Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Luieruitslag bij je baby

Luieruitslag, elke baby heeft er weleens last van. Je herkent het aan een geïrriteerde huid op de billen en bovenbeentjes. Luieruitslag kan geen kwaad, maar je baby kan er wel flink last van hebben. Gelukkig is luieruitslag goed te behandelen én te voorkomen.

In samenwerking met expert

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag is een veel voorkomend kwaaltje bij baby’s. Op plekken waar meestal een luier overheen zit, ontstaat irritatie. De huid van de billen en bovenbeentjes van je baby is rood, vlekkerig en schraal bij luieruitslag. Je baby kan zelfs open, vochtige plekken hebben die op schaafwonden lijken. Luieruitslag is niet gevaarlijk, maar wel vervelend voor je kind. De huid kan zo geïrriteerd raken dat er veel pijn en/of jeuk ontstaat door luieruitslag.

Advertentie

luieruitslag
Baby met vurige luieruitslag bij de schaamstreek, beentjes en buik.

Oorzaken van luieruitslag

Luieruitslag ontstaat doordat de huid van je baby in contact komt met urine en ontlasting (lees ook: babypoep: wat is normaal?). En vaak ook: een baby plast zo’n 14 keer per dag en poept gemiddeld zo’n twee keer. Hierdoor wordt het een vochtige bedoeling in de luier en dat is een aanslag op de huid van je kind. De bijtende stoffen in urine en ontlasting irriteren de huid, waardoor het babyhuidje op den duur beschadigd kan raken. De luier die langs de huid wrijft, maak dit nog eens erger. Het gevolg: je kind krijgt last van luieruitslag en de billen en/of bovenbeentjes van je kind gaan er rood, schraal en geïrriteerd uitzien. Bij hevige luieruitslag kan de huid zelfs stukgaan en kunnen er blaasjes ontstaan. En dat kan behoorlijk pijn doen.

Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica, kan ervoor zorgen dat je kind meer last heeft van luieruitslag. En hoewel het wetenschappelijk niet bewezen is, wordt er beweerd dat het doorkomen van tandjes ook zorgt voor luieruitslag. Wat kun je doen bij doorkomende tandjes?

Zo voorkom je luieruitslag

Luieruitslag is alleen te voorkomen door de billetjes van je baby zo droog en schoon mogelijk te houden. Verschoon regelmatig, zodat je kind niet te lang met een vochtige luier rondloopt om luieruitslag te voorkomen. Droog de billen ook goed af voor je hem een nieuwe luier aantrekt. Dit voorkomt dat de vochtige huid gaat broeien en er opnieuw irritatie ontstaat.

  1. Verschoon de luier van je baby regelmatig. Hoe korter de billen in aanraking komen met vocht en ontlasting, hoe beter. Luiers verschonen: dit is de beste manier.
  2. Maak de billen na een poepbroek goed schoon, het liefst met een washandje en alleen water. Gebruik geen zeep en laat de billen nog even drogen aan de lucht. Babyverzorgingsproducten: do’s en dont’s.
  3. Gebruik luiers die de huid langer droog houden en gemaakt zijn van zacht materiaal. Hier vind je fijne luiers:
  4. Laat je kind af en toe met de billen bloot liggen. Zo drogen de plooien goed en krijgt de huid kans om te herstellen.
  5. Smeer de huid in met zinkzalf. Dit beschermt de huid tegen vocht en draagt bij aan het herstel. Lees hier waar zinkzalf nog meer goed voor is. 
  6. Gebruik alleen milde, hypoallergene en pH-neutrale huidproducten zonder alcohol.
  7. Gebruik bij luieruitslag billendoekjes zonder parfum. Parfum kan de verstoorde huid extra irriteren. Meer weten? Probeer deze billendoekjes te vermijden.

Lees meer: de voor- en nadelen van wasbare luiers.

Advertentie

Bronnen: Thuisarts.nlNederlands Huisartsen genootschap

Video: tips van dermatoloog voor luieruitslag

Video: Hoe voorkom je luieruitslag?

Luieruitslag behandelen

Luieruitslag gaat meestal vanzelf weer over als je de huid van je baby goed behandelt en je kind wat vaker verschoont. Als de luieruitslag erger wordt of als je na drie tot vijf dagen nog geen verschil ziet, kan het zijn dat je kind een schimmelinfectie heeft.

Naar de dokter?

Een schimmelinfectie (candida albicans) herken je aan vurig rode vlekken met een schilferend randje, met daaromheen ook weer kleine rode vlekjes met een schilferend randje (de zogenaamde eilandjes voor de kust’). Als dit het geval is, ga dan even langs de dokter. Hij schrijft een crème voor die de infectie geneest.

Heb je het vermoeden dat er sprake is van een schimmelinfectie, kijk dan ook even in de mond van je kind. Zie je ook hier vlekjes, dan kan het zijn dat je kind last heeft van spruw.

Heeft je kind huiduitslag? Check dan deze handige rode vlekkenwijzer.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten oftewel dermatoloog en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Ook is zij de vrouw achter de succesvolle cosmeticalijn genaam Drs Leenarts. Producten voor jong en oud, alles gebaseerd op dermatologische kennis en wetenschap en parfumvrij!

In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Ook is zij vaak te zien/horen op tv, zoals bij Shownieuws, Editie NL, Rambam en RTL Boulevard.

Voor meer informatie: kijk op: drleenarts.com en voor achtergrond:
Instagram
Facebook
YouTube
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier