Wakker en in slaap: de aanvallen kunnen voorkomen als je kind wakker is, maar ook als hij slaapt.
 4. Maximaal drie minuten: een aanval kan tussen de één en drie minuten duren. Je kind kan vaker op een dag last hebben van aanvallen.

Wat te doen bij een epileptische aanval bij je baby?

Als je kind een epileptische aanval heeft, leg hem dan op de grond. Maak de ruimte rondom hem vrij en leg iets zachts onder zijn hoofd. Probeer je kind niet stil te houden of hem te verplaatsen. Steek niets in zijn mond, dus ook geen eten of drinken.

Na de aanval kan je kind bewusteloos zijn. Haal de zachte doek of kussen onder zijn hoofd weg en zorg dat je kind goed kan ademen. Controleer of je kind nog ademt en of hij polsslag heeft. Als hij goed ademt, leg je hem in de stabiele zijligging (hou je baby in die positie vast om te voorkomen dat hij doorrolt op z’n buik of rug). Blijf bij hem tot hij weer bijkomt. Hij voelt zich dan misschien raar en kan zich vreemd gedragen. Hij kan ook diep in slaap vallen.

Advertentie

Heeft je baby nog nooit BINC gehad, krijgt hij meerdere aanvallen achter elkaar of is hij langer dan tien minuten bewusteloos? Bel dan meteen 1-1-2.

Bekijk ook onze videoserie Kinder EHBO: zo weet je wat je moet doen in geval van nood.

Onderzoek en diagnose

Heeft jouw kind vanaf de vijfde dag na zijn geboorte, of later, last van aanvallen? Neem dan meteen contact op met je huisarts. De arts kan kijken naar de symptomen en je eventueel doorverwijzen voor verder onderzoek.

 • EEG
  Als artsen vermoeden dat je kind benigne ideopatische neonatale epilepsie heeft, wordt er een EEG gemaakt. Dit is een soort hersenscan, waarbij de elektrische activiteit van de hersenen worden gemeten. Als je baby tijdens de EEG een aanval krijgt, zijn er op meerdere plaatsen in de hersenen ‘scherpe’ golven te zien.
 • MRI-scan
  Daarnaast wordt er meestal een MRI-scan gemaakt. Door het gebruik van radioactieve golven en magnetische velden kan de bron van de epilepsie worden achterhaald.

Behandeling

Pasgeboren baby’s met BINC krijgen vaak medicijnen voorgeschreven. Die medicijnen zijn nodig om nieuwe aanvallen te voorkomen. Je baby moet de medicijnen meestal gebruiken tot hij drie maanden is. Met behulp van de arts wordt daarna gekeken hoe je baby de medicatie kan afbouwen.

Voor ouders kunnen de diagnose en de behandeling van BINC best ingrijpend zijn. Ook al zijn de aanvallen goedaardig. Via Epilepsie Vereniging Nederland kun je in contact komen met andere ouders of deskundigen. Vaak kun je ook hulp krijgen via een psycholoog of een maatschappelijk werker.

Vooruitzichten

Bij de meeste kinderen met BINC verdwijnen de aanvallen na drie maanden. Bij sommigen na zes maanden. Kinderen met benigne ideopatische neonatale epilepsie ontwikkelen zich normaal. Het kan zijn dat je kind zich in de eerste maanden langzamer ontwikkelt dan leeftijdsgenootjes. Als je kind geen last meer heeft van aanvallen, zal hij zich normaal ontwikkelen. Een klein deel van de kinderen heeft later problemen met leren.

Lees hier meer over de lichamelijke ontwikkeling van je baby.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Wilhelmina Kinderziekenhuis, Kinderneurologie.eu

Raymon van der Spaan

EHBO instructeur

Raymon is gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van levensbedreigende situaties. Voornamelijk ligt zijn specifieke aandachtspunt op het verlenen van eerste hulp bij baby's en kinderen. Zijn focus ligt op hoe je rustig blijft in stressvolle situaties zodat je op dat moment kunt handelen. Iedere minuut, iedere seconde telt.

Hij gelooft erin dat als je vertrouwen krijgt in jezelf, je in een onvoorzienbare situatie beter adequaat kunt handelen. Raymon heeft jarenlange ervaring als docent en militair binnen Defensie en geeft momenteel 1 op 1 begeleiding aan mensen thuis. Naast de kennis en vaardigheden blijft hij zich verdiepen in de werking van het menselijk brein. Hoe gaat het leren en de hersenen samen.

Voor meer informatie: kijk op: Vidas Trainingen en voor achtergrond:
Facebook
Instagram @vidastraining